banner564

‘Türk tarafı hazır’

20 yıllık siyasi yaşamında hep CTP’li olan Mehmet Civa’ya göre, ülkenin en önemli sorunu çözümsüzlük

‘Türk tarafı hazır’
banner598
Çiğdem AYDIN 
 
 Güzelyurt bölgesinde ikamet eden Mehmet Civa, yaklaşık 20 yıl süreyle CTP saflarında aktif siyaset yaptı. Bir zamanlar Cumhuriyet Meclisi’nin de en hareketli üyelerindendi. Civa, yeniden aktif siyasete dönmeyi düşünmüyor.
   Ülkenin en önemli sorununun çözümsüzlük olduğunu belirtirken, Türk tarafının çözüme hazır olduğunu iddia ediyor.
   Soru:Önce siyasete girişinizden başlayalım... Nasıl oldu?
   Yanıt: Parti bazında bakarsak 1972 yılında CTP ilçe örgütüne kayıt oldum. Fadıl Çağda da Limasol İlçe sekreteri olarak benim elimden tuttu. 1972 yılında yine ilçe kongresi oldu ve Leymosun ilçe saymanı olarak görev aldım. 1974 yılına kadar bu görevi yaptım ve daha sonra  1974’te Barış Harekatı oldu. Bu kez Güzelyurt’a yeleştim ve CTP’nin Merkez Yönetim Kurulu  toplantılarına Fadıl Çağda ile birlikte katılmıştık. 1976 yılında kurultay yapılana kadar partinin genişletilmiş MYK görevini aldım. 1976 yılında parti kurultayı yapıldı ve ben MYK ‘ya seçildim. 1998 yılına kadar MYK üyeliği yaptım.
   1981 yılında seçime girdim ve seçildim. 4 kez arka arakaya milletvekili seçildim. Ayrıca 1981 yılından 1998 yılına kadar parti mali sekreterliğini de yürüttüm. 1994 yılında çok taktir ettiğim ve güvendiğim Eren Adataş’ın görevi bırakmasıyla ilçe başkanlığı da yaptım. 1998 yılından sonra hiç bir yönetim kadrosuna aday olmadım. Ama siyasetle hiç bağım kopmadı.

Üniversite sonrası bakkallık

   Soru: Siyaset öncesinde ne iş yapıyordunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?..
   Yanıt: 1972 yılında üniversiteyi bitirdim. Bu arada sosyal düşünce yapım o yıllarda oluştu. Sonra Kıbrıs’a geri döndüm. Babamın bakkaliyesi vardı onu devraldım. O dönemin yönetimi üniversite mezunlarına 500 Kıbrıs Lirası veriyordu bu parayı aldım ve bu bakkaliyeyi genişleterek ticari hayata atıldım. 1974 yılında esir oldum  ve 3 ay esirlik yaşadım. Bu esnada babam ne var ne yok sattı esirleri takas ettikten sonra da biz Güzelyurt’a yerleştik ve babamın sermayesi ile iş yeri kurdum. O dönemde de gıda toptancılığı yaptım.
   1976 yılında belediye başkan adayı oldum  1980 yılında 2 seçimi de kaybettim. 1981 yılında vekil olarak seçildiğimde iş yerimi kapattım. Çünkü CTP’nin topluma verdiğiği imaj milletvekillerinin ikinci bir iş yapmamasıydı.
   Soru: Peki daha sonra başka bir iş yapmadınız mı?
   Yanıt: 1994 yılında şartların sürüklemesiyle Elmas Güzelyurtlu ile Everst Bank’ı satın aldık ama biz aldığımızda banka batıktı ve bu sayede bankacılık sektörüne de girmiş oldum. Ama bana hayatındaki en büyük pişmanlığın neydi diye sorarsanız bu işe girmekti derim. Çünkü; bu iş siyasi yaşamıma ciddi zarar verdi. 
   Soru:Milletvekilliği bittikten  sonra dostlarınızın size karşı ilgisi değişti mi?. 
   Yanıt:Aksine dostlarım arttı.Gerek siyasi gerek iş yaşamımda dostlarım beni hiç yanlız bırakmadı. Hatta beni göremedikleri için taciz eden dostlarım vardır.

Rumların bakış açısı,

   Soru:Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ne düşünüyorsunuz?..
   Yanıt: Senelerdir çok iyimser bir anlayışa sahibim bu konuda ama 2-3 yıldır bu anlayışım biraz erezyona uğradı. İki tarafının liderlerine baktığımda yaşadığımız sorun ve sıkıntılar bende bir tür tramva yarattı bu erezyonun nedeni budur.
   Güneyde Rum yöneticilerin de yer aldığı tarafında 3-4 tane konferansa katıldım. Bu konferanslar ayna tuttu benim için. Rumların piskolojisini çok iyi gördüm ve anladım. Umutlarım da erezyona uğradı.
       Düşünün bir kez daha bir  tarafta uluslararası tanınmış bir Cumhuriyet vardır ve siz bunun yarısını istiyorsunuz,karşılığında da Maraşı ve Güzelyurt’u vereceksiniz,bence bu mümkün değildir.Bu al-ver’e batığımız zaman dengeleri doğru görünmüyorum.
      Rum tarafında kilise cephesi ve milliyetçilerin cephesinden bakıldığı  zaman bu dengesizlik daha fazla görünüyor.Rum tarafında yaşanan ekonomik kriz ve doğalgaz konusunun yarattığı sendrom nedeniyle bir ışık olur mu acaba diye düşünmüyor da değilim.Umarım bir çözüme karşı ivme katar. 

Mülkiyet ve ganimet

   Soru:Kıbrıs Türk tarafı çözüme hazır mı?. Değilse ne yapmalı?..
   Yanıt: Evet hazırdır. Annan Planından sonra hayal kırıklığı yaşandı ama çözüme hala halk hazırdır.Halkın olası bir çözümde bir menfaatinin olacağına inanıyorum.
    Soru:Müzakerelerde en önemli sorun ne olacak? Ve bu nasıl çözülebilir?..
   Yarın: Rumlar için mülkiyet önemli bir sorundur. Bizde ise ganimet anlayışı sorundur.Güvenlik sorunu da yine önemli sorunlardan bir olarak çıkacak karşımıza.Kıbrıs Türklerinin özellikle bu gibi durumlar karşısında kaygılarınıa yanıt vereceği bir çözüm olmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2016, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474