banner564

Tümü serbest

Diyalog’un sürekli gündeme taşıdığı, Türklere yönelik Rum saldırılarının cezasız kaldığına ilişkin haberler, Alithia gazetesi tarafından doğrulandı:

Tümü serbest
banner598
 Rumların, 2004 yılından bu yana Kıbrıslı Türklere yönelik tüm saldırılarının cezalandırılmadığına ilişkin haber ve yorumlarımızı, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Alithia gazetesi de doğruladı.  
   Alithia gazetesi “Kıbrıslı Türklere Saldırılar Cezasız” başlığıyla yayımladığı dünkü haberinde, 2004-2012 Rum Polis Basın Bülteni’de, Kıbrıslı Türkler aleyhinde onlarca saldırı ve maddi hasar haberi bulunduğunu ve büyük tepkilere yol açan tek bir vaka dışında, hiçbirinin cezalandırılmadığını yazdı.
   Gazete, bahsi geçen vakada, Trodos’a gezmek için gelen bir baba-oğlun, ailenin diğer üyeleri önünde saldırıya uğradığını; Rum polisinin olaydan haberdar edildiğini, ancak başta soruşturma açılmadığını ve BM’nin daha sonradan yaptığı müdahaleyle, eski bir Rum polisi olan saldırganın mahkemeye çıkarıldığını yazdı.
   Haberde, mahkemenin olayla ilgili beraat kararı verdiği anımsatıldı.

Bıçaklı saldırıya delil yetersizliği

   Kıbrıslı Türklerin güneye geçişlerinde birçok kez saldırıya uğradıkları, araçlarının zarar gördüğü ve bazı kafeteryalarda da darp edildikleri vakalar yaşandığını belirten gazete, bir Kıbrıslı Türk müzisyenin (Sertunç Akdoğu) 2010 yılında, ELAM ve KEA (Yunan Direniş Hareketi) sempatizanları tarafından, Güney Kıbrıs’ta her yıl düzenlenen “Rainbow” festivalinde bıçaklandığı olayı da hatırlattı.
   Bu olayın, gösterilen büyük tepkiler ve Rum Eşitlik, Destek ve Irkçılık Karşıtı Hareket (KİSA) üyelerinin verdiği ifadelerin akabinde mahkemeye taşındığını yazan gazete, saldırıyı yapanlara ırkçı eylemde bulunma ve bu saldırıları teşvik etme suçundan dava okunduğunu; 19 Şubat 2014’te de delil yetersizliğinden serbest bırakıldıklarını belirtti.

Elçinin önünde Talat’a saldırı

   İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a da, geçen yıl Limasol’da düzenlenen bir konferansta saldırı yapıldığını anımsatan gazete, olaylara ABD Büyükelçisi John Koenig’in de şahit olduğunu ve herkesin bu olayı kınadığını hatırlattı.
   Haberde, bu olaydan sonra da, Rum Polis Genel Müdürü Mihalakis Papayeorgiu’nun görevine son verildiği, 3 kişi aleyhinde dava okunduğu, bir kişi için de davanın hala sürdüğü ve 4 Aralık’ta yeniden görüleceği ifade edildi. Diğer 2 kişinin yargılanması ise, mahkeme tarafından gönderilen tebligatın “ellerine ulaşmadığı” gerekçesiyle henüz başlamadı.
   Gazete, son olayın da geçen Pazartesi, öğrencilerin, KKTC’nin kuruluş yıldönümünü “kınama etkinliği” çerçevesinde Kıbrıslı Türklere yaptıkları saldırı olduğunu yazdı.

Türkler hiç saldırmadı

   Kıbrıslı Türklerin, kapıların açılmasından bu yana, münferit bir olay dışında Rumlara hiç saldırmadığını kaydeden gazete, yalnızca bir keresinde, Güzelyurt’taki “Ay.Mamas Kilisesi”nde düzenlenecek ilk ayin öncesinde, bazı araçların kundaklandığını ve bu araçlarda meydana gelen hasarın, KKTC tarafından tazmin edildiğini belirtti.

Ombudsman soruşturma başlattı

   Gazete, bir diğer haberinde de, Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun, Kıbrıslı Türkler aleyhindeki saldırılarla ilgili vakalar için etkin bir soruşturma yürütülmediği kanaati çerçevesinde, gönüllü olarak araştırma başlattığını yazdı.

   Habere göre Savvidu, bu gibi olaylarda devletin etkili bir tepki göstermemesinin, terk edilmişlik ve izole edilmişlik duygusu yarattığını söyledi.
   Bu arada, Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis de, öğrencilerin Kıbrıslı Türklere yaptığı saldırıyı bir kez daha kınadığını ve bu gibi eylemlerin, Rum eğitim sisteminde yeri bulunmadığını iddia etti.
   Simerini gazetesine röportaj veren Kadis, eğitimin partizanlıktan uzak olması gerektiğinin altını çizerken, partilerden, öğrencileri kendi inisiyatifleriyle hareket etmelerine olanak vermelerini istedi

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2015, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473