banner564

Kadınlar özgür değil

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu, KKTC’de önemli bir sorun olan aile içi şiddetin, devletin gerekli önlemleri almaması nedeniyle can almaya devam ettiğini bildirdi

Kadınlar özgür değil
banner598
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu, 25 Kasım’ın, kadına yönelik şiddete karşı dayanışma ve direnişin yükseldiği gün olduğunu bildirerek, yıllar önce Mirabel kardeşlerin özgürce düşünmeleri ve düşüncelerini ifade etmelerini engellemek için uygulanan şiddetin bugün de milyonlarca kadına yönelik olarak devam ettiğini vurguladı.
Platformdan yayınlanan 25 Kasım mesajında, KKTC’de önemli bir sorun olan aile içi şiddetin, devletin gerekli önlemleri almaması nedeniyle can almaya devam ettiği, kadınların şiddetin kıskacından özgürleşmesinin zorlaştığı ifade edildi.
Mesajda, kamusal kaynakların şiddet gören kadın ve çocukların sığınacağı sığınma evleri ve şiddet önleyici birim ve çalışmalar yerine lüks makam araçlarına harcanmasının kabul edilemez olduğu ve bunun, devletin şiddete ve şiddetin artan devamına göz yumması demek olduğu savunuldu.
Platform ile birlikte mesaja imza koyan örgütler şunlar:
KTÖS, Feminist Atölye, Feminist Öğretmen İnisiyatifi, YKP-fem, Kuir Kıbrıs, Envision Diversity, Mesarya Kadınları İnisiyatifi, Kıbrıs Dem Genç Kadın, CTP Kadın Örgütü, TDP TOCEK, BKP Kadın Meclisi, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, POST Araştırma Enstitüsü, Mülteci Hakları Derneği, MAGEM, MAKAMER, DAÜ-SEN, Daü Bir-Sen, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, Tabipler Birliği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, KTAMS, Doğu ve Güneydoğulular Kültür Derneği, Lefkoşa Emekçi İnisiyatifi, YDÜ Özgür Kadın Dayanışması.

Dereboyu’nda şiddete karşı yürüdüler
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla eylem düzenledi.
“Şiddete Karşı Yürüyoruz, Yüzümüze Bakacak Yüzünüz Olsun” temalı eylem, dün akşam 18.00’de Dereboyu trafik ışıklarından başladı ve Cumhuriyet Meclisi önünde ortak basın açıklamasının okunmasıyla son buldu.
Açıklamayı platform adına Nesil Bayraktar ve Nuray Özgeçen okudu.

Toplanan imzalar başbakanlığa verildi
Öte yandan Birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün yürüttüğü “25 Kasım’a Kadar 25 Bin İmza İle 5 Sığınma Evi” kampanyasının temsilcileri, Başbakanlık’a giderek, sığınma evi için toplanan imzaları Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu’na verdi. 

“Kadınların üçte biri fiziksel şiddet görüyor”
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında dün ayrıca “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele” konulu panel düzenlendi.
Panel, Avrupa Komisyonu, AB Bilgi Merkezi ile Cinsiyet Eşitliği Platformu, KAYAD (Kadından Yaşama Destek Derneği), SORÖV (SOSyal Riskleri Önleme Vakfı) ve SOS Çocuk Köyü’nün işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Panelde, “AB’nin Kadınlara Yönelik Şiddeti Ortadan Kaldırma Politikası”, “AB Ülkelerinde Cinsiyete Dayalı Şiddeti Sonlandırmaya Yönelik En İyi Uygulamalar”, “Kıbrıs Türk Toplumundaki Uygulamalar ve Öneriler”, “Kadınlara Destek Girişimleriyle İlgili Yerel Tecrübeler” ele alındı.
Panelin açılış konuşmalarını Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı George Markopouliotis adına Yolanda Valassopoulou; Finlandiya Büyükelçisi Timo Heino ve KAYAD Başkanı, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın eşi Meral Akıncı gerçekleştirdi.
Ardından Cinsiyet Eşitlik Uzmanı Violeta Neubauer, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’ndan Hatice Düzgün ile KAYAD’dan Mine Atlı sunumlar yaptı.
Bir araştırmaya göre, KKTC’de her üç kadından biri fiziksel şiddet görüyor; kadınların yüzde 17,82’si şiddet yaşıyor olmanın ilişkiyi bitirmek için gerekli bir neden olmadığını düşünüyor.
Kıbrıs Türk toplumunda kadınlara yönelik şiddetle ilgili yapılan araştırmaya katılan her dört kadından biri ise, eşinin onu başkalarının önünde aşağıladığını, her iki kadından biri de eşinin davranışlarıyla veya sözleriyle kötü hissetmesine sebep olduğunu kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2016, 08:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474