banner564

Mersin kapısı ‘açık’

Türkiye ile KKTC arasında Gümrük Komitesi kuruluyor

Mersin kapısı ‘açık’
banner598

Resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi dün, Başbakan Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile bir araya geldi. 

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında “Tüketicilerin Korunması” konusunda işbirliği protokolü imzalandı.
Tüfenkçi ile Atun arasında yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından iki bakanlık arasında tüketicilerin korunmasını öngören bir protokol imzalandı.
İmza töreni sonrasında her iki bakan birer açıklama yaptı. TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile her iki bakanlığın bürokratlarının hazır bulunduğu törende ilk sözü Atun aldı.


Atun: Türkiye eşdeğer devletiz
İlk sözü alan Bakan Atun, Türkiye’nin KKTC’nin en önemli pazarı olduğunu kaydederek, işbirliği protokolünün hem tüketici hem de üretici için önemli olduğunu söyledi.
Atun, “TC ile yapılan müzakere değil, işbirliğidir. Müzakere hak paylaşımının söz konusu olduğu durumlarda yapılır. Biz Türkiye Cumhuriyeti ile eşdeğer devletiz, orası bizim anavatanımız” dedi.

Ticarette arabesk kültürü yaratıldı
Sunat Atun, geçmiş dönemdeki yöneticilerin “Mersin kapısı aşılmaz” diyerek ticarette arabesk bir kültür yarattığını kaydetti.
KKTC’nin turizm alanındaki en büyük pazarının Türkiye olduğunu söyleyen ve birçok sektörde Türkiye’nin ülke için en önemli pazarı oluşturduğunu kaydeden Atun, “Bir önceki hükümetimiz döneminde bu alanda kayda değer adımlar attığımızı düşünüyorum. 40 milyon TL düzeyinde olan ihracat biz 2009’da görevden ayrılırken 90 milyon TL üzerindeydi” dedi.

Helal gıda üretimi 
Ticaret Dairesi’nin bu yıl İslam Konferansı Örgütü’nün Standartlar Örgütü’ne “tam üye” olarak kaydolduğunu da sözlerine ekleyen Atun, “Bu, İslam ülkeleri arasında yüzde 20 hedefine ulaşmada, özellikle helal gıda üretimi konusunda ürünlerimizin geliştirilmesinde önemli bir sayfa açacak” şeklinde konuştu.

Tüfenkçi: Kıbrıslı Türkler çözüm taraftarı
TC Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, insan hakları, demokratik kurumların varlığı, yargıya olan güveninin Kıbrıs Türkü’nün ülkede ne denli başarılı işler yaptığının göstergeleri olduğunu söyledi.
Kıbrıs konusunda da değerlendirmede bulunan Bakan, Kıbrıs Türk halkının 2004 Annan Planı döneminde olduğu gibi bugün de sürdürülen görüşmelerde çözümün büyük taraftarı olduğunu vurguladı. 
Tüfenkçi, “Barışa, birliğe en fazla çaba harcayan tarafın Türkler olduğunu görüyoruz” dedi.
Rumların 2004’teki sert tutumunun kırıldığını da sözlerine ekleyen Tüfenkçi, “Rumların, barışa giden yolda Kıbrıslı Türklerin gösterdiği samimiyeti göstermiyor. Bunu farkındayız” şeklinde konuştu.

Ortak Gümrük Komitesi kuruluyor
Maliye Bakanı Birikim Özgür ile Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, gümrük alanındaki hususların en üst düzeyde görüşülmesini sağlamak amacıyla “Ortak Gümrük Komitesi” kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.
Mutabakat metni Maliye Bakanlığı’nda, iki bakan arasındaki ve ardından yapılan heyetler arası görüşmenin sonunda imzalandı.

Özgür: Veri akışı hızlanacak
Maliye Bakanı Birikim Özgür, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile var olan iyi ilişkilerin, somut iş birliği anlaşmalarıyla taçlandırılmasının, bu çerçevede 2007 yılında Türkiye ile imzalanan iş birliği protokolüne, “en iyi uygulamaların ve teknolojik gelişmelerin KKTC’ye yansıtılacak şekilde süreklilik” kazandırmanın önemli olduğunu söyledi
Özgür, mutabakat zaptı sayesinde kurulacak Ortak Gümrük Komitesi ve oluşturulacak çalışma gruplarıyla, “düzenli ve planlı bir şekilde” dünyadaki en iyi uygulamaların paylaşılmasının ve iki gümrük idaresi arasında veri akışının hızlanmasının sağlanacağını ifade etti.


Tüfenkçi: KKTC çok özel ve önemli bir yere sahip
Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise açıklamasında, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin “yakın dostu ve kardeşi” olduğunu, KKTC’nin Türkiye açısından çok özel ve önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Özgür ile gerçekleştirilen görüşmenin gümrük idareleri arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi açısından çok yararlı geçtiğini belirten Tüfenkçi, imzalanan mutabakat zaptının “ticari ilişkilerde yaşanan sorunların çözümü açısından oldukça faydalı ve son derece önemli” olduğunu belirtti.

Kalyoncu, Tüfenkçi’yi kabul etti
Başbakan Kalyoncu, saat 16.30’da gelen Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve heyetini kabul etti. Kabulde, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Maliye Bakanı Birikim Özgür ile Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun da hazır bulundu.
Başbakan Ömer Kalyoncu kabuldeki konuşmasında, Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılsa bile Türkiye’yle ilişkilerin önemini sürdüreceğini söyledi. 
Kalyoncu “Bizim için sorun çözülse bile Türkiye’yle ilişkilerimizin devam etmesi önemlidir ve asıldır” dedi.
Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi de, Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, federal bir çözümden her iki tarafın da çok şey kazanacağını düşündüklerini ifade ederek, böylesi bir çözümün bölgesel istikrara da katkıda bulunacağını vurguladı. 

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2016, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474