banner564

Ortak çıkarlar masada

Akıncı ile görüşmezden iki gün önce İsrail’e giden Rum lideri Anastasiadis’in hedefi sadece enerji değil, aynı zamanda ticari alanda işbirliğini ilerletmek

Ortak çıkarlar masada
banner598
   İki günlük resmi ziyaret amacıyla dün İsrail’e giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bugün Benjamin Netanyahu ile görüşecek. KKTC Cumjhurbaşkanı mustafa Akıncı ile 17 haziran’da yapacağı görüşme öncesinde İsrail’e giden Anastasşadşs’in hedefi, enerji alanında olduğu gibi ticaret ve turizm alanındaki ilişkileri en üst düzeye çıkarmak. 
    İsrail’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Michael Harari dün yaptığı açıklamada, bu ziyaretin ‘kalkınmaya susamış Rum ekonomisine soluk verecek” dedi. Harari, iki ülke arasındaki yakınlaşmadan dolayı İsrail şirketlerinin de faaliyetlerini Güney Kıbrıs’a taşıyacaklarını dile getirdi.
   Böylesi bir gelişme, İsrail ticaretine, Avrupa piyasalarına giriş kapısını açmış olacak.
   Harari’nin verdiği bilgilere göre, bugünkü Anastasiadis Netanyahu görüşmesinde ekonomi ve ticaret dışındaki ana gündem maddelerinden biri de turizm olacak. Bu çerçevede Güney Kıbrıs ile İsrail arasında hava bağlantısı kurulması, ABD ve diğer büyük Avrupa ülkelerinden gelen turistlere yönelik ortak turistik paketler oluşturulması ele alınacak. 

Enerjide yeni adımlar

   Ele alınacak kritik konulardan biri de, Güney Kıbrıs’ta cereyan eden; 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağının ticari ilan edilmesi, İsrail şirketi Delek’in Noble’a parseldeki hisse oranlarını yüzde 15’ten yüzde 19’a yükseltme teklifi ile kısa süre önce sunulan Afrodit yatağının geliştirilmesi planı gibi gelişmelerin ardından “enerji” olacak.
   Rum Yönetimi Başkanı, bugünkü görüşmede iki ülke MEB’lerinde saptanan hidrokarbonların - deniz altı boru hatları döşenmesi de dahil- değerlendirilmesi yöntemlerini ve Güney Kıbrıs ile İsrail arasında müşterek istifade anlaşması yapılması gereğini gündeme getirecek.

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2015, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473