banner564

Öncelikli hedef Baf

İncirlik’teki askerlerini taşımak isteyen Almanya’nın, Güney Kıbrıs’a göz diktiği bildirildi

Öncelikli hedef Baf
banner598
 Almanya’nın, İncirlik’te konuşlandırılan askerlerini taşımak için yeni bir üs arayışında olduğu ve öncelikle Kıbrıs’ın Baf kasabasınsdaki askeri üsle ilgilendiği bildirildi.
   Simerini gazetesinde Marios Pullados imzasıyla yayımlanan haberde, Almanya’nın ilgilendiği diğer 2 ülkenin Kuveyt ve Ürdün olduğu belirtildi.
   Haberin içeriği şöyle:
        Almanya’nın Türkiye’de İncirlik Üssü’ndeki askerlerini taşımak için bir yer aradığına dair söylentiler yeniden perde önüne geliyor. ‘Die Welt’ gazetesi aralarında Kuveyt ve Ürdün’ün de bulunduğu ve ikisinin Kıbrıs’ta Baf ve Ağrotur’da yer alan sekiz alternatif yerleşkeye göz diktiğini belirtiyor. Hükûmetin tutumuna atıfta bulunan ‘Die Welt’, ‘İncirlik Hava Üssü’ne alternatif yerlerin incelenmesiyle, askeri bakımdan Ürdün, Kuveyt ve Kıbrıs’ın kullanılabilir olduğu tespit edildi’ diye belirtti. 
     
Henüz Görüşme Olmadı
     
   Alman Hükûmeti yanıtında ‘Şu ana kadar söz konusu ülkelerle olası yer değişikliği konusunda herhangi bir görüşme olmadığını’ kaydederek ‘uygunluklarının araştırılmasına yönelik askeri inceleme kapsamında alternatif yerlerin hâlihazırda ziyaret edildiğini’ belirtti. ‘Deutsche Well’in haberinde belirtildiği üzere Sol politikacıları, Merkel Hükûmetini Almanya ile Türkiye arasında ilişkilerin kötüleşmesiyle Bundeswehr (Alman Savunması) askerlerinin taşınması konusunda gerekenleri yapmadığına dair eleştirerek ilgili açıklamaya tepki gösterdi. Almanya Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Jan Van Aken ‘Die Welt’ gazetesine  ‘Şayet Alman Hükûmeti olası hedef olan ülkelerle henüz görüşmediyse Alman Silahlı Kuvvetleri’ni İncirlik’ten taşıma yönünde ilgisi yok demektir’ açıklamasını yaptı. 
     
Eski Senaryolar
     
    Öte yandan benzer haberlerin geçmişte de yayınlandığı hatırlatılıyor. Ağustos 2016’da Amerikan ‘Wall Street Journal’ gazetesi ‘Türkiye artık güvenilir bir müttefik değil’ başlıklı makalesinde hava üsleri kullanılabilecek ülkeler arasında Kıbrıs’a da atıfta bulunuyordu. 
     
Alman-Türk Gerilim Noktaları Mı?
     
   Alman Hükûmeti’nin muhalefete yanıtı, Almanya ve Türkiye arasındaki gerilimin içten içe kaynadığı bir dönemde geldi. NATO’nun iki ortağı, Alman makamlarının Türk politikacıların Almanya’nın farklı şehirlerinde referandumla ilgili mitinglere katılmasını engelleme kararıyla karşılıklı ağır sözler söylemişti. 
     
Casus İmamlar
     
    Son olarak Alman makamları Ankara’yı, Almanya’daki Türk vatandaşları ve örgütleri aleyhine casusluk yapmakla suçladı. Söz konusu bilgiler üç Alman medya kuruluşunun (‘Suddeutsche Zeitung’ gazetesi ve ‘WRD’, ‘NRD’ televizyon kanalları) araştırması sonucu ortaya çıktı. Röportaja göre Ankara’da sevilmeyen Türklerin ve özellikle Fethullah Gülen taraftarlarının ‘fişlenmesini’ üstlenen bir örgüt söz konusudur. 
     
MİT’in Listesi
     
   Üstelik ‘Suddeutsche Zeitung’ gazetesine göre MİT Müsteşarı, Alman mevkidaşına Almanya’da yaşayan yüzlerce ‘şüpheli’ Türk’ün isimlerinin bulunduğu bir liste verdi. MİT müsteşarının, Alman makamlarının söz konusu kişileri tespit edip Türkiye’ye iade edeceğini umması muhtemeldir. Diğer taraftan Alman gizli servisi başkanı listeyi federal hükûmete verdi.
    
Soykırımın Tanınması
     
   İki ülke arasındaki kırılma Haziran 2016’da Alman milletvekillerinin, Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu tarafından katledilmesinin ‘soykırım’ olarak tanımasını oylamasının ardından geldi. Ankara bu oylamaya tepki göstererek Alman milletvekillerinin 5 Ekim 2016’da İncirlik Üssü’nü ziyaret etmelerini yasakladı. 
     
NATO ihtiyatlı
     
    Buna paralel bir gelişmede, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Ankara ziyaretinden birkaç gün önce NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Curtis Scaparrotti, Amerikan Senatosu’nun Türkiye’nin mutlakıyete doğru saptığını düşündüğünü açıkladı. Scaparrotti ‘Samimi olmam gerekirse mutlakıyete doğru kesin bir sapmayla ilgili bir bazı endişeler var’ diye vurgulayarak Türkiye’nin ABD’nin müttefiklerinden biri olmaya devam ettiğini ve iki ülkenin teröre karşı mücadelede işbirliği yaptığını belirtti. ‘Bu alanda işbirliği yapıyoruz ancak endişelerim devam ediyor’ dedi.”  

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2017, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473