banner564

Özgür’e tatlı mesaj

2015 Mali Yılı Protokol görüşmelerinde dönemin Maliye Bakanı Zeren Mungan’a ‘Vatandaşın Donunu’ hediye etmek isteyen Şener Elcil, bu yılki toplantıya baklava ikramıyla başladı

Özgür’e tatlı mesaj
banner598
Maliye Bakanlığı ile kamuda yetkili 7 sendika 2016 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri’ne dün başladı.
Toplantıda, sendikaların protokole ilişkin yazılı önerilerini 12 Kasım Perşembe günü saat 09.00'da Maliye Bakanlığı’na sunması kararlaştırıldı.
Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) ve Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası katıldı.
Maliye Bakanlığı Toplantı Salonu'nda yer alan toplantıda, Maliye Bakanı Birikim Özgür'e Müsteşarı Ahmet Havutcu, Bütçe Dairesi Müdürü Cengiz Çoli ve Özel Kalem Müdürü Emete Baylan eşlik etti.
2015 Mali Yılı Protokol görüşmelerinde dönemin Maliye Bakanı Zeren Mungan’a “Vatandaşın Donu” yazan bir kilot hediye etmek isteyerek ilginç bir eyleme imza atan KTÖS Genel Sekreterii Şener Elcil, bu sene toplantı sırasında protokol masasına 2-3 paket baklava koyarak, “Tatlı yeylim, tatlı konuşalım” temennisinde bulundu.

Özgür: Sendikaların talepleri değerlendirilecek
Toplantının açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Birikim Özgür, kamuda verimliliği, sağlıklı ve iş barışını kalıcı kılmak için bu protokol görüşmelerini önemsediklerini belirtti. Özgür, sendikalardan gelecek bütün talepleri sağlıklı bir şekilde ele alıp, mevcut durum içinde değerlendireceklerini ve hayata geçirmek adına samimiyetle sendikalarla birlikte çalışacaklarını vurguladı.
Birikim Özgür, sendikaları "soğuk savaş" mantığında iletişim kurmak için görmediklerini, gerek 2016 yılı için, gerekse ileriki yıllarda kamunun beklenen şekilde halka hizmet sunması için çalışacaklarını kaydetti.
Kısa sunuş konuşmasının ardından sendikalara söz veren Özgür, sendika temsilcilerinin ardından yaptığı ikinci konuşmada, "hak verilmez alınır" diyerek, masada karşılıklı sözler söyleneceğini ve belli bir seviyede tartışılarak ortaya güzel sonuçlar çıkarmaya çalışılacağını söyledi.

Kamu da özel de borç içinde
Kamu maliyesinin en büyük sorununun; gelir gider dengesindeki sıkıntılar olduğuna işaret eden Özgür, maliyenin ciddi bir çıkmazda olduğunu, ülkenin borç batağında bulunduğunu, kamunun yüzde 160, özelin de gayri milli safi hasılanın yüzde 80'ini aşan borç içinde olduğunu söyledi.

Özkardaş: Şeytanın bacağı kırılsın…
Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, hedeflerinin, kamunun genelinde “iş barışı sağlamak, halka hizmeti ve verimliliği artırmak, işi yapanların haklarını almasını sağlamak” olduğunu vurguladı.
Özkardaş, protokol masasının sözde kalmamasını, bu masanın devam etmesini ve "şeytanın bacağının bu toplantıda kırılmasını" temenni etti.

Gökçebel, teşekkür etti 
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, hükümete protokol masası için teşekkür ederek, protokol masasının "samimiyetsizlikten" çıkarılmasını umduğunu ancak bütçe rakamının onaylandığının açıklandığını ve ona göre bu masanın açıldığını kaydetti.


Kaptan: En son 2008’de anlaşma sağlandı
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, samimi bir ortamda bu toplantının yapıldığına işaret ederek, bu masada en son 2008’de anlaşma sağlandığını; o günden bu güne de hep masada sendikaların dövüştürüldüğünü, günün atlatıldığını ve çalışanların haklarını alamadığını kaydetti.

Elcil’den Mungan’a suçlama 
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, geçen dönemde eski Maliye Bakanının kendilerini samimiyetsiz bir şekilde masaya çağırdığını savunarak, bugünkü yasa gereği yapılan toplantıdan memnuniyet belirtti.

Şencan, endişelerini aktardı
Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Nihat Şencan, “göç yasası”nın kaldırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, toplantının erken yapılmasının hakların alınması açısından önemli olduğunu kaydetti.
Şencan, genel sağlık sigortası konusunda endişeli olduklarını belirtti.

Usar: Kadro ile altyapı eksiklikleri giderilmeli
Tıp-İş Başkanı Sıla Usar İncirli de yasalar yanında kadro ihtiyaçlarının tamamlanması ve halka daha verimli hizmet verilmesi gerektiğini belirtti. Sıla Usar İncirli, en önemlisi sağlıkta 24 saat hizmet verilmesinin önemine işaret ederek, "eşit işe eşit ücret" istedi. 


Dilek: Sorunların üzerine gidilmeli
Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek de, toplumun gözünün bu masada olduğunu ifade ederek, masanın erkenden toplanmasının bütçelere takviye yapılabilmesi açısından da önemli olduğunu söyledi.
Dilek, biriken sorunlarla yükün ağırlaştığını ancak bundan korkulmaması gerektiğini aksine çözüm bulunması için üzerine giderilmesini istedi.
Kamu-İş Danışmanı Hasan Değirmencioğlu da, hükümetin geçen gün yayınladığı bir genelgenin toplu iş sözleşmelerini tehdit ettiğini ifade ederek, bu genelgenin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2015, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474