banner564

DNA sonucu bekleniyor

Soygun olayının 3 zanlısına 7’şer gün daha tutukluluk verildi

DNA sonucu bekleniyor
banner598
Hüseyin ABRAŞ
Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon TL’nin, Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda nakil aracından çalınmasıyla ilgili poliste tutuklu bulunan 3 zanlı, dün yeniden mahkeme huzuruna çıkarıldı ve tutukluluk süreleri 7’şer gün daha uzatıldı. Mahkemede, soygun olayıyla ilgili toplanan bazı emarelerle birlikte kan ve doku örneklerinin tahlil için Türkiye gönderildiği, sonuçlarının beklendiği aktarıldı.
Güzelyurt Kaza Mahkemesi Başkanı İlker Sertbay huzurunda görülen duruşmada, zanlılar Bilay Çetereisi, Mahmut Fırat ve Ramazan Alliş hakkında 7’şer gün daha tutukluluk kararı alındı.
Ülke genelinde büyük yankı uyandıran soygunla ilgili polis soruşturması devam ediyor. Çalınan 3 milyon TL’den 770 bin 500 TL’yi bulan polis suçla bağlantılı tutukladığı Bilay Çetereisi, Mahmut Fırat ve Ramazan Alliş’i dün ek süre talebi ile Güzelyurt’ta mahkemeye çıkarttı. Mahkemeye, Bilay Çetereisi’nin avukatı Aziz Menteş’in gündeme getirdiği yeni iddialar damgasını vurdu. Duruşmada Savcı Ergin Atıcı, zanlı Bilay Çeterisi’nin avukatı Menteş Aziz, zanlı Mahmut Fırat’ın avukatı Dilay Zeka da hazır bulundu. Zanlı Ramazan Alliş ise duruşmaya avukatsız çıktı.
Mahkemede ilk söz alan Savcı Ergin Atıcı, mahkemeden zanlıların tutukluluk sürelerinin 8’er gün daha uzatılmasını talep etti ancak avukatlar bu talebe itirazda bulundu.

Numan Örü, gelişmeleri aktardı
Bunun ardından mahkemeye yeminli şahadet veren Güzelyurt Polis Müdürlüğü Adli Şubede görevli polis müfettişi Numan Örü, Güzelyurt yolunda meydana gelen soygun, şiddet tehdidi ve kanunsuz silah taşıma olayıyla ilgili tutuklu bulunan zanlılar hakkında bilgiler verdi ve olay hakkındaki gelişmeleri anlattı.
Örü, soygunun aylar öncesinden planlandığını, bugüne kadar 120 civarında ifade alındığını, çalınan paranın 770 bin 500 TL’sinin bulunduğunu aktardı.  

“Paraların seri numaraları bilinmiyor”
Soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Örü, aranan şahıslar olduğunu, alınacak ifadeler bulunduğunu, paranın geri kalan kısmının, olay silahının henüz bulunamadığını, araştırmaların sürdüğünü belirtti. Numan Örü, çalınan paraların kaydının bulunmadığını, seri numaralarının ise bilinmediğini vurguladı.
Paranın geri kalan kısmının da KKTC’de olduğuna inandıklarını belirten Örü, zanlıların serbest kalması halinde aranan kanıtlara ve şahıslara müdahalede edebilecekleri ve ülkeden kaçabileceklerini ifade etti. 

Çetereisi’nin akli dengesi yerinde
Avukatı tarafından akli dengesi yerinde olmadığı iddia edilen zanlı Çetereisi’nin de sağlık kontrollerinden geçirildiğini ve sağlık raporunun temiz çıktığını açıklayan Numan Örü, üç zanlının da 8 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.

