banner564

Sağlıkta sevindiren gelişme

KKTC’de kadavradan yapılan ilk organ naklinin başarıyla gerçekleştiği bildirildi

Sağlıkta sevindiren gelişme
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
KKTC’de kadavradan yapılan ilk organ naklinin başarıyla gerçekleştiği, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Koordinasyon Kurulu’nun organ bağışı konusunda başvuru kabul ettiği açıklandı.
“İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa”nın Ekim 2014’te Cumhuriyet Meclisi’nden geçmesiyle 2015 yılında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde canlı nakillere başlandı.
Sonraki süreçte hekimler, beyin ölümünün teşhis edilebilmesi için 3 hekimden oluşan bir “beyin ölüm ekibi” kurdu.
5 Mayıs’ta ise kadavradan ilk nakil yapıldı. Geçirdiği iş kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen Soner Çolak’tan alınan karaciğer ve kalp Antalya’daki hastalara, böbrekleri ise KKTC’deki hastalara nakledildi. Bu konuda dün sabah Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel, Nefroloji Uzmanı Dr. Düriye Deren Oygar, Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Uluçay, vatandaşlara organ bağışı konusunda duyarlı olmaları yönünde çağrısı yaptı.

Organ bağışı için kabul başladı
Sağlık Bakanlığı organ bağışı için başvuru kabul etmeye başladı.
Sağlık Bakanlığı’nda oluşturulan Koordinasyon Kurulu’na başvuran kişiler, bir form doldurarak ve bunu imzalayarak organlarını bağışladığına dair beyanda bulunabilecek.
Mayıs ayının başında kadavradan ilk kez organ nakli yapılabilmesiyle ilgili süreci Şahap Çolak, oğlu Soner Çolak’ın organlarının bağışlanması için verdiği kararla başlattı.

Sucuoğlu: Devlet hastanelerinde başarılı operasyonlar…
Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, devlet hastanelerinde çeşitli sıkıntılara rağmen başarılı operasyonlar yapıldığını kaydederek, kadavradan organ naklinin de bunlardan biri olduğunu belirtti.
“Bu başarıları insanımızla paylaşmanın zamanı geldi, geçti bile” diyen Sucuoğlu, sağlık alanındaki gelişmelerle ilgili belirli aralıklarla basın toplantıları düzenleneceğinin de haberini verdi.

Oygar: Sağlıktaki en medeni tedavi
Nefroloji Uzmanı Düriye Deren Oygar basın toplantısındaki konuşmasında, kadavra naklini “sağlıktaki en medeni tedavi” şeklinde niteledi. 
Oygar, “Bu aşamaya gelmemiz uzun zaman aldı, hatta 10 yılı buldu. Hem Meclis’te hem de hastanede bize inanmayanlar çok oldu ama başardık. Ülkede iyi şeyler olacağına inancını kaybedenler var. Bir KKTC vatandaşı olarak bu inancın kaybedilmemesini istiyorum. İyi şeyler oluyor” dedi. 
Düriye Deren Oygar, basın toplantısında bir de teşekkür konuşması yaparak şunu ekledi:
“Yasanın hazırlanmasında ve geçmesinde emeği geçenlere, Sağlık Bakanlığı’ndaki ve Meclis’teki ilgili komitelerin üyelerine, Hacettepe Üniversitesi Üroloji ve Nefroloji Ana Bilim dallarına, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi nefroloji ve diyaliz, üroloji, anestezi ve yoğun bakım, nöroloji ve nöroşirurji servislerine teşekkür ediyorum.”

Berksel: Daha müjdeli haberlerimiz olacak
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel, son zamanlarda birçok yeni girişime imza attıklarını söyleyerek, bunun sevindirici olduğunu belirtti.
“Daha müjdeli haberlerimiz olacak” diyen Berksel, “Nefrolojide ve ürolojide yapılan büyük bir iş. Nöroloji, kalp damar, kardiyoloji ve göz servislerinde yapılmayan bazı operasyonların yapılabilmesi için çalışma içindeyiz” açıklamasında bulundu.
Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Uluçay ise organ naklinin zamana karşı yarış olduğunu söyleyerek, “Naklin başarıyla gerçekleşmesi için arkadaşlarımız yaklaşık 36 saat ayakta kaldı, bu gerçekten zamana karşı bir yarış oldu” dedi.
Uluçay, geçirdiği iş kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen oğlu Soner Çolak’ın organlarını bağışlayan baba Şahap Çolak’a da teşekkür ederek, “Bu bir başlangıç” ifadesine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2016, 10:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473