banner564

Garantiler ilk defa masada

Anastasiadis, Akıncı ile bugün yapacağı görüşmenin çok önemli olduğunu söyledi

Garantiler ilk defa masada
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bugün yapacağı görüşmenin çok önemli olduğunu söyledi.
   Uzun yıllardan beri devam eden Kıbrıs müzakerelerinde ‘garantiler’ konusu bugün ‘Toprak’ başlığıyla birlikte ele alınıyor.
   Simerini gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dış Rumlar onuruna verdiği resepsiyonda yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile yapacağı görüşmenin ve bunu takip edecek gelişim halindeki yoğunlaştırılmış diyaloğun çok önemli olduğunu söyledi. 
   Anastasiadis, bugünkü görüşmenin  nihai aşama olmayacağını, tarafların, toprak düzenlemeleri, güvenlik ve garantiler konularını nasıl karşıladığını görmek için görüş alışverişinin başlangıcı olacağını  dile getirdi. 
   Anastasiadis konuşmasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “bir tarafın güvenliği diğer tarafı tehdit etmemelidir” şeklindeki söyleminin doğru olduğunu belirterek bunun, Kıbrıs Türk toplumu ile ilgili değil, “işgalin”, Türk askerinin varlığı ve Türkiye’deki gelişmelerin ağırlığı altındaki Kıbrıs Rum toplumuyla alakalı olduğunu belirtti. 
    Uzlaşmaya varılan merkezi hükümetin, devletlerden her birinin sakinlerinin iradesini değiştirecek şekilde bölgesel hükümetlere müdahale etmeyeceğini belirten Anastasiadis, insan haklarının garanti altına alınmasını denetleyen ve bunu takip eden AB üyesi iken, birilerinin, Kıbrıslı Türklerin endişelerinin teminat altına alınması için garantilerin devam etmesi, Türk ordusunun veya belli miktarda askerin kalmasının olmazsa olmaz olduğunu söylemesine neden görmediğini de ifade etti. 
   Anastasiadis Kıbrıslı Rumların endişelerinin, 42 yıldır “işgalin” sonuçlarını, Türk askerinin varlığını yaşadıkları için de aynı derecede eşit olduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473