banner564

‘Pastayı ikiye böldü’

Rum basınına göre; Akıncı ile Anastasiadis’in mektuplarına yanıt veren Guterres, her iki tarafı da memnun etti

‘Pastayı ikiye böldü’
banner598

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in mektuplarına verdiği yanıtlar, Rum basınında geniş yer buldu.
Rum basını Guterres’in taraflara yolladığı mektuplarda, Rum kesimini Maraş konusunda, Türk tarafını da doğal gaz konusunda memnun ettiğini savundu. Gazeteler ‘Guterres pastayı ortadan böldü’ yorumunda bulundu.
Fileleftheros gazetesi haberi ‘Antonio Guterres mesajlar gönderdi’ başlığı ile verdi.
Gazete haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e gönderdiği yanıt mektubunda “Maraş konusuyla ilgili tezinin net olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına atıfta bulunduğunu” öne sürdü.
Gazete, Genel Sekreter’in aynı zamanda BM himayesinde gayri-resmi bir beşli toplantı gerçekleştirilmesine dair öneriyi ve Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü için çalışmaya hazır olmasını takdir ettiğini yazdı. 
Genel Sekreter’in ayrıca müzakerelerin yeniden başlaması için bir başlangıç noktası teşkil edebilecek ‘referans şartlarının’ tamamlanmasına dair arzuya de özellikle atıfta bulunduğu iddia edildi.

‘Ankara’dan sinir harbi’
Gazete, Guterres’in Cumhurbaşkanı Akıncı’nın mektubuna verdiği yanıta da yer verdi. 
Alithia gazetesi ise manşet haberinde ‘Guterres pastayı ortadan böldü’ yorumunda bulunarak, liderlerin kendisine gönderdiği mektuplara yanıt verdiğini yazdı. 
Gazete, Guterres’in taraflara yolladığı mektuplarda, Rum kesimini Maraş konusunda, Türk tarafını da doğal gaz konusunda memnun ettiğini savundu.
Öte yandan Fileleftheros gazetesi ‘Ankara’dan sinir harbi’ başlıklı manşet haberinde ise, Türkiye’nin Kıbrıs sorununda yeni bir sürecin başlamasını uygun görmediğinin açık olduğunu, fakat aynı zamanda yeni bir çabanın başarısızlığıyla ilgili sorumluluğu da üstlenmek istemediğini ileri sürdü.
Bu çerçevede, ‘diplomatik kaynaklar’ tarafından, önümüzdeki dönem içerisinde, Rum tarafının tek yanlı olarak ilan edilen Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki meydan okuma ve yasadışı faaliyetlerin yoğunlaşacağı tahmininde bulunulduğunu öne süren gazete, benzer hareketlerin Maraş için de yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu iddia etti.

Manzara netleşecek
Gazete, “Lefkoşa’daki diplomatik kaynakların, Türkiye’nin önümüzdeki dönem içerisindeki hareketleri karşısında oldukça dikkatli icraatlarda bulunulması gerektiğine işaret ettiklerini” belirtti. Liderlerin geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirdikleri gayri-resmi görüşme ve küçük bir yol haritası belirlemelerinin ardından, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un adaya gelişiyle ilgili telefon beklendiği kaydedildi.
Gazete, Lute’un ziyaretinin Ağustos ayı sonu veya Eylül ayı başında gerçekleşmesinin beklendiğini ve durumların gidişatı açısından oldukça önemli olarak değerlendirildiğini de yazdı.
Lute’un liderlerle yapacağı görüşmelerin, liderlerin BM Genel Sekreteriyle yapılacak görüşmenin çerçevesini belirlemesi ve Genel Sekreter’in Lute tarafından bilgilendirilmesinin beklendiği kaydedildi.
Gazete, beş taraflı gayri-resmi bir konferans çerçevesinde, Türkiye’nin de buna katılımını gerektiren neticenin ise, Kıbrıs sorununda özlü bir perspektif olup olamayacağına dair manzarayı tamamen netleştireceğini de ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473