banner564

Meclis erken gerildi

Hükümet 9 bin 295 kişiye vatandaşlık verildiğini, uygulamanın süreceğini açıkladı, ana muhalefet lideri sert ifadelerle Denktaş’ı eleştirince Meclis karıştı

Meclis erken gerildi
banner598
Yetti be çektirdiğiniz!
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü oturumuna vatandaşlık tartışması damgasını vurdu. Serdar Denktaş’ın, “Vatandaşlık verdik, vermeye de devam edeceğiz” demesinin üzerine Ana Muhalefet Lideri Erhürman, Yetti bu memleketin sizden çektiği artık” sözleriyle başlayan sert eleştirilerde bulundu. Yükselen tansiyonun ardından Serdar Denktaş oturumu terk etti.
Tartışmaların ardından İçişleri Bakanı Kutlu Evren kürsüye çıkarak vatandaşlıklar hakkında bilgi verdi… “UBP-DP döneminde 9 bin 294 kişiye vatandaşlık verildi” diyen Evren, bunların 39’unun yatırımcı ve iş insanı,  238’inin üst düzey yönetici/öğretim üyesi/gazi statüsü taşıdığını; 254’ünün ise aileleri birleştirme amacıyla 18 yaşını doldurmuş kişilerden oluştuğunu anlattı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.35’de Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Genel Kurulda, 5-6 Eylül’de Paris’te, 8-9 Eylül’de de Strazburg’ta yapılan AKPA toplantılarına katılan, CTP Milletvekili Mehmet Çağlar, AKPA raporunu Meclis’e sunarak, milletvekillerini bilgilendirdi.

Töre: Görüşmeler öldü
Ardından rapor üzerine söz alan UBP Milletvekili Zorlu Töre, bu tür toplantılarda ülkenin temsil edilmesi gerektiğini ancak, bu tür toplantılarda bilgilendirmeleri Crans Montana öncesi ve sonrası diye ayırmak gerektiğini söyledi.
Görüşmeler sona erdikten sonra iki bölgeli, iki toplumlu federal Kıbrıs’tan söz etmemek gerektiğini vurgulayan Töre, bu görüşmelerin öldüğünü, ölüyü diriltmemek gerektiğini kaydetti.

Akansoy: Federasyon bitti demek doğru değil
CTP Milletvekili Asım Akansoy da toplantılara katılmanın önemine işaret ederek, toplantılara katılan ve ülkeyi temsil eden Çağlar ve Erdal Özcenk’e teşekkür etti. Akansoy, temel olanın Kıbrıslı Türklerin hakları olduğunu ifade ederek, 11 Şubat 2014 metninin önemine işaret etti.
Bir anda federasyon bitti demenin doğru olmadığını ifade eden Akansoy,  temel olanın Kıbrıslı Türklerin hakları olduğunu söyledi. Akansoy, federasyon bağlamında ortaya konan çalışmaların destekçisi olduklarını da vurgulayarak, Guterres raporunda da yer alan 11 Şubat belgesine atıfta bulundu.

Şahali: Suyun hangi tarım alanlarda kullanılacağı bilinmiyor
CTP Milletvekili Erkut Şahali, su konusunda yaptığı güncel konuşmada, ülke için suyun gerekliliğine ve Türkiye’den gelen suyun önemine işaret ederek, bu konuda yapılması gereken işlere değindi.
Kimsenin bilgisine getirilmeden yüz bir milyon ihale bedeliyle sulama tüneli yapımına başlandığını savunan Şahali, Türkiye’den gelen suyun 38,5 metreküp suyun kullanım ve içe suyu dışında değerlendirileceğini, ancak bu suyun hangi tarımsal alanlarda ve hangi maksatla kullanılacağının bilinmediğine işaret etti.

Çavuşoğlu: İtibar sorunum yok
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, anlaşmaların önünü açmak ve toplumu bilgilendirmek amacıyla bir konuşma yaptığını söylese de Şahali’nin konuyu iktidar meselesi gibi gösterdiğini kaydetti. İktidar konusunda herkesin aynaya bakması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, hükümetin bakanları hakkında yapılan eleştirilerin halkın bakış açısını farklı bir noktaya taşıdığını söyledi. Çavuşoğlu, kendisinin bir itibar sorunu olmadığını söyledi.

