banner564

Verilen sözler tutulmalı

Nergisli’de oturan vatandaşlar, yollardan,  ağılların hala köy içerisinde bulunmasından ve gençlerin işsiz olduğundan dert yanıyor, hükümeti göreve davet ediyor

Verilen sözler tutulmalı
banner598

 Sonuç CEVİZCİ

Diyalog TV’nin izlenme rekorları kıran, ülke gündeminin tartışıldığı Halk Meclisi programı, geçtiğimiz hafta, Geçitkale Belediyesi’ne bağlı Nergisli Köyünde toplandı.
Mesarya bölgesinin önemli köylerinden Nergisli’de ikamet eden vatandaşlar, yollarının durumundan,  ağılların hala köy içerisinde bulunmasından ve gençlerin işsiz olduğundan dert yandı. Hükümetten bu konulara çözüm bulmasını istedi.
Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş da hükümetin görevi olan konularda yıllardır adım atılmadığı için her şeyin belediyeden beklendiğini ancak imkanlarının kısıtlı olduğunu  ifade ederek, “Herkes işini yapmalıdır” dedi. 
Köy Muhtarı Okan Helvacı’nın ev sahipliğinde Nergisli Spor Kulübünde gerçekleştirilen ve Diyalog Tv’de canlı yayınlanan programa köy halkı büyük ilgi gösterdi. 
Programa, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlulları’nın yanı sıra Mustafa Naimoğluları başkanlığındaki  Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yöneticileri de katıldı. 
Diyalog Tv canlı yayınından dolayı yıllardır köy içerisine çıkmayan kişilerin bir araya geldiğine vurgu yapılan programda, halkın gerçek sesi olduğundan ötürü Diyalog TV’ye teşekkür edildi. Programda söz alan konuşmacıların görüşleri ise şu şekilde oldu: 

Okan Helvacı (Nergisli Muhtarı):
Köyümüzde tarihi değeri yüksek olan dünya haritasında yer alan Ayorgi Kilisesi var. Bunun köy turizmine katkısı olacaktır, yetkililer konuya bir an önce el atsın. Köyümüzde 250 nüfusumuz, 275 seçmen vardır. Dağıtılan kırsal kesim arsalarının alt yapı sorunları vardır. Su, elektrik, yol bakanlıklar tarafından yapılmıyor. Verilen 18 kırsal kesim arsasından 2 tanesi ev yapabildi. 

İbrahim Kusetoğluları: 
Saat 5’te mandıraya gidip süt sağıyoruz. Sütçü gezip toplamıyor sütleri. Hayvancılıkla uğraşan 4-5 ev vardır. Sütümüzün belli bir saatte gelip toplanmasını istiyoruz sütümüzün

Ünal Kadı: 
Üç dört yıl önce kırsal kesim arsası verildi ancak elektrikten 4 km uzakta. Yol, su, elektrik, yok nasıl ev yapalım oraya. Sosyal konut bölgesine asfalt döküldü ancak boşuna. Yıllardır mandıra dışkıları içerisinde yaşıyoruz. Köy içerisinde 8, mandıra bölgesinde 3 tane mandıra var. Hayvancı bir şey kazanmadığını söylüyor. Niye yapıyorlar o zaman. Evim taşlı toprak yoldur asfalt olursa fena olmaz.  

Mehmet Yalçın: 
Bu köyde 43 yıldır yaşıyoruz eski günlerimizi arar olduk. Geçitkale havaalanı yapılınca çok sevindik ancak 90’lardan sonra yolumuz kapandı. Bir doktora gitmek için 15 km yol gidiyoruz. Anayoldan giriş var çıkış yok. Pirgan yolu utanılacak bir yol. Silindi neredeyse, turistler geliyor yoldan ayıp. İki buçuk yıl önce kırmızı mazota geçilecekti hiçbir düzenleme yapılmadı. 110 yıllık dedemizin arsası var başkasının çıktı. Nasıl ölçümler yapılıyor?

Gülşen Ada: 
Evimin yanındaki yol kazıldı geçilecek yer kalmadı. Otobüs, tır kamyon o yolu kullanıyor yolun asfalt dökülmesini istiyorum.

Turgut Yenerali:
Köye kulübü halk yaptı. Önümüzde büyük bir tehlike geliyor. Tohumu nereden bulacağız. Çiftçi üretmek için ne yapacak. Hükümet erkenden tedbir almalı. Tohum sağlansın aksi takdirde kötü günler bizi bekliyor. Geçen yıl kuraklık paraları ödenmedi. 

Hüseyin Olgunay: 
Memlekette 5 başlı hükümet var. Kimseden umudumuz kalmadı. Mazot 4 lira yem 75 lira ham madde aldı başını gider. Kuraklık kapımızda geçen yıldan ödenmedi. Bir an önce netleştirilmesini istiyoruz hükümetin köylü adına neler yapacağını. 

