banner564

Söz vatandaşın

Kurban Bayramı alış-verişleri neden zayıf gitti

Söz vatandaşın
banner598

Ömer KADİROĞLU

*******

   Ekonomik kriz nedeniyle tatil yapamayan vatandaşların, bayram alış-verişi yapmakta zorlandığı, hatta birçok insanın çocuklarına kıyafet alamadığı görüldü.
   Vatandaşlar, yaşanan sıkıntının nedenlerini Diyalog’a anlattı:


Mehmet Berişbek
“Bayramı evde geçiriyoruz. Et fiyatları pahalı ama mangal yakmadan da olmuyor. Bu gibi günlerde harcamalar biraz fazla oluyor bu da ekonomimizi etkiliyor. Ürünlerin fiyatı arttıkça alım azalıyor. Önceden bir kilo aldığımız ürünü şimdilerde yarım kilo almak zorunda kalıyoruz. Bu bayramda da aynı durum yaşanıyor. Önceden bol aldığımız eti ve temel ihtiyaç ürünlerini şimdilerde daha az alıyoruz. Piyasa cep yakar durumdadır.”
Mustafa Dostbilen
“Piyasa aşırı olmasa da pahalıdır. Böyle günlerde ekonomik yönden büyük harcamalar yapılıyor ancak ekonomik kriz nedeniyle biraz daha az masraf yapılmaya dikkat ediliyor. Çocuklara kıyafetler alınıyor ve bayram daha bir özel hale getirilmeye çalışılıyor ancak pahalılık olunca bu bayram da buruk geçiyor.”
Fatül Gazelci
“Piyasa ne yazık ki çok pahalı. Biz kendi beslediğimiz hayvanlardan kestik. Hayvanları kendimiz besleyip kesmiş olsak da yem fiyatlarının yüksek olması bizleri etkiliyor. Hızla artan bu fiyatlar karşısında vatandaş mağdur oluyor ve ne yazık ki bayram havası da pek kalmıyor.”
İsmail Bozat
“Bayram için özel bir alışveriş yapmadık. Alışverişi her gün yapmak zorundayız. Herkes ürünler pahalı diye şikâyet ediyor ancak ben büyük bir pahalılık olduğuna inanmıyorum. Bayram için et alışverişi de yaptım ancak onda da bir yüksek fiyat olduğunu düşünmüyorum.”
Demir Sofu
“Mangal yanmazsa bayram olmaz ancak piyasanın durumu çok kötü. Et fiyatları cep yakar durumda. Pahalılık her geçen gün artıyor. İnsanlar geçimini sağlamakta çok zorlanıyor. Önceden bayramlarda yaptığımız alışverişin şimdilerde yarısından da az yapıyoruz. Allah herkesin yardımcısı olsun.”
Nesime Meşeli
“Fiyatlar çok yüksek. Bu bayram mangal yakma yok. Et fiyatları çok yüksek ve herkes et alamıyor. Ben de etimi önceden almıştım ancak mangal yakmayıp fırında pişireceğiz. İnşallah kısa sürede fiyatlar normale döner.”
Mustafa Baş
“Bayram alışverişini liste hazırlayarak yaptık. Fiyatlar çok yüksek olduğundan en ucuzunu almaya çalışıyoruz. Fiyatların artmış olması dövize endeksli dediler ancak döviz düştüğü halde bu fiyatlar bir türlü düşmüyor. Böylesi durumda da vatandaşlar alışveriş yaparken zorluklar yaşıyor. Bayram dışında çok nadir et alıyoruz. Et fiyatları her vatandaşın alabileceği oranda değil.”
Kemal Yılmaz
“Piyasa çok pahalı… Bayramlarda halkın harcaması ikiye katlanıyor. Özel günlerde ise mangalı mutlaka yakmak ister ancak bu pahalılıkta birçok insan et alamıyor. Piyasadaki yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşın alım gücü iyice düştü. Eskiden çok güzel geçen bayramlar bu yıl buruk geçiyor.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473