banner564

Köylü tepkili

Demirhan’da otopark olarak kullanılan cami arazisinin özel bir şahsa kiralanması eleştirilere yol açtı

Köylü tepkili
banner598
Pelin YÜKSELAY-Çiğdem AYDIN
   Demirhan Köyünde otopark olarak kullanılan  Cami arazisinin, konut yapmak için bir şahsa kiralanması, tepkileri de beraberinde getirdi. bölge halkını gerdi. Cami’ye otopark gerektiğini, ayrıca köyde mezarlık ihtiyacı olduğunu belirten Demirhan sakinleri Vakıflar İdaresi’ni yanlış bir karar almakla suçluyor.
   Gazetemize ulaşan Demirhan sakini ve aynı zamanda köyün eski muhtarı Ersin Gözügüzel, 6 Haziran 1995 tarihinde Vakıflar İdaresi’nin 5 dönümlük araziyi cami yapılmak üzere Demirhan Muhtarlığı’na tahsis ettiğini anlattı. Gözügüzel Cami’nin yapıldığını ve yıllardır boş araziniğn de oto park olarak bölge halkı tarafından kullandığını kaydetti. 
   Gözügüzel, geçtiğimiz haftalarda oto park olarak kullanılan söz konusu arazinin kapatıldığını görünce şaşırdıklarını belirtirken “Vakıflar İdaresi tarafından iki kişiye kiralandığını öğrenince üzüldük”dedi. 
   Söz konusu arazinin bir kısmında kuyu için kazı yapıldığını ifade eden Gözügüzel, bir diğer kısmında konut yapılacağını söyledi. Gözügüzel söz konusu arazinin ‘eski mezarlık’ olduğunu da sözlerine ekledi. 
   Arazinin 49 yıllığına aylık 120 TL’ye kiralandığını savunan Gözügüzel, köyün birçok eksiği bulunurken, arazinin neden kiralandığını sordu. 
    Gözügüzel, söyle dedi: 
   “Cuma günü öğle namazında bölgemize gelin ve caminin etrafındaki resme bakın. Araçlarımızı park edecek yer bulamadığımızdan yollara park ediyoruz, kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Genci var yaşlısı var. Büyük zorluk yaşıyoruz. Bunun yanında köyümüzde mezarlığımız yok. Cenazelerimizi Lefkoşa Kabristanlığı’na ya da Minareliköy Kabristanlığı’na defnediyoruz. Söz konusu arazi köyümüzün mezarlığına dönüştürülebilirdi, çok büyük bir eksik giderilirdi. Bunun yerine araziyi kiralamayı uygun gördüler.” 
   Bölge halkının rahatsızlığını dile getiren Gözügüzel, kararın iptali için birçok merciye başvurduklarını ancak bunu başaramadıklarını anlattı.

Benter: İhtiyaçlı bir aileye kiralandı

   Diyalog muhabiri, konuyla ilgili Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’le görüştü. Arazinin, ihtiyaçlı bir aileye kiralandığını söyleyen Benter, konuyla ilgili şunları kaydetti: 
   “Araziyi ihtiyaçlı bir aileye Fatma Borcu ve Çağlar Yüksel’e konut yapmaları için 10 yıllığına yani 2026 yılına kadar kiraladık. Kira bedeli de ilk iki yıl 150 sterlin senede, ondan sonra da aylık 50 sterlin. Biz bunu kiraladıktan sonra Demirhan Muhtarı’nın itirazı oldu. Ancak bize daha önceden söylemediler. Daha önceden söyleselerdi; ‘burayı biz istiyoruz’ diye bizde onlara yardımcı olurduk. Şimdi biz insanlara burayı kiraladıktan sonra köy muhtarı aradı. Artık geç. İnsanlar projelerini hazırladı. Bizim için ikisi de önemli. İnsanların camiye gittiklerinde araçlarını koyacakları yer bulmaları da önemli, ihtiyaçlı genç insanların konut sahibi olmaları da önemli. İkisi de Vakıf ruhuna uygun. Bizim için kar yapmak önemli değil, önceliğimizde o değil. Genç ve ihtiyaçlı bir aileye yardımcı olduk.”

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2018, 10:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 6 yıl Önce

Siz soracaktınız muhtara,köylüye önce,sonra bu işe kalkışacaktınız İbrahim bey,kesinlikle haklı tarafınız yok

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474