banner564

Süreç: “AB’ye uyum sağlanmalı”

Yenal Süreç, Kuzey Kıbrıs’ta rekabetten çok rekabet etmeme kültürünün yaygın olduğunu, bu nedenle de olumsuz sonuçlar gözlemlediklerini ifade etti

Süreç: “AB’ye uyum sağlanmalı”
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI (TAK) 

Rekabet Kurulu Başkanı Dr. Yenal Süreç, çeşitli sektörlerde devletin rekabet mevhumunu gözetmeden yaptığı düzenlemeler yüzünden, ülkede rekabetin, devlet eliyle öldürüldüğünü ve rekabetin olumlu kazançlarını elde etmekte zorlanıldığını söyledi.
Süreç, ülkede, rekabetten çok rekabet etmeme kültürünün yaygın olduğunu, bu nedenle de olumsuz sonuçlar gözlemlediklerini ifade etti.
Rekabet Kurulu Başkanı Süreç, AB üyeliği hedefine işaret ederek, firmaların, rekabet uyumunu sağlaması, rekabet ihlali yaratacak uygulamalardan kaçınmaları gerektiğini vurguladı. 
Bakanlıkların, ekonomik konularda yeni bir tüzük hazırlarken veya mevzuat değişikliğine giderken Rekabet Kurulu'ndan da görüş almasının, rekabete aykırılıkları önlemek açısından önemli olduğuna işaret eden Yenal Süreç, Kurul’un rekabet savunuculuğu görevi gereği yapılan işlerin ve uygulanan mevzuatın rekabetle uyumlu olmasını sağlamak gerektiğini dile getirdi.
Ülkede mal ve hizmet piyasalarında rekabet ortamının sağlanması, korunması ve geliştirilmesi amacıyla 2009 yılında Meclis'te onaylanan Rekabet Yasası tahtında kurulan, kamu tüzel kişiliğe haiz Rekabet Kurulu, hem şikayet, hem de re'sen işlem yapıyor. Rekabeti kısıtlayan uyumlu eylem, anlaşma ve kararları önlemek ve ortadan kaldırmak amacıyla araştırma ve soruşturma yapan Rekabet Kurulu, yasa ihlali tespit ettiğinde idari para cezası veriyor.

14 dosya sonuçlandırıldı
Kurulun faaliyetleri ve kararları hakkında TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Rekabet Kurulu Başkanı Süreç, eksik mevzuatı tamamlamaya ve piyasayı bilgilendirmeye ayırdıkları hazırlık sürecinin ardından, 2014 yılından itibaren şikayet kabul etmeye ve re'sen soruşturmalara başladıklarını ve bugüne kadar 5'i re'sen olmak üzere 14 dosyayı sonuçlandırdıklarını söyledi.


"Devlet rekabet mevhumunu gözetmiyor…"
Re'sen açtıkları ilk soruşturma dosyasının LPG ile ilgili olduğunu dile getiren Süreç, konuları inceledikçe devletin birçok düzenlemeyi rekabet mevhumunu gözetmeden yaptığını fark ettiklerini ve bunun da rekabeti öldürdüğünü söyledi.
Rekabet Kurulu Başkanı Dr. Yenal Süreç, şöyle konuştu:
"Firmalar da zaman zaman bunun arkasına saklanıyorlar. Yani devlet eliyle rekabeti biz öldürüyoruz ve rekabetin olumlu kazançlarını elde etmekte zorlanıyoruz.
Örneğin rekabet olan ortamda daha iyi fiyatlar, daha kaliteli ürün ve hizmet, daha yenilikçi, iyi ürünler gündeme gelecektir. Bu da rekabet içinde yapılacağı için her firma pazar payını büyültmek için bu tür gelişmelere odaklanacaktır.

Rekabet kurulu'na nasıl ulaşılabilir?
Süreç, Rekabet Kurulu'nun yayınlarından, www.rekabet.gov.ct.tr adresli web sayfasından, facebook'ta KKTC Rekabet Kurulu adlı sayfasından ve 3300661-3300662 numaralı telefonlardan takip edilebileceğini de sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2015, 09:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474