banner564

Müzakereci Özersay: “Yeni özel danışman atanmasını olumlu karşılıyoruz”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un yeni Kıbrıs Özel Danışmanı atamasını olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Müzakereci Özersay: “Yeni özel danışman atanmasını olumlu karşılıyoruz”
banner598

 “YERLEŞMİŞ BM PARAMETRELERİNE SAHİP ÇIKILMALI”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un yeni Kıbrıs Özel Danışmanı atamasını olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Özersay, Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanlığı’na Norveçli eski bakan Espen Barth Eide’yi resmen atamasını değerlendirdi.

Müzakereci Özersay, Kıbrıs Türk tarafı olarak yeni danışman atanmasını sürecin disipline edilmesi konusunda ve BM’nin sürece daha aktif katılması konusunda olumlu bir gelişme olarak gördüklerini kaydederek, “Bunu, sürece ivme kazandırabilecek bir adım olarak görüyoruz” dedi.

“Süreci başarıya ulaştıracak olan taraflardır, ama kurumsal olarak BM’nin süreçte özel danışman görevlendirmesi sürece olumlu yansıyacaktır” ifadelerini kullanan Kudret Özersay şöyle konuştu:

“Özel danışmanın atanması, bizzat Genel Sekreter’in sürece daha fazla angaje olmasını sağlayacak bir görev. Genel anlamda olumlu adım olduğunu düşünüyoruz.

“ŞUBAT AYINDAN BU YANA BAZI SIKINTILAR YAŞIYORUZ...”

Şubat ayından bu yana bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıların aşılmasında BM kurumsal anlamda daha çok yardımcı olabilir diye düşünüyoruz. Bazı konularda Rum tarafı, yerleşmiş BM parametreleri dışında öneriler getiriyor. İki kesimliliğe ve yerine göre siyasi eşitliğe ciddi halel getirecek önerilerle karşı karşıyayız.”

“YERLEŞMİŞ BM PARAMETRELERİNE SAHİP ÇIKILMALI”

Yeni özel danışmanın, yerleşmiş BM parametrelerine sahip çıkmasını beklediklerini ifade eden Özersay, “Yeni özel danışman, yerleşmiş BM parametreleri dışında önerlerin masaya getirilmesi halinde sürecin uzayacağını gündeme getirip buna karşı bir tavır alabilir” dedi ve şöyle devam etti:

“Yeni Özel Danışman ile böyle bir duruşu BM daha kolay ortaya koyabilir. Rum tarafı, geçmiş ilerlemelere zarar verecek duruş içinde. Bunu önlemenin yollarından bir tanesi de, BM’nin geçmiş yakınlaşmalara sahip çıkacak duruşudur. Bu açıdan yeni danışman umut ederiz, bu gibi bir duruş oraya koyar ve süreç daha disipline bir şekilde sonuç alıcı şekilde ilerler.”

Eide’nin Kıbrıs konusunda spesifik çalışmış olmadığını, ama bunun sürece nasıl yansıyacağını değerlendirmek için Ada’ya geldiğinde sürece nasıl angaje olacağını görmek gerektiğini vurgulayan Kudret Özersay, “Norveç’ten geliyor. Norveç, Avrupa ülkesi ama AB üyesi olmayan bir ülke. Biliyorsunuz Kıbrıs Türk tarafı yeni özel danışmanın AB üyesi ülkeden olmasına sıcak bakmıyordu. Bu hassasiyetimizin dikkate alınması olumludur” dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2014, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474