banner564

“Önemli bir fırsat doğdu”

Dışişleri Bakanı Çolak, “Annan Planı'ndan bu yana hiç bu kadar iki liderin uyum yakaladığı bir ortam, güven artırıcı girişimler olmamıştı” dedi

“Önemli bir fırsat doğdu”
banner598
Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs'ta Annan Planı'ndan bu yana hiç bu kadar yoğunlaşmış bir müzakere deneyimi olmadığını belirterek "Hiç bu kadar iki liderin uyum yakaladığı bir ortam, güven artırıcı girişimler olmamıştı. Dolayısıyla kesinlikle plandan bu yana daha önce görmediğimiz bir fırsat doğmuştur. Bunun gerçekleşmesini dileriz" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çolak, Kıbrıs'taki müzakere sürecinde en üst düzey de dahil olmak üzere her kademede bir araya gelindiğini ve içeriğe yönelik, kapsamlı, çözüme götürecek bir müzakerenin devam etmesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
Çolak, Kıbrıs adasında 1963'ten bu yana ayrı olan iki toplumu, iki kesimli tek devlet bünyesinde birleştirmek maksadıyla dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan ve 2004'te yapılan Annan Planı referandumunu Kıbrıs Türk tarafının kabul etmesine rağmen Rum tarafının reddettiğini hatırlattı. Buna rağmen Rumların Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayı başardığını dile getiren Çolak, Rum tarafının yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle AB ile ilişkilerinde umduğunu bulamadığını vurguladı. Çolak, “O dönemde Kıbrıslı Rumların bu çözümü reddetmekle daha iyi bir çözüm beklentileri vardı ise bu gerçekleşmedi" diye konuştu.

“Eide, tarafların güvenini kazandı”
"Rum tarafı, taleplerinin elde edilmesinin zaman geçtikçe daha da zorlaşacağını düşünmüş olabilir" görüşünü dile getiren Emine Çolak, müzakere sürecinde her iki tarafta gelinen umut vadeden noktada birçok faktörün etkili olduğunu söyledi. Bakan Çolak, bu faktörleri şöyle sıraladı:
"Çok önemli bir husus var, o da liderliktir. Nikos Anastasiadis zaten Annan Planı'na da 'evet' demişti ve şu anda da çözüme kararlı bir şekilde eğilip, bu konuda toplumuna liderlik yapıyor. Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı bu konuda çok açık şekilde görüşünü ortaya koymuştur. Kıbrıs Türk toplumu tarafından yeniler büyük bir destekle seçildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bu süreçte çok pozitif ve uzlaşıcı bir tavır sergileyerek tarafların güvenini kazandı.

Garantörlüğün devamı…
Emine Çolak, Kıbrıslı Türklerin adada şimdiye kadar kendini güvende hissetmesinin en önemli nedeninin Türkiye olduğunu ve halkın çoğunluğunun garantörlüğün geçmişteki halinin bazı unsurlarının devam etmesini istediğini söyledi. Çolak, Buna karşılık, Kıbrıs Rum tarafının Türkiye'nin garantörlüğünden büyük endişe duyduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2015, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474