banner564

Koalisyon

Seçimden sonra trafik, sağlık, eğitim ve çevre konularına öncelik verilmesini isteyen muhtarların tamamına yakını ‘tek başına iktidar’ olasılığı görmüyor

Koalisyon
banner598
Pelin YÜKSELAY-Çiğdem AYDIN
Kuzey Kıbrıs’ın değişik bölgelerinde görev yapan muhtarlar, 7 Ocak seçimleri sonrasında iktidara gelecek olan partilerin özellikle trafik, eğitim, sağlık ve çevre konularına öncelik vermesini istiyor. Bazı muhtarlar dövizdeki artışa dikkat çekerek “bunun önüne geçecek önlemler alınmalı” diyor.
   Diyalog muhabirlerinin “seçimlerden sonra tek parti iktidarı bekliyor musunuz?” sorusunu da yanıtlayan muhtarların ezici bir çoğunluğu bunun mümkün olmadığını belirterek, yeniden koalisyon pazarlıklarının başlayacağını söylüyor.
Muhtarların, seçimden sonra oluşacak hükümetten beklentileri ve seçim yönelik tahminleri şu şekilde oldu:

Fehmi Soykan (Alayköy Muhtarı): 
“Sağlık ve eğitim öncelikli konu olmalı. Eğitim yetersiz öğretmen eksiklikleri her yıl yaşanan problem sağlıkta da doktorlar eksik ilaçlar eksik hasta hakları ne yazık ki hekim haklarından çok daha az konuşuluyor doktor yok, ilaç yok, hastane yetersiz öncelikli olarak bu iki konuya değinilmesi lazım. Şu anda fikir yürütemem biraz daha bekleyip görmek lazım. 

Yusuf Soyu (Çukurova Muhtarı): 
 “Bana göre bu ülkenin en büyük sorunu trafik. Trafikte her gün eziyuet çekiyor vatandaş ulaşımda ciddi sıkıntılar var daha da kötüsü insanlar gençler çocuklar trafikte can veriyor. Bu problemi çözmek öncelikli görevleri olmalı her kim gelirse gelsin. Bence tek başına iktidara hiçbir parti gelemeyecek. İkili bir koalisyon olacağını düşünüyorum. Bana göre CTP HP veya UBP CTP koalisyonu olabilir.” 

Yılmaz Yılmazoğulları ( Düzova Muhtarı): 
“Bu ülkede sistemsizlik sistem oldu asıl sorunumuz budur. Eğitim’de sorun var, Sağlıkta sorun var, Çevrede sorun var, Trafikte sorun var, Ekonomide sorun var. Neremiz doğru nereden başlansın nasıl içinden çıkacağız bilmiyorum. Komple bu ülkenin sistemine dokunulması lazım insanlar artık sosyal patlamanın eşiğine geldi. Bir dönem intiharlar furyası vardı böyle gidersek yine yaşayacağız bu furyayı. Borçlarının altında ezildi insanlar bir de sağlık hizmeti alamıyor, pis bir çevrede yaşıyor, çocukları eğitim alamıyor , trafikte her gün birileri ölüyor daha ne sayayım. Tek başına hiçbir parti iktidar olamayacak matematik nettir. İki iki daha 4 eder. Koalisyon bekliyorum. En büyük beklentim de Demokrat Parti diye bir partinin tamamen Kıbrıs Türk siyasetinden silinmesidir. Tahminim de böyle olacak. Yine bir tahmin vereyim mecliste UBP iktidarda olamayacak bu iki partinin iktidar ortağı olmadığı bir meclis oluşacağı kanaatindeyim.” 

Kamil Şenocaklı (Erdemli Köyü Muhtarı) :
 “İlk olarak ekonomik sıkıntıları çözmeleri gerekiyor. Döviz aldı başını gidiyor üretici ,  sanayici, halk, asgari ücretli çok ciddi sıkıntılar yaşıyor bu nedenle. Halkı rahatlatacak formüller ve uygulamalar süratle hayata geçmelidir. Kesinlikle tek başlarına iktidar olmaz. Koalisyon olacağı kanaatindeyim. Demokrat Partinin olmadı bir koalisyon hatta belki de meclis olacak. UBP CTP koalisyonu olabilir veya Halkın Partisi ile CTP ve TKP YG üçlü bir koalisyon da olabilir. Ama yüzde 80 UBP yine birinci parti çıkacak gibi görünür o güne kadar daha çok şey de değişebilir ama DP mecliste olmayacak diye düşünüyorum.” 

