banner564

Tankların gölgesinde cesaretlendi

Kıbrıs’ta garantilerin ‘alay konusu’ olduğunu söyleyen Yunanistan Savunma Bakanı, gelecek yıl 1 Ekim törenlerinin Dipkarpaz’da, Mağusa ve Girne’de yapılmasını diledi

Tankların gölgesinde cesaretlendi
banner598
   Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü olduğu gerekçesiyle 1 Ekim günü Güney Lefkoşa’da gerçekleşen törenlere Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos da katıldı. Kammenos burada yaptığı konuşmada ‘alay konusu’ olarak adlandırdığı garantilerin sona ermesi ve Türk  ordusunun adadan ayrılması için Helenizm'in birlik olmasını istedi.
   Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantörlere ihtiyacının olmadığını savunan bakan Kammenos, “Bir devletin garantör gücü kendi vatandaşlarıdır. Kıbrıs Cumhuriyeti de kendi ayakları üzerinde durabilecek güçtedir” dedi.
   Güney Lefkoşa’da tankların da katıldığı askeri geçit törenini izleyen Yunanistan Milli Savunma Bakanı, bir sonraki geçit töreninin ‘işgal altındaki’ Dipkarpaz, Mağusa, Girne bölgelerinde gerçekleşmesi dileğinde bulundu.
    Kıbrıs'ı yeniden birleştirecek, Kıbrıs sorununa adil bir çözümün bulunması için uluslararası toplumun çalışması gerektiğini ifade eden Kammenos, “ancak, o zaman Kıbrıs sorunu çözülmüş olacak” şeklinde konuştu.
   1 Ekim Bağımsızlık Günü etkinliklerinde Yunan Hükümetini temsilen adada bulunan konuk Bakan geçit töreninden önce, Lefkoşa'daki Makedonitissa Mozole’sinde bulunan, 1974’te Rum askerlerince yanlışlıkla düşürülen Yunan askeri nakliye uçağı Noratlas’ın enkazında yürütülen kazı çalışmalarını yerinde izledi.
   Kammenos, geçit töreninin ardından Başkanlık Sarayında Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ile görüştü.

Çipras:Bölünmüşlük utanç verici
   Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada,  Kıbrıs Cumhuriyeti`nin 41 yıldır bölünmüş bir ülke olmasını “utanç verici” bir olay olarak niteledi.
   Çipras,  New York`ta BM Genel Kurulu toplantısına hitap ederek, bölgede yaşanan istikrarsızlık ışığında Kıbrıs sorununa kalıcı, adil ve çalışabilir bir çözüm bulunması amacıyla yaratılan fırsatın değerlenmesinin önemine işaret etti.
   Yunanistan`ın, Kıbrıs sürecine daimi desteğini ifade eden Çipras, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün BM kararları temelinde olması gerektiğini söyledi ve “Adadaki tüm insanlar: Kıbrıslı Rum, Kıbrıs Türk ve diğer toplumların yararına bir çözüm olmalı” dedi.
   Bu arada, Çipras`a New York ziyaretinde eşlik eden Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşerek Atina`nın garantiler ve yabancı orduların adadan ayrılması konulardaki görüşlerini açıkladı.
   Kotzias ayrıca, Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüştü ve görüşme sırasında Yunan -Türk ilişkileri, Kıbrıs sorunu, göç krizi dâhil çeşitli konular ele alındı.

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2015, 09:59
YORUM EKLE
YORUMLAR
mehmet ergün
mehmet ergün - 8 yıl Önce

denemesi bedava.bu defa rumlar bu ise kalkısmadan önce ellerindeki bütün deniz araclarını hazır tutsunlar . 78 milyon türkü de unutmasınlar.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473