banner564

Top Çeler’de

Sağlık Bakanı Filiz Besim, Çalışma Bakanlığını ‘Genel Sağlık Sigortası’ konusunda çalışmaya davet etti

Top Çeler’de
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Sağlık Bakanı Filiz Besim, ‘Genel Sağlık Sigortası’ konusunda çok ciddi çalışmaların yapıldığını, ancak henüz sonuca varılamadığını belirtti. Besim “Bu konuda top artık Çalışma Bakanlığı’ndadır. Çalışma Bakanlığı’nı çalışmaya davet ediyorum” dedi.  
Diyalog’a konuşan Besim, sağlıkta yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Soru: Genel Sağlık Sigortası ile ilgili çalışmalar ne aşamadadır?
Besim: Bu konuda top tamamen Çalışma Bakanlığı’ndadır. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda artık yapabileceği bir şey yoktur. Ben zaten hükümet programlarında ‘Genel Sağlık Sigortasını çıkarın’ diyorum. Çünkü Genel Sağlık Sigortası tamamen bir fondur, biriken bir paradır. Bu paranın sigortalı hastalara sağlık hizmeti için ya hastaya ya da hastaneye ödenmesidir. Bu Sağlık Bakanlığı ile alakası olmayan bir konudur ama dolaylı olarak Genel Sağlık Sigortası olmadığı için bu hastaların hepsine Sağlık Bakanlığı bakmak zorunda kalıyor.
Hem de dışarıya büyük paralar ödüyor. 
İnsanların maaşlarından yüzde 6,5 oranında yüzde 2’si işçi, yüzde 2’si işveren, yüzde 2 buçuğu da devletten olacak şekilde bu fona gidiyor. Yani Sigorta Yasası altındaki hastalık fonuna para gidiyor. Bu yüzde 6 buçukluk oran eğer ki toparlanır ve Genel Sağlık Sigortası fonu kurulursa biz Sağlık Bakanlığı olarak zaten hazırız. Özel hastaneler de hazırdır. Çalışma Bakanlığı ile şöyle bir çalışma yaptık. Dedik ki belki bütün olarak Genel Sağlık Sigortasını KKTC koşullarında şu anda hayata geçirmemiz zor olur. Gelin insanları kandırmayalım. Günün sonunda olmayacak bir şeyi yazmayalım. Bir yerden başlayalım kısmi sağlık sigortasını gündeme getirelim. En azından insanlara sigortalılara bir miktar kendi hekimlerine, hekim seçme hakkına saygıyla bakınabilecekleri kadar 5 muayene hakkı, yılda bir MR hakkı, bir tomografi hakkı, ultrason hakkı, anjiyo hakkı versin. Sigorta bunları ödesin, bu insanlar da bir nefes alsın. Gece bir anne kendi çocuğu hasta oldu kendi doktoruna götürebilsin parası yoksa dahi bunu istedik önerdik, yol gösterdik top tamamen Çalışma Bakanlığı’ndadır.

Dış tedaviye 50 milyon harcandı
Soru: Ombudsman Emine Dizdarlı’nın sağlık harcamalarıyla ilgili raporu vardır. Bu konuyla ilgili bilgi veriri misiniz? 
   Besim: Evet Ombudsmanın rakamlarını gördüm, bakanlıkta harcanan bu paraları çok net biliyorum. Çok ciddi şekilde dışarıya para ödüyor Sağlık Bakanlığı. 2016 yılında 290 hastaya 1 milyon 617 bin 35 TL ödenmiş ama 2017 yılında patlama yaşanmış bu konuda. 2018 yılında bizim ödediğimiz rakamlar neredeyse bu rakamların 10’da biridir. Şimdi bu konuda şöyle bir açıklama yapmak isterim. Bir ada ülkesiyiz tabi ki insan kaynaklarımız, hekim kaynaklarımızın hastanelerimizin durumu belli. 
Ama şunu söyleyeyim Burhan Nalbantoğlu olsun diğer hastanelerimiz olsun aslında çoğu zaman bu insanların gittiği yerlerden çok daha iyidir. Çok büyük bir talep var bize illaki bizi sevket. Bizim çok yetenekli 5 tane Kalp Cerrahımız vardır. Bu insanlar gerçekten çok başarılıdır. Yapay kalp nakli dahi yapılıyor, böbrek nakilleri de yapılıyor ve adada en iyisidirler ve şu anda onların otelcilik hizmeti anlamındadır. En büyük sorun koğuş sistemi kullanılmasıdır ki bu konuda girişim yapıyoruz. Geçen yıl yurt dışına ayrılan tedavi kalemi 50 milyon TL idi. Bunun 24 milyon TL’si yurt dışı, kalan miktarı da KKTC hastanelerine .50 milyon TL düşünün bu para Sağlık Bakanlığına kalsa ben sağlığı uçururum. Yani bu konuda çok iddialıyım uzay üssü gibi yaparım. Biz bu parayla ancak 2017 sonuna kadar olan yurt dışı borçlarımızı ödedik. 

Yoğun bakım hemşiresi yok
Soru: Neden Yoğun Bakım Hemşiresi yok? 
Besim: Hemşirelik hizmetine öyle garip bir uygulama getirildi ki birçok hemşiremiz geçici statüde çalıştırılıyor. Geldiğimiz gün itibariyle hemşirelik kadrolarını artırmaya çalışıyoruz 150 civarı da artırırdık buna rağmen bize son yaptığımız sınavda gelecek hemşire sayısı 19 dur. Çünkü içeride olan geçici statüsünde çalışan arkadaşlarımız kadrolaması gerekiyordu. İhtiyacımız olan dışardan gelmesi gereken ise 50 olmalıydı. Hemen şunu da belirteyim kimse hastaneye estetik ameliyat yaptırmaya gelmesin, bu uygulamayı kaldırdık. Eleştirenler oldu fakat bir böbrek hastası, bir kanser hastası, bir kafa travması ameliyat beklerken kimse estetik ameliyat yapamaz.

Soru: En çok hangi hastalar sevk yapılıyor? 
Besim: Şu anda birçok konuda sevk yapılmıyor fakat en çok onkolojide sevk yapıyoruz. Tabi bizim hastanemizde o hizmeti veremiyorsak. Şu anda göz hastalarında sevklerimiz durdu. Çünkü eksikliğimizi giderdik o konuda.  Daha çok Kanser Cerrahisi isteyen kişilerin sevkini yapıyoruz. 

Lefkoşa’ya yeni hastane 

Soru: Lefkoşa için yeni bir hastane konusu vardı Başbakan’a hukuki yönünü incelemesini istemiştiniz, incelemedi mi daha? 
Besim: Aslında Türkiye’de seçim oldu ve her şey değişti sistem değişti rota kaydı günün sonunda o protokoller şu anda gündemden düştü. Şöyle bir müjde verebilirim TC Sağlık Bakanı ile olan görüşmemizde TC Sağlık Bakanlığı ve ekibi konuya ilgi gösterdiler nasıl bir hastane istediğimizi konuştuk. Bizim burada Sağlık Bakanlığından ve TC Sağlık Bakanlığından hastane projesi oluşturmak için ekipler kuruldu. Hedefimiz 2019 yılının başlarında bize uygun ihtiyaçlarımız doğrultusunda yapılmasının ilk adımını attık. Zaten ortada bir proje, model, kaynak, protokol, sözleşme yoktu. Geldiğimizde sanki de biz geldik ve istemiyoruz gibi bir portre çizildi bu doğru değildir. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473