banner564

Tatil süresi uzadı, memleket çöplerle kaplandı

Tatil süresi 10 güne uzadı, memleketin her yanı çöplerle kaplandı

Tatil süresi uzadı, memleket çöplerle kaplandı
banner598
Çiğdem AYDIN-Hüseyin ABRAŞ
Kuzey Kıbrıs’ta; Ramazan Bayramı ve 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nın birbiri ardına gelmesiyle yaklaşık on güne çıkan tatil sonucu aksayan hizmetler nedeniyle memleketin her yanını çöpler kapladı. 
Diyalog muhabirlerinin çeşitli bölgelerden çektiği fotoğraf kareleri, ülkede yaşanan kirliliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.


Boğaz Piknik Alanı çöpe büründü
Girne Boğaz Piknik Alanı, ülkemizin  her mevsimde tercih edilen en gözde piknik alanlarından. Vatandaşlar yıllardır bu alanda piknik yapma geleneğini terketmese de  bölgede gerçekleştirilen hoş vakitlerin ardından ortaya çıkan manzara ne yazık ki hoş değil. Diyalog gazetesi muhabirlerinin dün Boğaz Piknik alanında çektiği  fotoğraflar belli ki geçtiğimiz gün tamamlanan Bayram tatili süresince  vatandaşların bol bol alanı kullandıklarının en büyük kanıtı. 
Alanda, boş poşetlerden pet şişelere, mangalların ateşini yakmak için kullanan gazete kağıtlarına kadar olmaması gereken ne varsa etrafa saçılmış vaziyette yeni ziyaretçilerini karşılıyor. 

Vatandaş tepkili!
Piknik yapan vatandaşlar, “Herkes kirlettiği yeri ayrılırken temizleyip de gitse bugün ne biz bunları konuşurduk ne de sizler bu çirkinlikleri görüntüleyip haber yapmazdınız” diyerek kötü manzara karşısında tepkilerini koydu.   

Piknikçiler ne dedi....
 
Hüseyin Gürbüz
“Biz Lefkoşa’dan geldik buraya, çünkü hem yakın hem de denize gidip dönerken yolumuz üzerinde. Burada da durup yemeğimizi yiyoruz, ama ne yazık ki bu pis görüntülerin içinde. Oldukça rahatsız edici bir durum. Bence herşeyi yetkililerden beklememek lazım biz vatandaşlar da temiz olmalıyız.Bazı sorumsuzlar vardır gelirler pisliklerin de bırakıp giderler, oysa temizleyip gitseler yetkililere de gerek kalmayacak.” 

Süleyman Pekmezci 
“Lefkoşa’dan geldik. Burası sanırım Girne Belediyesine bağlı bağlı ama kimse bakmıyor. Resmen pislik içinde kalmış bir alan oldu. Oysa yeşili havası çok güzel açık havadan insanların çocuklarıyla vakit geçirebilecekleri bir yer ama bu pislikler, çöpler çok yazık. Ben bu pisliği yapanları, bu pisliği temizlemeyenleri, ceza kesmeyen Çevre Dairesini, temizlik yapmayan Belediyeyi ve sorumsuz insanları kınıyorum diyeceğim başka birşey yok.”

Onların öğretmenleri söylemedi herhalde...
Esma Pekmezci (ŞHT.Ertuğrul Okulu 3.sınıf öğrencisi) 
“Bize okulda hep çevrenizi sevin onu koruyun diye öğretir öğretmenlerimiz ama yetişkinler bunu yapmıyor. Onların öğretmenleri söylemedi herhalde. Ben çok üzülüyorum bu pislikleri görünce her geldiğimizde kardeşimle poşet poşet çöp toplayıp öyle oturuyoruz buraya,  giderken de eve götürüp atıyoruz.Bütün büyüklerimiz aynı şeyi yapsın. Biz çocuklara temiz bir Kıbrıs bırakın.” 

Ahmet Dener:
“Girneden geldik piknik yapmak için çok da kalabalık geldik ama geldiğimize geleceğimize pişman olduk. 3 yıldır gelmiyorduk, şimdi geldim yine aynı. Pisliğin içinde oturuyoruz. Tuvaletler desen onlar daha rezalet.  Milllet yukarı çıkar oldu, ya da  özelleştirilen yere gidiyoruz.  Bu ayıp insanların ayıbıdır önce , sonra belediyenin, sonra Çevre Dairesinin. Bir görevli koysunlar bakalım buralara, çatır çatır yazsın Çevre Dairesi cezaları ne olacak. Umursuz bir toplum olduk vallahi.” 

Bahar- Ebru- Ali- Hatice  Arslan 
“Her gelen kendi pisliğini bırakıp gitsin.Yürüyecek, koşacak, oynayacak yer kalmadı.  Bu pisliği kınıyoruz. Gençler olarak örnek almamız gereken tablo bu değil.” 

Davut Şahin 
“Pislik içinde oturduk yemek yeriz. Belediyeden bir görevli konulması gerekiyor, zabıta olabilir, çöp konteynrları eksik bir sürü şey var tabi  sorumsuz insanlar da başı çekiyor.Ama ülkede yaptırım yok , ceza yok çevre konusunda biraz başa vurmak gerek galiba lafta çevrecilik olmaz.” 


Temizlikten muaf bölge sanayi...

Başkent Lefkoşa’nın Organize Sanayi Bölgesi de pislikten geçilmiyor. Konteynırlardan taşan çöpler kaldırımlarda ve yol içlerinde birikiyor. Yüzlerce imalathanenin buluduğu Organize Sanayi Bölgesinde  sinekler ve fareler cirit atarken, yetkililerin duyarsılığı sanayi esnafını çileden çıkarıyor. 

Yaz kış aynı çile
Diyalog Gazetesinin ulaştığı bazı işletme sahipleri yaşanan durumu, “rezalet” olarak tanımladı.
Sanayinin, başkentin ortasında ilgililer tarafından yıllardır hizmet noktasında unutulduğunu belirten bölge esnafı, “Bizler söylemekten bıktık yetkililer duyarsızlıktan bıkmadı” şeklinde konuştu.
Özellikle kış aylarında yaşanan su baskınlarına dikkat çeken işletmeciler, “yaz kış farketmez bizim çilemiz bitmez, yazda pis kokuların içinde üretim yapmaya çalışırız kışta sel baskınlarının içinde kanalizasyon taşkınlarının getirdiği pis kokuda işletmecilik yapıyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2014, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473