banner564

Sıkı önlem alınıyor

Ormanlardaki yangın riskine karşı, insan gücünün yanında teknolojiden de yararlanılıyor

Sıkı önlem alınıyor
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI
Ormanlarda, hava sıcaklığına paralel yükselen yangın riskine karşı, insan gücü yanında teknolojiden de yararlanılarak önlemler alınıyor. Olası orman yangınlarına erken müdahale amacıyla “insansız kule projesi” gündemde…
    Türkiye Orman Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğü projeye göre, ormanlık alanlarda 360 derece dönerek ormanları gözetleyen ve herhangi bir yerde duman saptaması halinde bunu yakınlaştırarak yerinin belirlenmesini kolaylaştıran kameraların yer alacağı kuleler kurulacak. Kulelerin köşelerinde ayrıca dört de sabit kamera olacak. Öte yandan Orman Dairesi bünyesinde 125 kişilik “yangın hazır kuvvet ekibi” kuruldu.
    Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 13 Haziran tarihli kararına göre, Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Tüzüğü uyarınca her yıl olduğu gibi bu yıl da Orman Dairesi bünyesinde 1 Nisan ile 30 Kasım 2017 arasında mevsimlik işçi statüsünde 125 kişilik “yangın hazır kuvvet ekibi” kurulmasına karar verildi.

Fırat: Süre uzatıldı
     Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtlayan Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, orman yangınlarına karşı mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.
    Daha önce mayıs-ekim arasında istihdam edilen yangın hazır kuvvet ekinin bu yıl küresel ısınmayı dikkate alarak nisan-kasım dönemine uzattıklarını bildiren Fırat, yıllardır bu işi yapan ve deneyimli olduklarını belirttiği bu kişileri Güzelyurt, Girne, Alevkayası, Kantara ve Lefkoşa’daki birimlerde görevlendirdiklerini söyledi.

Helikopter takviyesi Türkiye’den…
Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, yangın söndürme helikopteri kiralanıp kiralanmayacağı sorusu üzerine, bunun bir hükümet politikası olduğunu belirtti ve Türkiye Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in ülkeyi ziyaretinde verdiği bilgiye göre Akdeniz kıyıları boyunca 30 yangın helikopterinin konuşlandığını söyledi.
     Fırat, Türkiye’nin Akdeniz bölgesindeki bu helikopterlerin 20-22 dakika içinde KKTC’ye ulaşabildiğini hatta geçen yılki bir yangında 16 dakikada helikopterin gelebildiğini anlattı.

“Çam kese böceğiyle mücadelede…”
Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, ormanların korunması faaliyetlerine yangın söndürme yanında ilaçlamanın da girdiğini belirterek, geçen yıl ormanlardaki çam kese böceği zararlısına karşı biyolojik mücadelede yüzde 97 başarı sağladıklarını da ifade etti.    Fırat, “Çam kese böceğinin önünü kesersek kabuk böceğine karşı da başarılı oluruz” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473