banner564

İmkan verilince oluyor

İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim gören Down Sendromlu gençler birçok başarıya imza atıyor

İmkan verilince oluyor
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Gazimağusa’daki İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi, gelişim farklılığı gösteren gençleri hayata hazırlıyor. 
Merkezde birçok sosyal aktivite bulunurken, gençler yaşam atölyesi, mutfak atölyesi, el sanatları atölyesi ve oymacılık atölyesinde kendilerini geliştirip birçok başarıya imza atıyor.
Merkezin sorumlusu Havva Öztenay, öğrenim gören ve gelişim farklılığı gösteren gençleri topluma kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, “İmkân verilince başarıyorlar” dedi.
Diyalog’a konuşan Öztenay, gençlerin merkezde kendilerini geliştirip birçok başarıya imza attığını söyledi.
Merkezin Beden Eğitimi Öğretmeni Halil Erdoğuş da spor etkinlikleri ile gençlerin spora kazandırıldığını ifade etti.

Hayatı öğretiyoruz
İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi, birçok etkinliğe katılarak hayata hazırlanıyor. Merkezin sorumlusu Havva Öztenay, merkezde spor alanında da çalışmaların olduğunu dile getirdikten sonra, şöyle devam etti: “Esas amacımız, gençleri topluma kazandırmak. Bizim buradaki görevimiz, 18 yaş üstü gelişim farklılığı gösteren gençleri rehabilite etmektir. Gençlerimizi toplumda, sosyal hayatta kazandırmak yalnız kaldıklarında bireysel bakımlarını temizliklerini sağlamaktır. Bunun içinde merkezimizdeki atölyelerimizde çalışmalar yapıyoruz. 
   Gençler, yaşam atölyelerimizde kendi ev düzenlerini öğreniyorlar. Mutfak atölyelerimizde, basit yemek yapmayı ve hijyen kurallarını öğreniyorlar. El sanatları atölyelerimizde ise, sanatı öğreniyorlar. Burada ahşap işleriyle uğraşıyorlar. 
   Gençlerimiz, atölyelerde çalışarak, çok güzel eserler meydana getirdiler. 3-4 yıl önce yapılan çalışmalardan oluşan bir sergi yaptık. Sergimiz, ilgiyle ziyaret edildi.”

Guruplar halinde çalışıyoruz

   Merkezdeki gençleri yeteneklerine ve kişiliklerine göre gruplara ayırdıklarını anlatan Havva Öztenay, gençlerin teknolojiyi de en iyi şekilde kullandığından söz etti. Öztenay şöyle devam etti:
  “Akademik eğitim, bilgisayar atölyelerimiz var. İletişim çağındayız, çocuklarımız, Facebook kullanmayı öğrendi. Okul dışında da etkinlikler yapıyoruz, onları, markete alışverişe götürüyoruz. Kendi alışverişlerini yapıp, kasada kendi aldıkları ürünlerin ödemesini yapıyorlar.
   Tüm çalışmalarımız, onları topluma kazandırmaya yöneliktir. Gençlerimizi otizm ve Down diye ayırmıyoruz. Yeteneklerine ve kişiliklerine göre ayırıyoruz. Çalışmalar yaptığımız için gençlerimiz çok güzel ilerliyor. Otizmli gençlerimiz çok yetenekli olabiliyor. Mesela Tolga çok güzel gitar çalabiliyor, müzik kulağı çok iyi. Halide, çok güzel piyano çalabiliyor. 
   Kısaca, çok yetenekli gençlerimiz var, yeter ki o yetenekleri ortaya çıkarabilelim.”

Büyük bir farkındalık yarattık
   Yaptıkları etkinlikler sonucu, toplumda farkındalık yarattıklarına dikkat çeken Öztenay, gençlere önyargısız yaklaşılmasını istedi.
   Öztenay, şöyle devam etti:
    “Son birkaç yıldır toplumda çok büyük bir farkındalık yarattık. Her yerde etkinlik düzenledik. Toplum artık bu gençleri kabul etmeye başladı çünkü artık her yerdeyiz. Markette gidiyoruz folklor yapıyoruz ,futbol oynuyoruz. Yani fırsat verildiği zaman her şeyi yapabilirler, kimse mükemmel değildir. Herkesin yapamadığı şeyler vardır. Ama gençlerimize ne kadar fırsat verirsek o kadar başarılı olurlar. Toplum da bunun farkında. Bu gençlerimizin bizden hiçbir farkları yoktur. Bizden daha duyarlı, bizden daha hassas ve daha mutludurlar. Daha sevgi dolular, daha barışçıldırlar. Onları tanıdık sonra, daha fazla seveceksiniz. Yeter ki ön yargılı olmayıp tanıyın. Onlara başka bir gözden bakarsanız, bu durumu çok çabuk anlarlar.”

Şampiyonluğumuz var

   Merkezin Beden Eğitimi Öğretmeni Halil Erdoğuş da spor etkinlikleri hakkında bilgi verdi ve atletizm, basketbol ve futbol alanlarında eğitim alan gençlerin, tüm dallarda başarı gösterdiğini anlattı.
   Halil Erdoğuş, duygu ve düşüncelerimizi dile getirirken, kendimizi gençlerin yerine koymamız gerektiğini ifade etti ve şöyle konuştu:
   “Çocuklarımıza sportif eğitimler veriyoruz, günlük olarak etkinliklerimiz ve derslerimiz oluyor. Genelde gençlerimizin sevdiği aktiviteler üzerine yoğunlaşıyoruz. Basketbol, futbol, survivor yarışmaları ve atletizm için özel bir çalışmamız oluyor. Hafta boyunca da ders programına bağlı kalarak bunu gerçekleştiriyoruz. Gruplar halinde spor eğitimi veriyoruz. 6 grubumuz vardır. Bunları yeteneklerine göre sıralıyoruz onun içinde yoğunluk verip iyi çalışmalar çıkarıyoruz. Gayet de başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Son yıllarda özellikle Türkiye’de yapılan uluslararası ve ülkemizde yapılan atletizm yarışmalarında 2 yıldır şampiyonluk yaşadık. Mağusa bölgemiz için son derece iyi bir gelişme. 2 yıl oldu bu çalışmalar başlayalı ve inanılmaz bir ivme yakalayıp yüksek bir yere geldik.
    Sporda gelişen çağa ayak uydurmak için çalışmalar başlattık. Gençlerimiz bireysel yetenekleri doğrultusunda yoğunlaşıyoruz. Masa tenisine, bireysel sporlara ağırlık verdik. Ülkemize iyi sporcular kazandırmak ve kendi gelişimlerini ve ailelerin mutluluğunu sağlamak en büyük temel amacımız.”

Gençlere sahip çıkıyoruz
   “Gençlerimizi topluma kazandırmak için birlikte çalışmalıyız” Erdoğuş şöyle devam etti:
“Onları mutlu olabilmeleri için bizlerden biriymiş gibi gösterebilmek için tüm imkânları seferber etmeliyiz. Bakanlarımız siyasi partilerimiz hep birlikte bir dayanışma içerisinde. Gençlerle birlikte topluma güzel mesajlar vermeliyiz. Onlarla birlikte olmak, her anımızı paylaşmak bizi çok mutlu ediyor. Biz de inanıyoruz ki toplum olarak bu gençlere sahip çıkıyoruz ve sahip çıkmaya devam edeceğiz.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474