banner564

Önlem bekliyoruz

KKTC’nin kadın milletvekilleri trafik suçlarının artması karşısında daha çok denetim, daha çok ceza ve eğitim öneriyor

Önlem bekliyoruz
banner598

 Çiğdem AYDIN

KKTC Meclisi’nin kadın üyeleri, trafik kazalarının artması karşısında etkili önlemlerin alınmasından yana. Diyalog’un görüşlerine başvurduğu UBP’li Resmiye Canaltay Eroğlu, “Sürüş sırasında cep telefonları katil balinalar gibi” derken, Yasemin Öztürk; cezaların artırılması için Oğuzhan Hasipoğlu ile birlikte öneri hazırladıklarını söyledi. İzlem Gürçağ Altuğra da “Trafik kazalarındaki artış beni çok rahatsız ediyor” dedi.
   CTP milletvekili Jale Refik Rogers, “Trafik ile mücadelede önemli unsurlar eğitim ve caydırıcı cezalardır” diyerek, yasa değişikliğinin ivedilikle ele alınması gerektiğini söyledi. Gülşah Sanver Manavoğlu, polisin daha etkin denetim yapmasını istedi. CTP milletvekili Fazilet Özdenefe cezaların tek başına yeterli olmadığını belirtirken, Sıla Usar, “Cezaların caydırıcılığı yeterli değildir. Aynı zamanda eğitim, denetim, yolların alt yapılarının güçlendirilmesi gerekmektedir” dedi.
   İşte görüşler:

Resmiye Canaltay (UBP Milletvekili): 
Trafik kazaları sadece ailelere değil bütün ülkeye acı veriyor. Özellikle Cep telefonları “katil balinalar” gibi. Cep telefonları alkolden ve süratten daha büyük katil haline geldi. Yollardaki hatalar ve bozukluklar da trafik kazalarına sebep oluyor. 
Ehliyet ve ehliyet müfettişi konuları da çok önemli. Hepimizin daha çok eğitim alması çocukların gençlerin küçük yaşlarda eğitim alması gerekir.  Trafik eğitimi önce aileden başlar herkes kendini önce sorgulamalı. 
Trafik kazaları ne yazık ki artık bir cinayet haline dönüştü. Herkes nedense “bana bir şey olmaz” şeklinde davranıyor yayalar da aynı sürücüler de aynı bu nasıl bir mantıktır bu mantıkla hepimiz her an trafikte bir katil olma potansiyeline ulaşıyoruz. Neden? Çünkü “bana bir şey olmaz” diyerek çiğnediğimiz her kural bir başkasının hayatına mal olabilir. 
Ben daha geçen gün Lefkoşa’dan  Mağusa’ya gelirken üç tane ışıksız araç gördüm, biz sadece hızı kontrol ediyoruz. Bence cezaları arttırmakla çözemeyiz bu sorunu. Bu bir bilinç bir kültür meselesidir. 

Fazilet Özdenefe (CTP Milletvekili): 
Trafik kazalarındaki artış ve artışa neden olan faktörlerin ne olduğu, örneğin nüfus ve araç sayısı artışı ile bağlantısı, vb… çok boyutlu olarak değerlendirilmesi gereken hususlardır.  Muhtemeldir ki araçların, yolcu sayısının ve nüfusun artması ve yol güvenliği ile ilgili faktörle doğru zeminde değerlendirilmeden sadece kaza ve kural ihlali sayılıları ortaya çıkarılarak bir neticeye varmak mümkün değildir.  
Elbette ki özellikle can kayıplarının yaşanması çok üzücüdür.   Tüm meleslerde olduğu gibi ölümlü kazalarda da verilen cezalar mahkeme tarafından takdir edilir. 
Ölümlü kazalarda mahkemeler gerek savcılık gerekse de sanık tarafından mahkemeye getirilen tüm şahadeti dinlendikten sonra karar verir. Burada unutulmamalıdır bazı detaylar ve söylentiler bezen basında bazen de kamuoyu nezdinde kesin hakikat gibi yer alsa da, mahkemede şahadet olarak mevcut olmayabilir. Kesilen cezaların çokluğunu gösteren sayılar denetimlerin sıklığı ve düzenli olup olmadığı da göz önünde bulundurularak sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilir.  
Belirli bir düzende ve sıklıkta denetim yapılması halinde artış olup olmadığı ve hangi tip ihlallerde artış olduğu konusunda doğru bir değerlendirme yapılabilir. Özellikle sürat ile ilgili ihlallerin, sürat tahdidinin ne kadar aşılmış olduğuna bakılmaksızın, verilecek ceza ile ancak sınırlı bir şekilde azaltılabileceğini düşünüyorum. 
Cezalar tabi ki önemlidir ancak trafik suçlarının önlenmesinde tek başına yeterli değildir. Küçük yaştan verilecek trafik eğitimi ve toplumsal bilincin yükseltilerek dönüşümün sağlanması şarttır. 