Taksim Karapelit (Dilekkaya Köyü Muhtarı): 
 “İlk olarak çevre her taraf pislik içinde çevrenize bakıyorsunuz plansız yapılaşmalar isteyen istediği yere çöp atar cezasız kalır pislik içinde yaşıyoruz ilk olarak çevre sorununa çözüm bulunmasını istiyorum. İkinci de ekonomik sıkıntılara çözüm getirilmesi gerekiyor insanlar artık ekmek alacak parayı bulamıyor bırakın döviz falan artmış ekmek dahi alamayan insanlar var bu ülkede halkın alım gücü sıfırın da altındadır buna çözüm bulmak gerekiyor. Bence tek başına iktidar artık mümkün görünmüyor. Kimler arasında bir koalisyon kurulur onu bilemiyorum ama yine UBP –CTP bu kez HP olabilir mecliste birlikte izleyip göreceğiz her şey her an değişebilir bu memlekette yorum için biraz erken.” 

Asım Egemen (Haspolat Muhtarı) 
“İlk olarak çevre ve sağlık konularında çözüm bekliyorum. Çevre çok kirli pis ülke genelinde ne yazık ki böyle sağlık konusunda ise yetersiz kaldık artık nüfusa hizmet edebilecek noktada değiliz hasta çok hekim az, ilaç yok sıkıntılar büyük. Tek başına iktidar olunabileceğini düşünmüyorum. Bana göre koalisyon hükümeti kurulur fakat siyasi parti adı vermeyi şu anda doğru bulmuyorum halk kendi kararını doğru şekilde verecektir ama tek başına iktidar olabilecek bir hava yoktur bugün için.” 

Ömer Meraklı (Kalavaç Muhtarı): 
“Önce kamuyu düzeltsinler kamu değil sanki da bandabulyadır böyle düzen sistem olmaz. Daha sonra trafik konusunda her gün insanlar ölür can güvenliği önemli, daha sonra sırasıyla eğitim ve sağlık da geliyor ama önce kamu düzenlenmeli. Tek başına iktidar olmaz. Birinci sırada UBP çıkar ya da Halkın Partisi sürpriz yapıp birinci olabilir ama tahminim UBP HP koalisyonu olur. Serdar Denktaş da barajı geçer çünkü onun yer altında bir kitlesi vardır o gün geldiğinde çıkar onlar ama 2-3 milletvekili çıkarabilir ancak bu da hükümet kurmada onu fonksiyonel yapar mı sanmam.” 

Salih Dalınç (Çayırova Muhtarı)
Bütün halkımız borç içerisinde gömülüdür. Döviz en yüksek seviyelerde hareket ediyor. Ne olacak vatandaşların hali. Köyümüzde bazı kişiler evlerine ekmek parası bile götüremiyor. İlk olarak bu ekonomik sorunlara el atılması gerekiyor. Aynı zamanda gençlerin işsizlik sorunu. Bu iki sorun bir an evvel çözümlenmeli. Bu seçimlerde ben hiçbir parti için tek başına iktidarlık ön görmüyorum. İki parti kuracak hükümeti ama daha fazla tahmin yürütmek istemiyorum.

Derviş Dizliklioğlu (Taşkınköy Muhtarı):
“Ülkemize özellikle 3. Ülkelerden gelen öğrenciler büyük sorun yaratmaya başladı. Çoğunun ne yazık ki okulları ile ilgisi de yok. Bunlar ileride büyük sorun olacak çünkü çeteleşiyorlar, halk içinde de sorun çıkarıyorlar. Öncelikle bu sorun çözülmeli, genelde tabii bu eğitim sorunudur. Bir de sağlığa en ivedi olarak el atılmalıdır. Hiç kimse olamaz maalesef. Ben 4 ya da 5 partinin barajı geçeceğini düşünüyorum ama tabi nihai sonuç ne olur şimdiden tahmin yürütmek mümkün değil.

Süleyman Güçlü (Kumsal Muhtarı)
“Birçok konu var elbet ama en en en öncelikli konu ekonomi... Ekonomik sorunların çözümü için çalışmalı ve çabalamalılar. Seçim sonuçlarına dair öngörüm yok açıkçası. Halkımız bilinçli bir halk. Her şey sandıkta belli olacak.”

