banner564

Uzlaşı var

İçişleri Bakanı Baybars, binlerce kişiyi ilgilendiren yeni yurttaşlık yasasının yıl sonunda yürürlüğe gireceğini söyledi 

Uzlaşı var
banner598

  İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, binlerce kişinin merakla beklediği yurttaşlık yasasının yıl bitmeden yürürlüğe girmesi için çalışma yaptıklarını, bu konuda hükümet ortakları arasında uzlaşının sağlandığını söyledi. 

   Hükümet ortaklarıyla bazı noktalarda değişiklikler için istişare ettiklerini ifade eden Baybars, Meclisin açılmasıyla birlikte yasanın komiteye gönderileceğini ifade etti. 
Yeni yasada beyaz kimliğe bazı yeni hakların tanınacağını ifade eden Bakan Baybars, sınır kapılarındaki girişler konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı. Ülkeye gireceklerin sicillerinin görülmesini sağlayacak sistemin hayata girmesi için Polis Genel Müdürlüğü’nün çalışma yaptığını belirten Baybars, “Türkiye tarafı hazır. Polisimizin yazacağı bir ara yüz programı var. O yazıldığı zaman sistem devreye girecek” dedi. 
   İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı, önemli açıklamalarda bulundu. 

Evlilik yoluyla vatandaşlık süresi uzatılabilir
Yurttaşlık Yasası’nın eylül ayı bitmeden Bakanlar Kurulu’ndan geçirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Baybars, şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta koalisyon ortağımızla görüştük ve onların taleplerini de alarak yasayı revize ediyoruz.  Eylül ayı bitmeden Bakanlar Kurulu’ndan geçirip, Meclise göndermek istiyoruz. Mevcut yasa ile farklılar elbette var. Mesela evlilik yoluyla yurttaşlık verilmesi konusunda; şu anda 1 yıllık bir bekleme süresi var ve biz bunu yeni yasada 3 yıl olarak öngörüyoruz. Bu konuyu şu anda kendi aramızda tartışıyoruz. Prensipte uzlaşmadığımız bir durum yok ama bu gibi tartışmalar var.” Beyaz kimlik olarak ifade edilen daimi ikamet izni yasasının da değişeceğini ifade eden Baybars, şu bilgileri paylaştı:“ Yurttaşlık kriterleri artık daha düzenleyici olacak. Mevcut beyaz kimlik sahiplerinin yurttaşlık dışındaki temel taleplerinde; iş kurma, ekonomik faaliyetleri sürdürme, gayrimenkul alabilme, eğitim, sağlık hakkı gibi sıkıntıları olduğunu gördük. Yeni yasa tasarısında bu konulardaki hakları artırıyoruz. Yurttaşlık yasasında da bazı kısıtlamalar getiriyoruz.”

Af gündemde
Şu anda hak edilmiş vatandaşlıklarla ilgili süreçlerin devam ettiğini söyleyen Ayşegül Baybars, “Bu konuda geriye dönük eski talepler var. Çok yoğun bir bölüm ama sırayla hak edenlere veriyoruz” dedi.  
Muhaceret ve çalışma affı konusundaki soruları da yanıtlayan Bakan Baybars, “Çalışma bakanlığı şu anda kayıt dışı yaşamı kayıt altına alabilmek için bir çalışma yapıyor. Bu çalışma ama yurt dışındakileri kapsamıyor diye biliyorum” şeklinde konuştu.

KKTC’ye girişte vize şartı
PGM’nin ara yüz tanınma programı bitirmesi bekleniyor
Sınır kapılarındaki güvenlik ve ülkeye giren kişilerin kimlikleri hakkındaki bilgilerin Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan bir anlaşma çerçevesinde artık online görülebileceğini anımsatan Baybars, bu uygulamanın henüz devreye giremediğini kaydetti. 
Baybars, bunun nedeninin Polis Genel Müdürlüğü (PGM)’nün hazırlaması gereken ara yüzdeki yazılımının tamamlanmasını beklediklerini belirtti. 
Baybars, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti üzerine düşeni yaptı. Biz de polisin çalışmayı bitirmesini bekliyoruz. Haziran ayında bitecekti ancak henüz tamamlanmadı. Ancak biz bu arada İkamet ve Vizeler Tüzüğünü geçirdik, 23 Ekim’de yürürlüğe girecek. Bu tüzük ile ülkeye turist olarak girecek olanlar için ülkelerine göre belirli vizeler uygulanacak. Bunun dışında turist olarak gelecek kişiler için bir yazılım olacak. Artık bu ülkeye girenlerin iletişim numaralarını, adreslerini bileceğiz ve kalış sürelerini kontrol edebileceğiz. Yani artık 3 ayda bir turist olarak ülkeye giriş çıkış olamayacak.”


Belediyeler reformu konusu 12 Eylül’de görüşülecek
Ayşegül Baybars, belediyeler reformu konusundaki gelişmeleri de anlattı. Baybars şunları söyledi:
“Artık bu konuda reform yapmalıyız, yasa bu yıl içerisinde tamamlanmalıdır, biz karalıyız. Belediyeler Birliği ile ilk ayak çalışması yaptık. Onlar şimdi bir komite kurdu. Bu komite üyeleriyle 12 Eylül’de toplanacağız ve alternatif modeller üzerinde nasıl ilerleyeceğimizi konuşacağız.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474