Gülşah Sanver Manavoğlu (HP Milletvekili):
Trafik kazalarındaki artış hepimizi üzmekte ve rahatsız etmektedir. Tabii ki araçların sayısının yıllar içerisinde hızlı artış göstermesi bu kazaların artışına bir etkendir ama esas sebebin cep telefonlarımızdan kaynaklı  olduğu artık aşikardır. Ne yazık ki hepimiz bu konuda gerekli hassasiyeti göstermiyoruz...
Cep telefonunu arabada kullanmamanız gerektiğini ve bunun şakaya gelmediğini, şehir içinde de artan kazaların daha az zararla sonuçlanmasının, şehir dışındaki kazalarda canımızla sonuçlanacağını bilmemiz gerekir. 
   Aslında trafik polisinin etkin denetimiyle cep telefonu kullanımından ve aşırı süratten vazgeçebiliriz. Ben polisin etkin denetiminin ve cezaları uygulamasının caydırıcı olacağına ve suç işlenmeden önüne geçeceğine inanıyorum. 
Esas olan olayın nasıl ve hangi şartlarda gerçekleştiğidir ve bunu da yargı kazanın özelliklerine göre karar verecektir. Bence esas olan kazalar gerçekleşmemesi için ne yapmamız gerektiğidir, olduktan sonra ceza ne olursa olsun kaybedilen canları kimse geri getiremez. 
Önemli olan sorumluluk sahibi bilinçli bir sürücü olabilmektir. Bu konularda Ulaştırma Bakanlığı da girişimlere başlamış  trafikte reform ve eğitim programını devreye sokmuştur.


Jale Refik Rogers (HP Milletvekili): 
Ülkemizde son yıllarda araç sayısının artması ve ülke nüfusunun daha kozmopolitleşmesi ile trafik kazalarında artış da gözlenmektedir. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada, akıllı telefonların kullanılmaya başlanması da trafik kazalarında artışta  önemli bir faktördür. Dikkatsizlik, trafik kurallarına uymamak birçok kazanın temelini oluşturuyor. 
Trafikte sürücülerin kurallara ve bir birine saygı göstermesi için bir kültür oluşmasında eğitimin rolü büyük. Eğitim müfredatında trafik ile ilgili dersler olması ve küçük yaştan kurallara uymayı öğretmek çok büyük önem taşımaktadır. 
Ölümlü trafik kazaları ağır ceza kapsamında değerlendirilmektedir. Şu anda Ulaştırma Bakanlığında trafikte hız, alkollü sürüş, engelli park yerine park etmek gibi konularda cezaların daha caydırıcı hale gelmesi ile ilgili yasa çalışmasında sona gelinmiştir.  
Meclise gelecek trafik ile ilgili tüm yasa değişikliklerini komitelerde ivedilikle gündeme almamız gerekir. Trafik ile mücadelede önemli unsurlar eğitim ve caydırıcı cezalardır.