Güner Sergil (Yedidalga Muhtarı)
“İnsanların köyde şehirli gibi yaşaması lazım. Bunu mümkün kılmaları gerekiyor ilk olarak. Bunun yanında ekonomik sorunlar, güvenlikle ilgili sıkıntılar... Ülkedeki usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların üzerine gidilmeli. Sağlık konusu keza en öncelikli konulardan biri olmalı. Ben ülkemde adil ve yaşanılabilir bir düzen isterim. Bence tek başına iktidar olmayacak. Hep beraber göreceğiz”

Kemal Kısaoğlu (Kalkanlı Muhtarı):
“Her taraf berbat, her tarafta bir sorun vardır. Öncelikli olarak Kıbrıs sorunu ele alınmalı ve bir barış sağlanmalı. Bunun yanında ekonomik sorunlar ve tabii ki de işsizlik çözümlenmeli. Tek başına iktidar biraz zor görünüyor. Bence gelecek olan tek başına başa gelirse çok iyi olur ama dediğim gibi zor. Muhtemelen bir koalisyonla karşılaşacağız”

Hüseyin Terzioğlu (Yuvacık Muhtarı):
“İlk olarak iç piyasaya el atılmalı. Beklenmesin Kıbrıs sorunu çözülecek Rumlarla anlaşma olacak da hayat düzelecek. Olmaycak. Biz önce ekonomik sorunlarımızı çözelim. Ulusal Birlik Partisi tek başına iktidar olacak.”

Erhan Celaller (Zümrütköy Muhtarı):
“Köylerdeki gençlerin gerek şehirlere gerekse de yurt dışına göç sorununun bir an önce çözülmesi lazım. Gençler doğdukları bölgeleri terk etmesinler, gençlere önem versinler. Aynı zamanda kırsal kesimdeki vatandaşlar da önemsenmeli. Bir de Kıbrıs sorunundaki belirsizlik ortadan kalkmalı. Tek başına iktidar mümkün değil. Ben de sandığıa gitmeyi düşünmüyorum. Bütün sol partiler birleştiği takdirde sandığa giderim.”

Yılmaz Uzmaner (Karaağaç Muhtarı):
“İlk olarak el atılması çözülmesi gereken konu Kıbrıs sorunu. Tek başına iktidar mümkün değil. 2 parti koalisyon kurar diye düşünüyorum.”

Günay Takatuka (Esentepe Muhtarı):
“Devlet dairelerindeki düzensiz işleyişin bir sisteme bağlanması lazım öncelik bu olmalı. Bunun yanında uyuşturucu konusu çok çok önemli. Büyük bir çalışma yapılması lazım gençlerimizin uyuşturucu belasına bulaşmaması için. Tek başına iktidar biraz zor. Ama birinci parti şimdiden belli onu söyleyebilirim. Gerek kamu oyu araştırmalarından gerekse de vatandaşların tutumlarından bu belli. UBP birinci parti çıkar diye görüyorum ben.”

Bayram Avcı (Geçitköy Muhtarı):
“Bir an önce kırsal kesimin sorunlarının aşılması lazım. Örneğin bizim köyümüz, gelin görün hiçbir şeyimiz yok. Yolumuz vs. Hiçbir şey. Kimse ilgilenmiyor. 4 yıl geçti, 1 tane milletvekili göremedik bölgemizde gelip de bize ‘nasılsınız’ diye soran. Tek başına iktidarlık işi bitti. Halkın büyük bir kesimi oyunu karma kullanacak. Bitti artık gidip de bir partiye mühür basma zamanı. Ben kendi adıma söyleyeyim tek bir parti başa gelsin istemiyorum. Partizanlık o zaman daha da artacak.”

Tayyar Burunkaya (Arapköy Muhtarı) 
“İlk önce el atılmasını istediğim konu Kıbrıs sorunu... İkincisi de bizim bölgede malum biliyorsunuz Teknecik Elektrik Santrali var. Onun çevreye verdiği zararın en aza indirgenmesi için çalışmalar yapılması lazım. Tek başına iktidar asla mümkün görünmüyor, zor yani. Koalisyon olacak ama hangi partiler olacağını göreceğiz. Kudret Özersay’ın partisi güçlü gibi. Şimdiden bir şey söylemek için erken ama 2 ay sonra göreceğiz.”

Ahmet Basri (Mallıdağ Muhtarı):
“Memlekette doğru düzgün bir şey yok ki. Hangi birini söyleyelim. Ama öncelikli olarak barış tesis edilmeli yani Kıbrıs sorunu çözülmeli. O olduktan sonra herşey düzelecektir diye düşünüyorum. Tek başına iktidar şu an için mümkün görünmüyor. Koalisyon oluşturulacak. Ben kimsenin tek başına iktidar olacağına inanmam.”

Okan Helvacı (Nergisli Muhtarı):
“Ne gidenden ne de gelenden bir umudum yok. O yüzden bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Hiçbir beklentim yok. Negelenden ne gidenden hiçbir konuda bir farklılık olmayacak. Mümkün değil. Yine koalisyon kurulacaktır diye düşünüyorum.”

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473