banner564

KKTC’de okuyan öğrenciler ulaşımdan ve pahalılıktan dert yanıyor

‘Zordayız’

KKTC’de okuyan öğrenciler ulaşımdan ve pahalılıktan dert yanıyor
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Kuzey Kıbrıs’ta yüksek eğitim gören TC vatandaşı öğrenciler, ulaşımda yaşanan sıkıntıların yanı sıra pahalılıktan dert yanıyor. Ev kiralarının döviz üzerinden hesaplanmasının ayrı bir dert olduğunu belirten öğrenciler “Babamız TL kazanıp, bize gönderiyor ama burada ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” diyor.
   Diyalog’a konuşan öğrenciler, özellikle son bir yılda gıda maddelerinde ciddi artışların meydana geldiğini belirtirken “Türkiye’de 5 liraya aldığımız bir ürün burada 10 liranın üzerinde satılıyor” diyerek, KKTC yetkililerine “Bindiğiniz dalı kesmeyin” uyarısında bulundu.

Abdurrahman Arıkan (Doğa ve Çevre Genel Başkanı)
“3 yıldır adada eğitim görmekteyim. Burada okuyan öğrenciler olarak birtakım sıkıntılar yaşıyoruz. Konaklamadan yeme içmeye ve ulaşıma kadar burada ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. TC ile ABD arasında yaşanan gerginlik nedeniyle artan döviz bizleri perişan etti. Kıbrıs’ta ev sahipleri evlerini kiraya verirken döviz üzerinden veriyor ve bu durum biz öğrencileri ciddi şekilde zora sokuyor. Döviz arttığı zaman her alanda ciddi artışlar oldu ancak döviz düştüğü zaman ise zamlanan alanların hiç birinde bir ucuzluk söz konusu olmadı. Öğrenci ülkede sürekli para vermeye mahkûm edilmiş birer birey olarak lanse ediliyor. Öğrenciler burada çok ciddi sıkıntıları var ve bu durumu rahatlatmak adına hükümet yetkilileri herhangi bir çalışma yapılmıyor. Biz yetkililerden öğrencilere karşı fırsatçı davranan kişilerle ilgili çalışmalar yapması öğrencilerin rahat bir ortamda eğitim alabilecekleri bir çalışma yapmalarını istiyoruz. Bindikleri dalı kesmesinler.”
Taner Baban:
“Bizlere sesimizi duyurmamız için yardımcı olduğunuz için öncelikle Diyalog ailesine teşekkür ederim. Bizler burada eğitim almak adına bulunuyoruz. Eğitim için Kıbrıs’ta maddi manevi birçok sıkıntı ile karşı karşıyayız. Kıbrıs’ta kiralar Türkiye’nin iki katı fazlası durumda. Ulaşımda çok yüksek fiyatlar uygulanıyor. Uygulanan fiyatlar çok fazla ve bu fiyatlar öğrencilere çok ağır geliyor ve bu konuda devlet erkânının bir çalışma yapmasını istiyoruz. Burada maalesef herkes olmasa da ev sahipleri dükkân sahipleri öğrencilere para olarak bakıyor bu nedenle de ciddi sıkıntılar yaşar durumdayız. Ümit ederiz ki bu sorunumuz için devlet yetkilileri bir çözüm üretir.”
Kenan Aslanbay:
“Öğrenci olarak Kıbrıs’ta bulunuyorum. Burada çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz ve maalesef öğrencileri rahatlatmak adına herhangi bir çalışma yapılmıyor. Ulaşım alanında çok ciddi sorunlarımız var. Uçak biletlerindeki artış nedeniyle önceden gidiş dönüş aldığımız bilet ücretleri şimdilerde sadece gidiş olarak ücretlendiriliyor. Bunun yanında şehir içi ve şehirlerarası ulaşım fiyatları da çok yüksek ve öğrencilerin ceplerini zorlar durumdadır. Bu konuyla ilgili yetkililerden bir çözüm üretmesini istiyoruz. Türkiye’den de KKTC’den de hiçbir yetkili bu konuda bir çalışma yapmıyor yaşadığımız sıkıntıları defalarca dile getirmiş olsak da yetkililer sesimize kulak vermiyor. Öğrencilerin rahatlayacağı çalışmalar yapılması rahat bir eğitim alabileceğimiz bir ortam yaratılmasını istiyoruz.”
Haluk Tuğluk:
“Üç yıldır burada öğrenci olarak eğitim alıyorum. İlk geldiğimiz yıllarda 1200-1300 civarı kira öderken şimdilerde 2 bin lira altında ev bulamıyoruz. Ayrıca bizler burada çok zengin ailelerin çocukları olarak bulunmuyoruz. Burada ev kiralamak istediğimizde bir yıllık peşin olarak ev sahipleri kiralarını istiyor. Bu durum biz öğrencileri ve ailelerimizi zora sokuyor. Evlerini kiralayacak olanlar döviz üzerinden kiralıyor ve bunu öğrencilerin bütçesi kaldıramıyor. Ev kiralarının yanı sıra diğer birçok alanda da öğrencilere para olarak bakılması nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Ülkede yaşanan pahalılık ve zamlar biz öğrencileri de ciddi anlamda etkiliyor. Bu konuda yetkililerin bir çalışma yapması ve öğrenciler üzerindeki yükü hafifletmesini istiyoruz.”
Tahir Yılmaz:
“Burada evet ciddi bir pahalılık var ve bu durum karşısında biz öğrenciler çok ciddi sıkıntılar yaşar durumdayız. Ev kiraları, yemek sektörü, ulaşım sektörü ve diğer tüm alanlarda biz öğrenciler ciddi bir mağduriyet yaşıyoruz. Burada bir ev kiralamak istendiğinde ev sahipleri hem döviz üzerinden evlerini kiralıyor hem de bir yıllık peşin olarak istiyorlar. Öğrenciye kiralanan bir evin aynısını bir aileye 1400 civarında kiralarken ev sahipleri öğrenci kiracı buldu mu 1800- 2000 civarı kira istiyor. Öğrencilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili bir çözüm üretilmesini istiyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2019, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473