Menteş Aziz’den Numan Örü’ye sorular
Zanlı Bilay Çetereisi’nin avukatı Menteş Aziz de, Örü’ye sorular yönelterek, çalındığı iddia edilen paraların kaydının bulunmadığı, seri numaralarının bilinmediği cevaplarını aldı.
Aziz, bu çerçevede bu paraların başkası tarafından da aynı şekilde banknotlar halinde muhafaza edilebileceğini, örneğin “bir tüccar tarafından da bu paraların bu şekilde alınabileceğini” iddia ederek, polisin bu paraları zanlı 2 Mahmut Fırat’a verdiğini, istediği yere koydurttuğunu ve sonra da bulunduğunu ileri sürdü.

Mahmut Fırat polisle işbirliği yaptı
Zanlı Mahmut Fırat’ın soygunun ilk günlerinde tutuklandığını sonra serbest bırakıldığını, polisle işbirliği yaptığını ve polisin ajanı olduğunu, parayı yerleştirme işini yaptığını, bulunan paraların çalınan paralar olmadığını iddia eden Aziz, ayrıca zanlı 1’in de tutuklu kalma gerekçesinin emarelere müdahale etmemesi olarak gösterildiğini, fakat zanlı 1 Bilay Çetereisi ve aranan Mustafa Çetereisi’nin babasının serbest olduğunu, onun da emarelere diğerleri kadar müdahale edebileceğine işaret etti.

“Bilay serbest kalmalı...”
Polisin, ülkeden kaçacakları ve emarelere müdahalede bulunacakları iddialarının hayal ürünü olduğunu savunarak, Bilay Çetereisi’nin serbest kalması gerektiğini, Türkiye’de sorgulanan Mustafa Çetereisi’nin de salıverildiğini anımsattı.

Polis iddiaları reddetti
Polis ise iddiaları reddederek, bulunan paranın çalınan paralar olduğunu, tüm çalışmaların kapsamlı sürdürüldüğünü, zanlıların serbest kalması halinde ülkede kaçabileceğini söyledi.

Atıcı: Aziz’in iddiaları hayal ürünü
Savcı Atıcı da, soruşturmaların sürdüğünü, zanlı avukatının ortaya koyduğu iddiaların hayal ürünü olduğunu, soruşturmanın tüm hızıyla devam ettiğini, paranın bir kısmına ulaşıldığını, emarelerin arandığını bu yüzden 8’er gün tutukluluk emri istediklerini kaydetti.


Sertbay, hayretini gizlemedi 
Yargıç Sertbay, zanlı Çetereisi’nin avukatı Menteş Aziz’in, ciddi iddialarının bulunduğunu, ilk duruşmada paranın banka içindeki kişilerce alındığını iddia ederken; bugün ise bulunan paranın bir tüccar tarafından polise verildiğini, polisin de zanlı Fırat’a bu parayı vererek, istediği yere koydurduğunu, polisin de bu parayı bulduğunu ileri sürdüğünü belirtti. 

“Telefon kayıtlarına dikkat çekti...”
Avukatın, polisin soygun olayını ortaya çıkarmak için hayali işler yaptığını ve suçu zanlı 1 Bilay Çetereisi üzerine yıkmaya çalıştığını iddia ettiğini anımsatan Sertbay, polisin ise yaptığı araştırmalarda, zanlı Bilay Çetereisi’nin olay günü soygun yapılan bölgede olduğunun, telefon kayıtlarından tespit edildiğine dikkati çekti. 

“Polisin çalışmaları takdire şayan...”
Sertbay, soygunu Mustafa Çetereisi’nin, zanlı Mahmut Fırat ile birlikte gerçekleştirdiğini, ifadelerle zanlı Ramazan Alliş’e ulaşıldığını, paranın bir kısmının bulunduğunu ve polisin olayla ilgili ciddi çalışmalar ve takdire şayan işler yaptığını, olayın hayal ve düzmece olmadığını ortaya koyduğunu kaydetti. Sertbay, bu çerçevede tüm iddiaların bu mahkeme tarafından değerlendirilemeyeceğini, ağır ceza mahkemesinde bunların görüşüleceğini belirterek, zanlıların tutukluluk sürelerinin 7 gün daha uzatılmasına karar verdi. 

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2014, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474