banner564

Zehirli etleri yiyen hayvanlar ölüyor

Taşkınköy Bölgesi’nde kimliği belirlenemeyen vicdansızların bıraktığı zehirli etleri yiyen hayvanlar ölüyor

Zehirli etleri yiyen hayvanlar ölüyor
banner598
Melin DOBRAN

Başkent Lefkoşa’nın Taşkınköy Bölgesi’nde kimliği belirsiz kişi veya kişiler, yine sokağa zehirli et bırakarak birkaç köpeğin zehirlenmesine neden oldu. 
Bölge halkı kasti olarak yapılan bu hareketin resmen cinayet olduğunu söyledi. 
Taşkınköy Muhtarı Derviş Dizliklioğlu, bunu yapanların insanlıktan uzak olduğunu vurguladı. Hayvanların bu şekilde öldürülmesine karşı olduğunu ifade eden Dizliklioğlu, bu noktada hayvanların bir suçu bulunmadığını belirtti. Diyalog’a konuşan vatandaşlar, kim oldukları belirlenmeyen şahısların, kaldırımlara içinde zehir bulunan et parçası bıraktığını ve hayvanların bunu yedikten sonra öldüğünü söyledi. Vatandaşlar, bunun bir vahşet olduğunu belirtti. 

“Hayvanların suçu ne?”
Konuyla ilgili olarak Diyalog’a açıklama yapan Taşkınköy Muhtarı Derviş Dizliklioğlu, hayvanlara bunu yapanların insanlıktan uzak olduğunu vurguladı. 
Dizliklioğlu, hayvan beslemenin belli bir kuralı olduğunu hatırlatarak, bazı vatandaşların bu kurala uymadığını ileri sürdü. 
Dizliklioğlu, “Bir köpek besliyorsan, gününde temizliğini ve gezdirmesini yapacaksın. Ben görüyorum bir kafes yapıyorlar, bu kafesin içinde aylarca o köpek orada mahsur kalıyor. Bu hayvan beslemek değildir. Bir evde 3 tane 5 tane kedi beslenmez. Ben de hayvan severim. Bir kedi ya da köpek alırsın beslersin. Hayvanlar gezdirilmeye çıkarıldığında sahibin elinde mutlaka kürek ve poşet olmalıdır” şeklinde konuştu.

“Kesinlikle yanlıştır”
Muhtar Dizliklioğlu, bölgede köpeğini gezdiren bazı vatandaşların, köpeğinin araba lastiğine pislediğini söyledi. Bunların yanlış olduğunu ve köpeklerin başıboş bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Dizliklioğlu, “Hayvanların burada suçu yoktur. Esas suç insanlarımızdadır. Daha duyarlı olunması gerekiyor. Evde beslenen köpekler de serbest dolaşan köpekler de zehirlenerek öldürüldü. Çok başıboş köpek var. Bu köpekler bir çocuğa saldırsa, ısırsa, hesabını kim verecek? Maalesef barınaklar da yetersiz. Şimdi belediye başkanı bir barınak yapılması için uğraşıyor ama ne zaman biter bilemem. Bu barınakların bir an önce bitmesi ve başıboş köpeklerin toparlanması lazım.”

“Köpeğimi son anda kurtardık”
Hamit Taşkent Tosun isimli vatandaş, konuyla ilgili olarak yaşadıklarını şöyle anlattı, “Yaklaşık 2 hafta önce mahalledeki hayvanları zehirlediler. Haberi aldığımızda sahipli ve sahipsiz 4-5 köpek öldü. Birçok kedi de ayni şekilde öldü. Bu olay ertesi gün de devam etti. Eşim köpeği gezdirirken, kaldırım üzerindeki et parçası köpeğin önüne rast geldi. Köpek o zehirli olan et parçasını yedi. Eşim fark ettiğinde eve getirdi ve ona süt verdik. Kusmasını sağladık. Ardından veterinere yetiştirdik ve onu kurtardık. Bölgede maalesef zehir atanlar var. Bu sadece bu bölgede değil Yenişehir ve Göçmenköy bölgesinde de oldu. Bu olay her türlü de devam ediyor. İki gün önce beyaz bir kurt köpeği öldü. Dün de yine parkta ölü bir köpek bulundu. Bunun kim veya kimler tarafından yapıldığını bilmiyoruz ama çok yazık oluyor. Hayvanları öldürmek yok etmek bir yöntem değildir. Çok üzüldük eşim hastalar oldu. Eşim evladı gibi bakardı hayvanlara. Aileler bu olaydan dolayı depresyona girdi. Bizim köpeğimiz önümüzde ölüyordu. Artık köpeklerimizi kolanla dahi gezdiremiyoruz. Bu zehir çok kuvvetli bir zehirdir. Buna belediyenin bir çare bulması lazım. Sokak hayvanlarını bir şekilde koruma altına almalıdırlar.”


LTB uyardı
Öte yandan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Taşkınköy’de sokaklarda zehirli kutu etleri tespit edildiğini bildirdi ve köpek sahiplerine dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
LTB’den yapılan yazılı açıklamada, 28 Mayıs’ta Taşkınköy bölgesinden köpek zehirlenmesi ihbarları gelmesi üzerine, LTB Halk Sağlığı Şubesi ekiplerinin bölgede inceleme yaptığı bildirildi.
Açıklamaya göre, sokaklarda bulunan kutu etlerinde (beef), Devlet Laboratuvarı’nda yaptırılan incelemede, söz konusu kutu etlerinde ağız veya solunum yoluyla alındığında zehirlenmeye sebep olan ‘methomyl’ saptandı.
LTB, köpek sahiplerine köpeklerini başıboş bırakmama ve köpeklerini gezdirirken hiçbir gıda maddesi yemesine veya koklamasına izin vermeme çağrısında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2015, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473