banner564

Soyadının hakkını veriyor

Gazimağusalı esnaf Adem Usta, ayakkabı ve deri tamiratında benden ‘usta’sı yok diyor

Soyadının hakkını veriyor
banner598
Hüseyin ÇİÇEK


Adem Usta, Gazimağusa’nın Baykal bölgesinde  23 yıldan beri ayakkabı tamirciliği yapan soyadı gibi gerçek bir usta. Gazimağusalıların  ayakkabılarıyla ilgili en küçük bir sorun  olduğu anda başvurdukları tek adres  Adem Usta’nın tamirci dükkanı oluyor.  Mesleğin zorluklarını ve bunca yıl bu işi nasıl bir aşkla yaptığını Diyalog gazetesine anlatan Adem Usta, “ Yaşamın zorlukları  bizi 32 yaşında bu meslekle buluşturdu. 1991 yılında önce deriyi tanıdık sevdik  ardından ayakkabılarla yolumuz kesişti. Bu meslek  gerçekten büyük fedakarlıklar gerektiriyor, deriyi işlemeyi sevmezsseniz yapamazsınız” dedi.  


“Hazır ayakkabılar işi azalttı”
Teknolojideki sürekli gelişim ve değişim hiç kuşkusuz Adem Usta’nın da mesleğini etkilemiş yıllar itibarıyla. Usta, “Geçmişe göre vatandaş artık ayakkabılarını tamir ettirmiyor, ayakkabı sektörü  o kadar gelişti ki vatandaş tamir etmek yerine atıp yenisini almayı tercih ediyor. Tabii burda asıl önemli olan eskiden ayakkabılarda kullnılan işçiliğin günümüzde olmaması. Bizim gençlik yıllarımızda ayakkabılar ustaların elinden çıkardı şimdi ise makineler ayakkabı üretiyor, yani fabrikasyon bu da fiyatların ucuzlamasını getiriyor, vatandaş da para verip tamir ettireceğime yenisini alırım diyor. Tabii zaman zaman alışkanlıklarını sürdüren vatandaşlarımız da yok değil ara sıra tamire gelen ayakkabılar var elbette”  şeklinde konuştu.
Zanaatkarlığın zor bir meslek olduğuna işaret eden Adem Usta, “Bizm mesleğin bayramı seyranı yok, sabah 8 oldu mu dükkanın kapısı mutlaka açılmalı, bu yıllara dayalı bir gelenek ve hem mesleğe hem müşteritye olan saygının göstergesidir. Sabah başlayan iş temposu kimi gece 22.00 kimi gece ise 23.00’e kadar gidebiliyor: İşi yarım bırakıp eve gitmek olmaz” dedi.



Tamircilik ve çilingirlik bir arada
Adem Usta, dünyayı da yakından takip eden bir zaanatkar, “İnceledim, Avrupa ülkelerinde ayakkabı tamircileri ayni zamanda  çilingircilik de yapıyorlar, neden olmasın dedim ve  ben de gerekli alet gereci alarak çilingircilik de yapmaya başladım” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2014, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474