Durmulş Özçoban: 
Tarımdan anlamayan adamı bakan yaptık. Yeme yüzde 20’lere varan zam geldi. Süte zam yok fazlalık varmış. Ağlanacak halimize gülüyoruz, Allah acısın bizi.

Mete Aykent:
Kasaba et almak için gittim Güney’de etin kilosu 5-6 Euro TL karşılığı 30 lira kuzeyde etin kilosu 55 lira neden böyle olur diye kasapla sohbet ettik. Bütün mesele hükümetin irade koyup bunu tek elden merkezi mezbahada kesip bütün kasaplara dağıtması gerekir. O zaman fiyat durur. 

Mustafa Naimoğluları ( Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı): 
Birbirimize kızarak bir yere varamayız. Bu topraklarda mücadele etmek zordur. Yılardır ağıllarla mücadele ediyoruz ağıl bölgesine çıkarılması için. İnsanların oralarda mandıra yapabilecek gücü var mı bakmak lazım. Destek çıkmak lazım. Süt saat 9’da fabrikaya gitmesi gerekirken 11’de gitti 1 ton inek sütü 150 kilo keçi sütü 100 kilo koyun sütü bozuldu. Havalar ısınıyor köylerde açık sütün soğutulmuş hale getirilmesi gerekiyor. Güney’de 50 lira hellimin kilosu bizde 20 lira sorgulanmıyor. Kasaplar farklı fiyatlarda veriyor eti. Bir mezbaha olması lazım üreticiden hayvancı alınacak ve tek elden et verilecek. Üç ayda akaryakıta 40 kuruş zam. Girdiler döviz ile kazancımız TL, sürekli zamla hayvancı ve çiftçi üretim yapamaz. 

Hasan Öztaş  (Geçitkale Belediye Başkanı) 
Adanın kırsalıdır Mesarya. Hayvancı ve çiftçisi çok zor durumdadır. En kötü günler yaşanıyor, kuraklık da üreticiyi vurmuş durumda. Maalesef seçimden seçime geliniyor bu insanlara. Biz de buralarda belediyeler olarak elimizdeki imkanlar çok kısıtlıdır. Kırsal kesim verilirken bunun  alt yapısını yapması gereken birim İçişleri Bakanlığı’dır. Biz bu bölgelere biraz asfalt dökebildik. Bu hükümetin göreviyken bir yapmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince. Zaten bu bölgeler yıllarca insanlar belediyecilik de görmediler. İmkanlarımızın kısıtlı olduğu gibi yetkilerimiz de kısıtlıdır. Mesela biz koku için yazabileceğimiz ceza 5 TL’dir. Sap ile sapan ayrılmalıdır. Kaymakamlık’a gittik, insanlara hayvancılık yeri verilsin diye. Ama bu insanların geçim sıkıntısı vardır. Yer gösterilse bile ağılı nasıl yapabilecek, bu da göz önünde bulundurulmalıdır. Biz 51 proje yaptık ve bu bir devrimdir. Ama elimizde de sihirli değnek yoktur ki dokunalım ve her şey değişsin. Herkes işini yapmalıdır. 

Cemal Darbaz: 
Ağlanacak halimize güler bir pozisyona geldik. Bu sistemin topyekun değişmesi lazım. Tarım Bakanlığı’na çağrıda bulunuyorum. Eğer bu yem zammın süte yansıtılmaması durumunda bu yıl hayvancının son senesi olacaktır. Çok büyük mağduriyetler vardır yem konusunda. 

Biray Hamzaoğluları (CTP Milletvekili): 
7 Ocak’ta seçime gittik ama hükümete başlayana kadar tarih oldu 15 Nisan. Adımlar atılacak. Giden senenin kuraklık parası ödenmedi diyor arkadaşlar. Eylülde, ekimde, kasımda ektiniz. Ne mazot parası ne kuraklık parası. Yani hepsi Erkut Şahali’nin mi suçudur? Sıkıntılar büyüktür, eğer Tufan Erhürman önderliğinde CTP iki dönem yani 10 sene başbakanlığı tutarsa iddia ederim ki bu memlekette güzel işler olacak. 

Türker Kadı:
Ben sizi her hafta izliyorum. Allah kimseyi devlet dairesine düşürmesin iş için. Tanıdığın yoksa bir odadan diğerine ilerleyemezsin. İnsanlar özel sektörde 2500 TL’yi görmez. Buradan Mağusa’ya gidebilmek için 500 TL akaryakıt parası istersiniz. Kaldı 2 bin. Yemeği de hesaplayınca ne kalıyor geriye. Çiftçi hayvancı ağlar ama çiftçi bugün hükümetten mazot parası almaz mı alır. Hayvancı almaz mı doğrudan gelir desteği alır. Bu işlerde emek büyüktür ama 2 bin 500 TL’ye maaş alan insan et yiyemeyecek mi? Bugün kasapta et kaç paradır. Bunları konuşalım. Bir kilo 60 TL! 4 kişilik bir nüfusa 3 kilo et istersin. Hangi parayla alacaksın bu eti? 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474