banner564

AB, Rusya'ya yaptırımları ağırlaştırdı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna krizi bağlamında Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların çapını genişleterek "üçüncü aşama" olarak adlandırılan ve hedef odaklı ekonomik yaptırımlar içeren önlemler paketini devreye sokmaya karar verdi.

AB, Rusya'ya yaptırımları ağırlaştırdı
banner598

AB, Rusya'ya yönelik "Üçüncü Aşama" olarak adlandırılan ekonomik yaptırımları devreye sokma kararı aldı

Brüksel, 30 Temmuz 14 (T.A.K.): Avrupa Birliği (AB), Ukrayna krizi bağlamında Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların çapını genişleterek "üçüncü aşama" olarak adlandırılan ve hedef odaklı ekonomik yaptırımlar içeren önlemler paketini devreye sokmaya karar verdi.

Diplomatik kaynaklar, şu ana kadar Ukrayna krizinde rolü olduğu düşünülen isimlere AB ülkelerine seyahat yasağı ve birlik ülkelerindeki malvarlıklarının dondurulması önlemlerini içeren "ikinci aşama" yaptırımları uygulayan AB'nin yeni yaptırımlarının ekonominin çeşitli alanlarını kapsadığını belirtti.

AB Daimi Temsilciler Komitesi'nin (COREPER) vardığı uzlaşı çerçevesinde Rusya'ya silah ambargosu uygulanacak ve bu uygulama, yeni sözleşmeler için geçerli olacak. AB'nin aldığı bu karar Rusya'ya son teknoloji ürünü savaş gemisi satmak için 1,2 milyar avroluk sözleşme imzalayan Fransa'yı da rahatlatan bir içeriğe sahip.

Rusya'nın derin deniz, kutup ve kaya petrolü sondajlarında ihtiyaç duyduğu hassas teknolojinin de bu ülkeye satışı yasaklandı. AB kaynakları, doğalgaz sektörünün bu alandaki yaptırımlardan etkilenmeyeceğini belirtiyor.

Buna karşılık Rusya'nın gaz endüstrisini modernleştirmek için ihtiyaç duyduğu ürünlerin satışı da yaptırım kapsamına alındı.

Yasaklara dahil edilen bir başka alanı da hem sivil hem de askeri amaçlı kullanılabilecek ürünler oluşturuyor.

AB'nin yaptırım uygulamaya karar verdiği önemli sektörlerden biri de bankacılık oldu. Bu çerçevede Rus devlet bankalarının AB piyasalarında tahvil ve hisse senedi işlemleri yapması yaptırımların devreye girmesinin ardından mümkün olmayacak.

Üye ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle uzun süre ikinci aşama yaptırımlar dışında bir adım atmayan AB'nin, üçüncü aşama olarak adlandırılan yaptırımları devreye sokmasında Malezya Havayolları'na ait bir yolcu uçağının Doğu Ukrayna'da düşürülmesi hızlandırıcı rol oynadı.

AB kaynakları, cuma günü devreye girmesi ve bir yıl için geçerli olması öngörülen yaptırımların üç ay sonra gözden geçirileceğini belirtiyor.

Kaynaklar, ikinci aşama yaptırımlar çerçevesinde mevcut listeye ilk kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerin dahil edildiğinin altını çiziyor.

Alınan önlemlerle ilgili açıklamanın, 28 üye ülke adına, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy tarafından yapılması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2014, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473