Vatandaşlık tartışmaları
Vatandaşlık tartışmaları yaşanan Meclis’te, Başbakan Yardımcısı ve Serdar Denktaş, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’la sözlü tartışmasının ardından bir süre Meclis’i terk etti.

Erhürman: Yakıştırmam ama ya yalan söylüyor ya da…
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümetin hukuka aykırı işlemleri konusunda yaptığı güncel konuşmada, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün “ ülke ekonomisinde sıkıntı yok ve devletin borcu yok” söylemlerini sorguladı. “Bunu yakıştırmam ama ya Sayın Başbakan yalan söylüyor, ya da Başbakan olarak devletin borcu olup olmadığını bilmiyor ki bu birinciden daha vahimdir” diyen Erhürman, Başbakan Özgürgün’ün Meclis’te olmaması sebebiyle bunları kendisine soramadığını belirtti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün söylemlerini de eleştiren Erhürman, Lefke’deki serbest bölge yapımına ilişkin kararın CTP-UBP hükümeti döneminde iptal edildiğini anımsatarak, ancak bu davanın düşürüldüğünü kaydetti.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un ikinci bir yeni serbest liman ve bölge göstermesini sorgulayan Erhürman, istisnai vatandaşlık konusunda açıklama yapılması gerektiğini, bu konuda hâlâ açıklama beklediklerini belirtti. Başbakan Hüseyin Özgürgün’ü “ilkel bir politika” yapmakla suçlayan Erhürman, “Ben sizi bu kürsüden konuşulmaması gerekenleri konuşmamaya davet ediyorum. Umarım bundan sonra kimse açıklanamaz olanı, açıklamaya kalkmaz”  dedi. 

Denktaş: Özgürgün’ün sözleri başka yerlere çekildi
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün sözlerinin başka yerlere çekildiğini belirterek, piyasa borcu ile bankalara olan borcun çarpıtıldığını söyledi.
Toprak Ürünleri Kurumu’nu örnek gösteren Denktaş, TÜK’ün borcuyla ilgili faiz sıkıntısına işaret etti ve “Bankanın bize faiz hesaplamasını yapıp şudur borcunuz demesi ile kendi kaynaklarımızdan borcumuzu ödemeye başlayacağız, hemen mümkün değil bilançosundan çıkarmamız gerekir” diye konuştu. 

Erhürman –Denktaş gerginliği
Yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, yasaya atıfta bulunarak, yasanın istisnai vatandaşlıkların gerekçelerini açıklamayı öngördüğünü dile getirdi. Erhürman’ın vatandaşlık konusundaki eleştirilerini yinelemesi ardından Denktaş ve Erhürman arasında sözlü tartışma yaşandı ve Denktaş Meclis’i terk etti. Erhürman, kimsenin yasaya aykırı vatandaşlık verme hakkı olmadığını vurguladı. 

Özdenefe: Bakanlığın adı yurttaşlık işleri bakanlığı olsun
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de güncel konuşmasında “yasa dışı vatandaşlıklar” konusuna değindi. Dağıtılan istisnai vatandaşlıkların yarattığı olumsuzluklara işaret eden Özdenefe, Resmi Gazete’yi alıp bu vatandaşlıkları tek tek saydığını anlattı. Vatandaşlıkların, eğitim ve sağlık sistemini de zora soktuğuna işaret eden Özdenefe, “İçişleri Bakanlığı’nın adının Yurttaşlık İşleri Bakanlığı olarak değiştirilsin” dedi.

Bir yılda 924 istisnai vatandaşlık
Vatandaşlıklarla ilgili verilerin açıkça paylaşılmasını talep eden Özdenefe, 9 Ağustos 2016- 9 Ağustos 2017 döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla istisnai olarak verilen vatandaşlıkların sayısının 924’e ulaştığını; bunların sadece 40’ının sportif, kültürel vs. nedenlerle vatandaşlığa alındığın dile getirdi.
Nüfus politikalarının eğitim ve sağlık hizmetleri açısından önemine işaret eden Özdenefe, bu bağlamda politikaların üretilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlattı.

