banner564

İşbirliğine gidilmeli

Özgür; Güney Kıbrıs-Yunanistan ve İsrail’in elektrik konusunda yaptığını Türkiye ile KKTC’nin de yapmasını önerdi

 İşbirliğine gidilmeli
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.40’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. 
İlk olarak, 23-26 Ocak tarihlerinde Irak’ın başkenti Bağdat’taki İslam İşbirliği Parlamentolar Arası Birlik Konferansı’na katılan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, toplantıyla ilgili bilgi verdi.
TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, ombudsman raporu konusunda konuşma yaptı. Raporun, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nde bulunduğunu ancak Ulaştırma Bakanı ile ilgili soruşturma açılması gerektiğini, bunun için de 9 milletvekiline ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Çakıcı, DP-UG milletvekillerine soruşturma açabilmeleri için birlikte hareket etme çağrısı yaptı. 
Çakıcı, KIB-TEK’te yaşananlara da değinerek, Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in bazı sözlerini eleştirdi. Akim’in sayaç ihalesi ile ilgili olarak “gümrük vergi alamazsa almasın bana ne” dediğini iddia eden Çakıcı, “KIB-TEK’i babasının çiftliği olarak mı görüyor? İhaleyi alanlarla verenler arasında ticari bir ilişki mi var?” diye sordu. Çakıcı, devlet zarardaysa, ihalenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. 

Hasan Taçoy: İç tüzüğe uyulmalı
DP-UG milletvekili Hasan Taçoy, iç tüzükle ilgili bir maddeyi okuyarak, tüzüğe göre ombudsman raporlarının komitede değerlendirildiğini belirtti. Raporun şeklini ve alınacak kararın şeklini gördükten sonra tavır belirleyeceklerini söyleyen Taçoy, iç tüzüğe uyulması gerektiğini ifade etti. 
Taçoy, kürsü dokunulmazlığı hariç, milletvekillerinin sorgulanabilmeleri için dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Ömer Kalyoncu: Konunun araştırılmasından yanayız
Başbakan Ömer Kalyoncu, konunun Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nde görüşüleceğini, konunun araştırılmasından yana olduklarını belirtti. Led ihalesi ve sayaç ihalesi konusunda araştırmalar sonucunun beklenmesi gerektiğini, her iki ihalenin de Maliye ve Başbakanlık Denetleme Kurulu tarafından araştırılmakta olduğunu söyleyen Kalyoncu, KIB-TEK’in ihaleye çıkma yetkisi olduğunu, en düşük teklif verene verildiğini belirtti. 
Kalyoncu, bu konunun üzerine gidilmekte olduğunu ifade etti. 

Birikim Özgür: Belediyelerin zararına olmayacak bir model
Maliye Bakanı Birikim Özgür, geçtiğimiz hafta yapılan İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs zirvesine değinerek, Kıbrıslı Rumların Yunanistan ve İsrail ile enerji konularında ihracın birlikte yürütülmesi adına işbirliği içinde olduklarını ve yaptıkları açıklamalarda Türkiye ile de bu alanda işbirliğine hazır olduklarını belirttiklerini vurguladı.
Bu konuda Türkiye ile birlikte ortak ve somut bir politika belirlenmesi ve kablo projesinin de gündeme alınması gerektiğini söyleyen Özgür, Kıbrıs ile Türkiye arasında enterkonnekte sistemi ile işbirliğinin gündeme gelmesinin şart olduğunu ifade etti.
Özgür, su meselesine değinerek, Anayasa’da su dağıtım görevinin belediyelerde olduğunu anımsatarak, gelinen aşamada, belediyelerin zararına olmayacak şekilde bir modelin ortaya çıktığını belirtti.

Ersin Tatar: Kıb-Tek denetimden geçmeli
Türkiye ile Ekonomik Protokol’ün imzalanması ve konuya gereken önemin gösterilmesi gerektiğini söyleyen Tatar, su konusunun da henüz çözüme ulaştırılmadığını belirtti.
Tatar, işlerin iyi yönetilemediğini, hükümet edenlerin sorunu çözmesi gerektiğini ifade etti.
Elektrik konusunun da beklemede olduğunu, bir adım atılmadığını söyleyen Tatar, bu konuda hükümetin tam görüşünün ne olduğunu bilmediğini belirtti.
KIB-TEK’in mutlaka denetimden geçmesi gerektiğini kaydeden Tatar, usulsüzlük varsa bunun ortaya çıkarılmasının şart olduğunu ifade etti.

Birikim Özgür: Kablo projesi gündeme alınmalı
Maliye Bakanı Birikim Özgür, geçtiğimiz hafta İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs zirvesinin Kıbrıs konusu üzerindeki etkisinin önemli ve ciddi olduğunu, es geçilemeyeceğini belirtti.
Kıbrıslı Rumların Yunanistan ve İsrail ile enerji konularında ihracını birlikte yürütmek adına işbirliği içinde olduğunu söyleyen Özgür, yaptıkları açıklamalarda Türkiye ile de bu alanda işbirliğine hazır olduklarını belirtiklerini vurguladı. Bu konuda Türkiye ile birlikte ortak ve somut bir politika belirlenmesi ve kablo projesinin de gündeme alınması gerektiğini söyleyen Özgür, Kıbrıs ile Türkiye arasında enterkonnekte sistemi ile işbirliğinin gündeme gelmesinin şart olduğunu ifade etti.
Özgür, “Anayasa’ya göre su dağıtımı belediyelerdedir. Bunları Türkiye’ye anlatmamız gerekiyordu. Bunu yaptık. Gelinen aşamada, belediyelerin zararına olmayacak şekilde bir model ortaya çıkmıştır. Bütün belediye başkanlarıyla risklerin nasıl bertaraf edileceği ve ne gibi fırsatların sunulacağı konuları paylaşılacaktır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2016, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474