banner564

CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Yorgancıoğlu Eide ile görüştü

YORGANCIOĞLU: “KIBRISLI RUMLARIN DOĞALGAZ ZENGİNLİĞİNE ULAŞTIKTAN SONRA ÇÖZÜME OLAN İSTEKLERİNİN AZALACAĞI YÖNÜNDE BİR ENDİŞEMİZ VARDIR”

CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Yorgancıoğlu Eide ile görüştü
banner598
CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıslı Rumların “Biz doğalgazı arar buluruz, Kıbrıslı Türkler de bundan çözümden sonra yararlanır” şeklindeki  mantığını kabul etmediklerini belirterek, “Bu doğru bir mantık değildir. Kıbrıslı Rumların bu zenginliğe ulaştıktan sonra çözüme olan isteklerinin azalacağı yönünde bir endişemiz vardır” dedi.

Yorgancıoğlu, esas ve doğru olanın; “Kıbrıs sorununun bir an önce çözüme ulaştırılıp, hiç kimsenin burnu kanamadan, endişe taşımadan ve bütün halkların yararına bir çözüme kavuşturarak bu doğal zenginliklerden herkesin yararlanması” olduğunu belirterek, Rum tarafının bahsettiği “güven artırıcı önlemler” çerçevesinde sondaj çalışmalarının ortak yürütülmesinin değerlendirilmesini istedi.

Şu anda Rum tarafının yürüttüğü sondaj çalışmalarından Türklerin yeterince yararlanacağı konusunda hiç kimsenin inancı olmadığını da vurgulayan Yorgancıoğlu, parti olarak bu konuda inisiyatif üstleneceklerini ve Rum siyasi partilerle görüşeceklerini kaydetti.

CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü.

CTP-BG Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşme sonrası Yorgancıoğlu Eide’yi kapıya kadar  uğurladı. Eide basına açıklama yapmazken, Yorgancıoğlu, Genel Sekreter Kutlay Erk ve Milletvekilleri Armağan Candan ile Birikim Özgür’den oluşan heyetiyle basına açıklamada bulundu.

“RUM TARAFI ERKEN ZAMANDA MASAYA DÖNMELİ”

Özkan Yorgancıoğlu, görüşmede, “Kıbrıs sorununun görüşmeler yoluyla çözülmesi gerektiğini, Rum tarafının masadan kaçmış olmasının buna hizmet etmediğini, mümkün olduğunca erken bir zamanda yeniden masaya dönmesi gerektiği” konusundaki düşüncelerini paylaştığını söyledi.

Yorgancıoğlu, bugünlerde tartışılan Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları ile ilgili görüşlerini de paylaştıklarını, bu konuda Eide’nin “kendileriyle aynı görüşte olduğunu” ifade ettiğini belirterek, “Ancak önemli olan bu konulardan uzak, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasıdır. Biz parti olarak bu konuda inisiyatif alacağız” dedi.

AKEL İLE GÖRÜŞME PAZARTESİ

Rum tarafındaki siyasi partilerle de görüşüp sorunu masaya taşımak adına nasıl yönlendirebilecekleri konularını da kendisiyle paylaştıklarını ifade eden Yorgancıoğlu, AKEL ile pazartesi (saat 16.00) için randevulaştıklarını, bir aksilik olmazsa görüşeceklerini kaydetti ve şöyle devam etti:

“Biz parti olarak şunu düşünüyoruz; yeni bir dönemdeyiz ve fırsat vardır, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor ve bu fırsatın iyi değerlendirileceği yer de görüşme masasıdır. Bu masadan kaçmak hiçbir kimseye yarar sağlamaz, bu nedenle esas olan budur ve önümüzdeki günlerde Rum siyasi partilerle yapacağımız görüşmelerin esas mantığını, temelini de bu düşünce oluşturacaktır.”

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yorgancıoğlu, Eide’nin aldığı görev icabı çalışmalarını yürüteceğini, ancak bunun tarafların davranışlarına da bağlı olduğunu belirterek, Eide’nin (sürecin yeniden başlaması konusunda) ümitli olduğunu, elinden geleni yapacağını söylediğini kaydetti.

“TÜRKİYE İLE GÖRÜŞTÜK KONUŞTUK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, müzakerelerin durması konusunda Türkiye ile temasa geçilip geçilmediğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Adanın üstünde ve etrafındaki tüm doğal zenginliklerde bu ülkede yaşayan herkesin hakkı vardır. Bu herkesin içine Kıbrıslı Türkler de girer ve Kıbrıslı Rumların ‘Biz doğalgazı arar buluruz Kıbrıslı Türkler bundan çözümden sonra yararlanır’ mantığını da kabul etmiyoruz.

Bu doğru bir mantık değildir, aslında Kıbrıslı Rumların bu zenginliğe ulaştıktan sonra çözüme olan isteklerinin de azalacağı yönünde bir endişemiz vardır. Dolayısıyla esas ve doğru olan; Kıbrıs sorununun bir an önce çözüme ulaştırılıp, hiç kimsenin burnu kanamadan, endişe taşımadan ve bütün Ortadoğu’daki halkların yararına bir çözüme kavuşturarak bu doğal zenginliklerden herkesin yararlanmasıdır.

Yani bundan sadece Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar değil, Avrupalılar da, Ortadoğulular da Türkiye de Yunanistan da, ülkede yaşayan tüm unsurlar da yararlanacak. Çözüm birincildir.

Biz bu anlamda tabii ki Türkiye ile de görüştük konuştuk. Ama eğer ciddi ve dikkatli okunursa Türkiye’nin de verdiği mesaj; Rum tarafını masaya çağırma mesajıdır. Özünde temelinde de yatan budur.”

“ORTAK ŞİRKETLER KURULABİLİR”

Yorgancıoğlu, devam eden sondaj çalışmaları konusuna da değinerek, Kıbrıs’ta her iki halkın ortak malı olan bu doğalgazın çıkarılması adına ortak şirketler kurulabileceğine vurgu yaptı.

Rum tarafının “güven artırıcı önlemlerden” bahsettiğini ifade eden Yorgancıoğlu, “İşte size güven artırıcı önlem. Sondaj çalışmaları ortak yürütülsün, her iki halk da bunun geleceğe yönelik, ikisine de menfaat sağlayacağı konusunda yeterince inanç sahibi olsun. Şu anda Rum tarafının yürüttüğü bu çalışmalardan Türklerin yeterince yararlanacağı konusunda hiç kimsenin inancı yoktur. Dolayısıyla bu inancı aşılamak adına, güven artırıcı önlemleri geliştirmek adına masada böylesi bir öneri vardır. Rum tarafı bunu değerlendirsin” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2014, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473