banner564

Mersin’den net mesaj

Dışişleri Bakanı Nami, “Kaynaklar tüm Kıbrıslılara ait, idare Rum tekeline teslim edilemez” dedi

Mersin’den net mesaj
banner598
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Akdeniz'de tek yanlı doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle oluşan gerginliğe ilişkin, "Gerginliğin sebebi biz değiliz, Rum tarafının tek yanlı adım atmaktaki ısrarlı tavırlarıdır. Biz ısrarla şunu vurguluyoruz; bu kaynaklar tüm Kıbrıslılara aittir. Bunların idaresiyle ilgili tekeli kimse Rum tarafına teslim etmez." dedi.
Kalkınma Bakanlığının desteği, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin Ekonomi Platformu, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) bölge ortaklığı ile NTV&Özgencil iş birliğiyle düzenlenen Akdeniz Ekonomi Forumu Mersin HiltonSA'da başladı.
Nami, burada yaptığı konuşmada, ticareti geliştirmenin, karşılıklı yatırımları artırmanın ve kültürel bağları güçlendirmenin ülkelerin kalkınmalarına çok önemli katkılar sağladığını söyledi.
KKTC'nin, bir taraftan Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm getirmek için çok yoğun çalışmalar sürdürdüğünü, diğer yandan da tüm olumsuzluklara rağmen ekonomisini de güvenle geliştirmek için önemli adımlar atmaya devam ettiğini belirten Nami, "Özellikle 2004 yılından beri takip edilen Kıbrıs politikaları, üzerimizdeki izolasyonların kaldırılmasında önemli adımlar atmamıza vesile olmuştur." diye konuştu.

“İzolasyonlar kalkmalı”
Nami, BM'de, AKPM'de ve AB'de, Kıbrıslı Türklerin üzerindeki izolasyonların kaldırılması konusunda çeşitli girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Elbette dıştan alınan desteğin en büyük ve en önemlisi anavatan Türkiye Cumhuriyeti tarafından bizlere verilmektedir. Bu vesileyle, bütçemizin yüzde 30'unun sağlanması, altyapı projelerinin üstlenilmesi gibi burada saymakla bitiremeyeceğimiz son derece hayati katkılar için içtenlikle teşekkür etmeyi bir borç bilirim. KKTC'ye baktığımızda öncü sektörleri turizm, eğitim, inşaat ve tarım sektörleri olarak görüyoruz. Ülkemizde turizm sektöründe önemli yatırımlar gerçekleşmiştir, gerçekleşmeye devam etmektedir. Yılda 1,5 milyon turisti ağırlayacak bir altyapı KKTC'de oluşturulmuştur. Eğitim sektöründe ciddi yatırımlar gerçekleştirilmiştir, 18 üniversitemiz halihazırda mevcuttur. Her yıl yenileri ekleniyor. Şu anda KKTC'de eğitim gören 3. dünya ülkeleri vatandaşlarının sayısı 100 bini aşmıştır. Nüfusumuzun 300 bin civarında olduğunu düşünürsek, bu hiç de azımsanamayacak ciddi bir rakamdır. 100 bin öğrencinin KKTC'de küçük bir coğrafyada bir araya gelmesi, özellikle bilişim ve yazılım sektörlerinde ileriye dönük ciddi bir potansiyelin de ülkemizde oluştuğunun mesajını vermektedir."

Deniz altından elektrik projesi
KKTC'de, tarım alanında yapılan yatırımlar hakkında da bilgi veren Nami, şöyle konuştu:
"Su altından döşenen boru hatlarıyla ülkemize yılda 75 milyon metreküp su nakli sağlanmıştır. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bunun tarım sektöründe çok ciddi artı değerleri olacağını göreceğiz. Ulaşımı rahat hale getirmek için dünya standartlarında bir havaalanının inşasının son safhasına yaklaşmış durumdayız. Önümüzdeki yeni hedeflerden bir tanesi, maliyet analizlerinin de olumlu çıkması durumunda Türkiye'den, yine denizin altından döşenecek kablolarla ülkemize elektrik bağlantısının sağlanmasıdır."

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2018, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473