banner564

Liderlere mesaj

Başbakan Özgürgün, toprak, garantiler ve güvenlik başlıklarının garantör ülkeler olmadan konuşulamayacağını belirtti

Liderlere mesaj
banner598
Başbakan Hüseyin Özgürgün, FETÖ'nün 15 Temmuz'da Türkiye'yeki darbe girişiminin ardından KKTC'de örgüte yönelik yürütülen çalışmaları, Kıbrıs'ta çözüm arayışları ve müzakere sürecinde gelinen son noktayı AA muhabirine değerlendirdi.
Kıbrıs konusunda liderler düzeyinde yürütülen müzakerelerde bir çözüme varılmasını ümit ettiğini belirten Özgürgün "Bir çözümün olması için mutlaka iki tarafın da istekli olması gerekir. İki tarafın da karşılıklı saygı ve Birleşmiş Milletler (BM) parametreleri çerçevesinde ortaya konan ilkeleri benimsemiş olması lazım." dedi.
İki halkın eşitliği, iki kurucu devletin eşit statüsü, iki kesimlilik ve garantiler konularının kabul edilmesi halinde Kıbrıs'ta anlaşmanın yakın olacağını söyleyen Özgürgün, "Bugüne kadar Güney Kıbrıs'tan bunların kabul edildiğine dair en azından mentalite olarak, 'Biz Kıbrıslı Türkleri eşit bir ortak olarak görüp bu anlamda müzakereleri eşit olarak yürüteceğiz' gibi bir yaklaşım hiçbir zaman görmedik. Bu anlayışı zaten görmüş olsaydık bugüne kadar çoktan anlaşma olurdu" değerlendirmesinde bulundu.
Özgürgün, KKTC'nin yıl sonuna kadar bir çözüme ulaşma hedefiyle masada olduğunu vurgulayarak, "Yıl sonundan sonra Rum tarafının daha fazla beklenmemesi gerekiyor. Yıl sonuna kadar niyet varsa zaten anlaşma olur. Eğer olmayacaksa da artık Kıbrıs Türk halkı kendi yolunu çizer." diye konuştu.
Toprak, garantiler ve güvenlik başlıklarının garantör ülkeler olmadan konuşulabilecek konular olmadığını vurgulayan Özgürgün, "Burada İngiltere ve Yunanistan'dan önce Türkiye'nin hareketi önemli. Çünkü Kıbrıs Türk halkı ana vatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin olmadığı bir anlaşmayı kabul etmez." diye konuştu.

“Rumlar silahlanmaya devam ediyor”
Özgürgün, TSK'nın KKTC'deki varlığının barışı sağlayan ve olası çatışmaları engelleyen caydırıcı bir güç olduğunu da bildirdi.
GKRY'nin 3 bin yeni uzman asker alma kararını değerlendiren Özgürgün, Rum tarafının samimi hareket etmediğini, "Türkler bize saldıracak." söylemiyle ciddi boyutta silahlanmaya devam ettiğini ifade etti.

“FETÖ hakkındaki ihbarlar değerlendiriliyor…”
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından örgütün KKTC'deki faaliyetlerine ilişkin en küçük ihbarın bile değerlendirildiğini ifade etti.
Göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığı bu dönemin, FETÖ'nün darbe girişiminin sonrasına denk geldiğini belirten Özgürgün, 15 Temmuz'da Türk halkının demokrasiye sahip çıkarak bu girişimi bertaraf etmesinden duyduğu sevinci dile getirdi.
Özgürgün, KKTC'nin 21 Temmuz’da FETÖ/PDY’yi terör örgütü listesine dahil ettiğini ve tüm faaliyetlerini yasakladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"O günden sonra gerek polisimiz gerekse güvenlik kuvvetlerimiz, komutanlarımız bu anlamda gelen en küçük ihbarı değerlendirerek bu örgütün KKTC'deki bağlantısı, hareketi veya herhangi bir faaliyeti varsa, bununla ilgili en küçük ihbarlar bile değerlendirilerek gerekli hareketler yapıldı. Ancak bu anlamda herhangi bir bulguya şu ana kadar rastlamış değiliz. Ben sürekli güvenlik güçlerimiz ve polisimizle istişare halindeyim. Bana sürekli bilgi aktarılıyor. Bu anlamda en küçük ihbar değerlendiriliyor. Ancak somut olarak herhangi bir örgütsel faaliyete ilişkin tespitimiz şu ana kadar bize ulaşmış değil."

Bakanlar Kurulu toplandı
Öte yandan Bakanlar Kurulu dün Başbakan Hüseyin Özgürgün başkanlığında toplandı.
Saat 15.00 sıralarında sona eren yaklaşık 3 saatlik toplantıda rutin konuların görüşüldüğü belirtildi ve herhangi bir açıklama yapılmadı.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2016, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473