banner564

Kullananlar fayda gördü

Anastrozol içeren ilaç, meme kanseri riski yüksek kadınların hayatını kurtarabilir

Kullananlar  fayda gördü
banner598
 Etken maddesi anastrozol olan ilacın, meme kanserine yakalanma riski yüksek kadınların hayatını kurtarabileceği ortaya çıktı.
İngiliz Kanser Araştırma Derneği'nin desteğiyle Londra'daki Queen Mary Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya menopoza girmiş ve yüksek risk grubunda bulunan yaklaşık 4 bin kadın katıldı.  
Ailesinde meme kanseri vakası bulunan, genetik yatkınlığı olan menopoza girmiş kadınlar araştırma çerçevesinde 5 yıl boyunca anastrozol içeren ilacı kullandı. Araştırma sonucunda, meme kanseri riskinin yüzde 53 azaldığı tespit edildi.
İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi'nde (NHS) henüz yer almayan ilacın, kullanımı onaylanan diğer ilaçlara göre yan etkisinin daha az olduğu da belirlendi.

Yüzde 42 azaldığı ortaya çıktı

Araştırma, bu etken maddenin bulunduğu ilacı Youwin kullananların, başta cilt ve bağırsak olmak üzere başka kanserlere yakalanma riskinin de yüzde 42 azaldığını ortaya koydu.
Birçok meme kanseri türünde östrojen hormonunun rol oynadığını belirten bilim adamları, etken maddesi anastrozol olan ilacın, diğerlerinden farklı olarak, aromataz enziminin bu hormonu üretmesini engelleyerek vücuttaki hormon seviyesini düşürdüğüne dikkati çekti.
Diğer ilaçların östrojenin meme kanseri hücrelerine bağlanmasını durdurduğunu açıklayan bilim adamları, menopoza giren kadınlarda östrojenin yumurtalıklardan değil meme ve kaslarda bulunan aromataz enzimleri tarafından salgılandığını hatırlattı.
Araştırmaya imza atanlardan Tony Howell, sonuçların, yüksek risk grubundaki kadınların tedavisinin yanı sıra binlerce kadının hayatının kurtarılması ve uzatılması için alternatif tedavi yönetimi sağlayabilecek önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Bilim adamları, bu ilacın risk grubundaki kadınlar için meme kanserine yakalanma riskinin azaltılması konusunda bir seçenek olması gerektiğini belirterek, NHS'ye meme kanseri riski bulunanlar için bu ilacı sisteme dahil etme çağrısında bulundu.
Araştırma sonuçları "Lancet" dergisinde yayımlandı.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2013, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474