Çağlar: Nüfus gibi üniversite sayısı da planlanmalı

CTP Milletvekili Mehmet Çağlar “eğitim” konulu güncel konuşma yaptı. İlk olarak yükseköğrenimdeki sorunlara değinen Çağlar, üniversite sayısındaki artışa işaret etti. Bu artışa paralel öğrenci sayısının arttığını kaydeden Çağlar, nüfus gibi, üniversite sayısının da planlanması gerektiğini anlattı. Öte yandan bu yıl yükseköğretimdeki öğrenci sayısında düşüş yaşandığı tespitini paylaşan Çağlar, bu düşüşün nedenlerinin bilimsel olarak belirlenmesini talep etti. Çağlar yükseköğretimde LAÜ-AÖA arasındaki protokol, DAÜ Yasası gibi belli başlı sorunlara da işaret etti.

Berova: İlgili yasa CTP döneminde hazırlandı
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Çağlar’a cevap vermek için kürsüye çıktı. 
LAÜ – AÖA protokolüyle ilgili eleştirilere değinen Berova, AÖA’yı kapatma gibi bir düşünceleri olmadığını anlattı. Üniversite sayısı konusunda bugüne kadarki sürede mevcut yasaya göre Milli Eğitim Bakanlığı’nca üniversite izni verildiğini söyleyen Berova, ilgili yasanın CTP hükümeti döneminde hazırlandığını anlattı.

Akansoy: Önemli olan suç için önleyici tedbir almaktır
Daha sonra CTP Milletvekili Asım Akansoy “vatandaşlık” konusuyla ilgili konuşma yaptı.
Konuşmasına kamera görüntüleme sistemi “mobese”ye karşı olduğunu söyleyerek başlayan Akansoy, suç oranlarının neden arttığı konusuna eğilmeden, bu gibi sistemlerle sorunun çözülemeyeceğini anlattı. Akansoy “Önemli olan suç için önleyici tedbir almaktır” dedi. Akansoy, yeni cezaevi konusunda atılan adımlarla ilgili bilgi de istedi. Hükümetin vatandaşlık konusundaki icraatlarını eleştiren Akansoy, hesap verebilir şeffaf bir yönetim istediklerini kaydetti.

Evren: Toplam 9295 vatandaşlık verdik
İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Meclis’in bugünkü birleşiminde, muhalefetin vatandaşlıklarla ilgili sorularına rakamlarla yanıt verdi. Evren, “2005’ten bu yana 10 yılını doldurmuş olanları vatandaş yapmak zorundayız ve yapıyoruz” dedi. Evren, özetle şu rakamları verdi:
“CTP döneminde Bakanlık onayıyla 1622 kişi, UBP-DP döneminde 2908; CTP döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla 58, UBP-DP döneminde 1014. Toplamda CTP döneminde 4 bin civarı, UBP-DP döneminde 9 bin 294 kişiye vatandaşlık verildi.”
Evren, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilenlerin 39’unun yatırımcı ve iş insanı,  238’inin üst düzey yönetici/öğretim üyesi/gazi statüsü taşıdığını; 254’ünün ise aileleri birleştirme amacıyla 18 yaşını doldurmuş kişilerden oluştuğunu anlattı. Vatandaşlıkla ilgili toplam rakam, Bakanlık onayı ve Bakanlar Kurulu kararıyla  vatandaşlık verilenlerin eş ve çocukları (4221) ile Kıbrıslı eşten dolayı otomatik vatandaşlıklardan (1151) oluşuyor.

“Yurttaşlık Yasası için çalışma yapılıyor”
Yurttaşlık Yasası konusunda çalışmaların yapıldığını, bununla ilgili muhalefet partilerinin de bilgilendirildiğini söyleyen Evren, yasanın Hukuk ve Mevzuat Dairesi’ne gönderildiğini söyledi.

“Gerekçeler muhaceret kayıtlarında var”
Gerekçesiz vatandaşlık verildiği eleştirilerine cevaben verilen vatandaşlıkların gerekçeli şekilde verildiğini dile getiren Evren, bu gerekçelerin Muhaceret Dairesi kayıtlarında bulunduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473