Yasemin Öztürk (UBP Milletvekili): 
Son günlerde trafik kazaları artış gösterdi ve birçok kişi maalesef ölümle sonuçlandı ölümlü trafik kazaları 7 yıla kadar cezası olan Ağır ceza mahkemesinde yargılanan suçlardır 3 yargıçlı Ağır ceza heyeti 7 yıla kadar sucun oluşmasına göre ceza verilebilir.  Ben bir avukat ve milletvekili olarak Av. Oğuzhan Hasipoğlu  ile birlikte  bu cezanın  attırılması için  bir çalışma  başlattık kısa zaman sonra sunacağız. Yine verilen cezalar caydırıcılığını büyük oranda değiştireceğini düşünmüyorum.  
Trafik eğitimi bilinci  ilkokul dan itibaren çocuklara  daha fazla verilmesi  gerekiyor ki gerçekten  faydası  olsun ve bir ise yarasın. 

İzlem Gürçağ Altuğra (UBP Milletvekili): 
Evet, trafik kazalarındaki artış beni ciddi şekilde rahatsız ediyor. Ölümlü trafik kazalarında cezaları kat kat artırabiliriz. Kaldı ki ölümlü trafik kazalarında hapis cezası da halen uygulanmaktadır. Trafik üç bacaktan oluşuyor. Karayolları, araçlar ve aracı kullanan kişiler. Yol güvenliği elbette olmalı, kullanılan araç da arızasız olmalı ancak en büyük sorumluluk aracı kullanan kişinindir. Aracı kullanan kişi, mutlak surette tam anlamıyla dikkatli olmak zorundadır. Trafik kurallarına uymak zorundadır. 
Alkollü araç kullanılmamalı, seyir halindeyken cep telefonuyla oynamamalı aşırı sürat yapılmamalıdır. Tüm bu kurallara uyulmadığı takdirde kazalar maalesef kaçınılmazdır. Dikkatsiz araç sürücüsü ölürken, hiç suçsuz günahsız insanlar da ölüyor. Özellikle duyarsız araç sürücüler. Yeter Artık...

Sıla Usar İncirli (CTP Milletvekili) 
Yakınlarını trafik kazalarında kaybeden veya kazada geri dönüşümsüz bir şekilde sağlığını kaybeden, engelli olan ya da engelli yakınına bakmak zorunda kalan insanlar tanıdım. Her ne kadar da trafik kazası saniyelik bir çarpışma olsa da etkisi bir ömür boyu sürebiliyor.     
Çarpışmadaki yıkım ve kayıplar insanların yaşamlarını her gün etkilemeye ve karartmaya devam edebiliyor. 
   Tam da bu noktada trafik kazaları ülkemizde insan yaşamını tehdit eden nedenlerin başında geldiği için toplumsal bir sorun olarak algılanmalıdır. Bu ülkede her yaştan insan trafik kazaları nedeni ile hayatını kaybetmiş veya hayatına engelli olarak devam etmek durumunda kalmıştır. Kazalar insan, taşıt, yol ve çevre koşulları gibi faktörlerle ortaya çıkabilmektedir. Buna karşın en sık nedenin insan faktörü olduğu bilinmektedir. 
   Cezaların caydırıcı olması trafik kazalarını önlemeye yeterli değildir. Aynı zamanda iyi ve sürekli eğitim, yaygın denetim, yolların alt yapılarının güçlendirilmesi gerekmektedir. Bilimsel yaklaşımlarla kazaların sık olduğu noktalar istatistiklerle belirlenmeli, bu bilgilerin kılavuzluğunda alt yapı çalışmaları planlanmalıdır. 
Her şeyden önce güvenlik gelir. Trafik kuralları sözüm ona oluşturulmuş kurallar değildir. Yolda olan her bir birey bu kurallara uymak zorundadır. Dikkati dağıtan içecekler ya da maddeler aldıktan sonra seyre çıkmak, seyir halinde cep telefonu kullanmak, mesajlaşmak, cd çalıcı ile ilgilenmek ve benzeri davranışlar insan öldürür.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

ALKOL V E UYUŞTURUCU KULLANIMI BİTERSE ,MİLLET AYIK HALE GELİRSE VE DUA İLE YOLA ÇIKAR UYGUN HIZDA SÜRERSE VE CEP TELEFONU O SIRADA KULLANMAZSA.....ÇÖZÜME ULAŞILIR

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473