banner564

Üzüntü verici

UBP’li Saner, alt yapı maliyeti yaklaşık bir milyar TL olan su yönetimi konusunda somut verilerden yoksun tartışmaların amacını aştığını söyledi

 Üzüntü verici
banner598
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, Diyalog TV’de katıldığı Güne Merhaba Programında su projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Saner,  “Hedefimiz Anavatan Türkiye’den gelen suyun kesintisiz, en verimli, en iyi alt yapı ve en uygun fiyatla vatandaşın kullanımına sunulması olmalıdır” dedi.
Su projesine ilişkin alt yapı ihtiyaçlarının maliyetinin yaklaşık bir milyar TL civarında olacağını da ifade eden Saner, şunları söyledi:
“Anavatan Türkiye’nin 1.6 milyar TL harcayarak ülkemize getirdiği suyun, anlamsız tartışmalarla gereksiz zaman kayıplarına yol açtığı hepimizin malumudur. 12 sayfalık bir anlaşma metni üzerinde somut verilerden yoksun tartışmaların amacını aştığını gözlemlemek üzüntü vericidir. Özellikle AB ülkelerinde çok iyi bilinen yap-işlet-devret modeli ile gerçekleşecek olan bu proje, yüzlerce sayfalık ihale şartnameleri ile detaylandırılacağı gözden kaçırılmaya çalışılıyor. Birisi içme ve kullanma suyu, yağmur suyu, kanalizasyon ve arıtma tesisi, diğeri de tarım amaçlı olarak yapılacak iki ayrı şartname iki devlet yetkililerince hazırlanacaktır. 30 milyon metreküp içme, 45 milyon metreküpü tarımda kullanılacak suyun fiyatlandırılması ise devletimizin içinde olacağı bir kurulca saptanacaktır. Tarım amaçlı kullanılacak suyun fiyatının ülkemizin genç nüfusunu teşvik etmeye yönelik tedbirlerle belirlenmesi esas hedef olacaktır. Yer altı kaynaklarının değerlendirilerek su tüketiminin disiplin altına alınması kaçınılmazdır.” 

“Suyun idaresi KKTC’de olacak”
Anlaşma metni uyarınca suyun idaresinin KKTC’de olacağını, ihale süresi ve sonrasında projenin devlete kalacağını ifade eden Saner, enerji ve bakım giderleri dışında harcama yapılmayacağından su fiyatının o süre sonunda aşağıya düşeceğini söyledi.
“Bundan sonraki parselizasyonlarda altyapılara katkının ihaleyi alan şirkete ait olacağının” da gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Saner, bunun da maliyetlere olumlu yansıyacağını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2016, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474