banner564

Ortak metin imzalandı

UBP’nin katılmadığı toplantıda; CTP-BG, DP-UG ve TDP, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyet hakkını değerlendirdi

Ortak metin imzalandı
banner598

Meclis’te temsil edilen Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyet hakkını, Kıbrıs Türk halkının iradesini yansıtacağı demokratik bir seçimle gerçekleşebileceğini vurguladı.

Siyasi partiler, Rum tarafının, kendi belirleyecekleri seçmen listeleri ile Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıslı Türk temsilcilerinin seçilmesi ile ilgili bir kararına tepki göstererek, Avrupa Parlamentosu’ndaki seçimlere yönelik Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti ile ilgili bu kararın, Kıbrıslı Türklerin siyasi iradesini yansıtmayacağının açık olduğuna işaret edildi.

Meclis’te temsil edilen CTP/BG, DP-UG ve TDP, Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Parlamentosu seçimleri için uygulamaya koyacağı düzenlemenin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyet hakkımızın, Kıbrıs Türk Halkının iradesini yansıtacağı demokratik bir seçimle gerçekleşebileceğini tüm uluslararası kamuoyuna ve ilgili taraflara bir kez daha duyurmak isteriz” dedi.

 

Ortak açıklama tüm taraflara duyuruldu

CTP/BG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Özkan Yorgancıoğlu, DP/UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, dün konuyla ilgili bir araya gelerek ortak bir metne imza attı.

Toplantı sonrası parti başkanları Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ile basın toplantısı düzenleyerek, ortak açıklamayı “tüm uluslararası kamuoyu ve ilgili taraflara” duyurdu.

 

Parti başkanları imza koydu

Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da yer alan ve canlı yayınlanan basın toplantısında, siyasi parti başkanlarının imzaladığı ortak açıklamayı Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber okudu.

Siber, açıklamayı okumasının ardından, ortak metne imza koymayan ve toplantıya katılmayan UBP için de açıklamada bulundu. Siber, UBP’nin ortak metni imzalamamasından üzüntü duyduklarını belirterek, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün kendisine verdiği sözlü ifadesinin; “Bu metni onayladıkları, fakat konunun bilgilerine geç gittiği” şeklinde olduğunu söyledi.

 

“Toplumda duyarlılık var”

Siber, halbuki bu konunun uzun zamandır tartışıldığını ve dün Meclis’in ertelenmesi dolayısıyla bu konuyla ilgili bir basın açıklamasının olmasını tüm parti siyasi başkanlarına dün ilettiğini ifade etti.

Bu konuyla ilgili kendilerine sivil toplum örgütlerinden de yazılar geldiğini belirten Siber, bu konuda toplumda büyük bir duyarlılık olduğunu, ama bu konuda UBP’nin kendi değerlendirmesi olduğunu, UBP’nin bu konuyu kendi grubunda değerlendirip bir açıklama yapabileceği bilgisini aldığını kaydetti.

 

Ortak açıklamanın tam metni

CTP/BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, DP/UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in imzaladığı ve Meclis Başkanı Sibel Siber’in okuduğu ortak açıklamanın tam metni şöyle:

“Bildiğiniz gibi, Rum tarafı, kendi belirleyecekleri seçmen listeleri ile Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıslı Türk temsilcilerinin seçilmesi ile ilgili bir karar üretmiştir.

Avrupa Parlamentosu’ndaki seçimlere yönelik Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti ile ilgili bu kararın, Kıbrıslı Türklerin siyasi iradesini yansıtmayacağı açıktır.

 

Kıbrıs Türk Halkı’nın Kıbrıs Rum Halkı’ndan ayrı siyasal bir varlık olduğu bugün uluslararası kamuoyu tarafından da gayet iyi bilinmektedir. Kıbrıs adasında iki halk, her zaman iki ayrı seçmen ve aday listeleri ile seçime gitmiştir. 1960 Anayasası ‘nda da bu en temel unsurlardandır. Yine, 2004’de, Annan planı referandumunda da oylama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onayıyla iki halk tarafından, kendi seçmen listeleriyle ayrı ayrı yapılmıştır.

Bu nedenle, Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Parlamentosu seçimleri için uygulamaya koyacağı bu düzenleme, Meclisimizde temsil edilen ve aşağıda imzası bulunan siyasi partiler tarafından kabul edilemez bulunmuştur.

Bu amaçla CTP/BG, DP-UG ve TDP siyasi parti başkanlarımız bir araya gelmiş ve Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyet hakkımızın Kıbrıs Türk Halkının iradesini yansıtacağı demokratik bir seçimle gerçekleşebileceğini tüm uluslararası kamuoyuna ve ilgili taraflara bir kez daha duyurmak istemişlerdir.

Siyasi parti başkanlarımız, Rum tarafınca yapılan bu düzenlemenin Kıbrıs Türk Halkının temsiliyetini sağlamayacağını bir kez daha net ve açık bir şekilde ifade etmektedirler.”

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2014, 13:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474