banner564

Her şey barış içindi

“Birlikte oynayabilirlerse, birlikte yaşayabilirler” sloganı ile ARGOS köyünde devam eden Peace Players-Cyprus basketbol etkinliğini ABD Büyükelçisi de izledi

Her şey barış içindi
banner598
Abdullah ZAİFOĞLU

ABD Elçiliği tarafından her yıl gerçekleştirilen PeacePlayers-Cyprus, kampı basına tanıtıldı.
Her yıl gerçekleştirilen kampın tanıtımı etkinliğine ABD Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig de katıldı. 
Kıbrıs’ta 10 ile 16 yaş arası Kıbrıs’lı Rum ve Kıbrıs’lı Türk erkek ve kızların birlikte oynayıp eğlenerek, birbirleriyle iletişime geçmeleri, yönündeki fiziki engelleri ve nesiller boyu devam etmekte olan güvensizliğin üstesinden gelebilmeleri için basketbol sporunu kullanan yerel olarak idare edilen ve bağımsız olarak tescil edilmiş olan bir yardım kuruluşu olan Peace Players-Cyprus, adada bütün yıl boyunca devam eden iki toplumlu tek gençlik spor kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. Yıllardır ayrı olan toplumlarda durmadan inşa edilmekte olan önyargıların, tersine çevrilmesine yardımcı olmakta ve gerçek dostlukların kurulması için gerekli olan uzun süreli güvenin oluşmasını teşvik ediyor. 
Özellikle basketbol turnuvalarını düzenleyen PeacePlayers-Cyprus yılda iki defa, çocukların ada çapından takımlarla farklı, yapıcı ve eğlenceli bir ortamda etkileşimde bulunmalarına olanak sağlayan büyük turnuvalar düzenlemektedir. 
PeacePlayers-Cyprus etkinliğinin Kıbrıs Program Müdürü Jale Canlıbalık tarafından kampla ilgili bilgiler basın mensuplarına aktarıldı.

Yaz kampları: 
Jale Canlıbalık tarafından verilen bilgiye göre her bir program yılı sonunda yaz kampları düzenlenmekte. Bu kamplarda ada genelinde 32 Türk ve 32 de Rum olmak üzere 64 Kıbrıs’lı genç birlikte yurt dışından da 12 sporcu birlikte 6 gün geçirecekler. Bunların her zaman eşit sayıda seçildiğini belirten Calıbalık “Gençler daha çok iş birliği, güven, takım çalışması ve saygının ön plana çıkarıldığı örgün ve yaygın eğitim yöntemlerinin kullanılması vasıtasıyla hem yoğun bir basketbol eğitimi almakta hem de kişisel gelişim oturumlarına katılıyorlar. Bu kamplara NBA ve WNBA’den konuk antrenörler de katılmaktadır” dedi.
2008 yılından beridir devam eden bu etkinlik her yıl olmak üzere yıl boyunca farklı etkinliklerle devam etmektedir. Yıl boyunca hem tek taraflı hem de iki taraflı toplum olarak etkinlik yapmaktadır. Her ay 2-3 kez iki toplumlu farklı etkinlikler yapılır. Ayrıca her yıl 2 turnuva ve 2 kamp yapılmakta. Bu etkinliklerde her iki taraftan birer takım eşleşerek etkinlikler yapılır. İki toplum için de ayni eğitim felsefesi sürdürülmekte ve amaç “barış felsefesidir” olup barış altyapısının sağlanmasıdır. Ailelerinden uzakta olsalar bile birbirlerine destek olmakta ve dostluklar pekiştirilmektedir.
Kıbrıs’ta ilk kez yapılan ve Uluslararası olarak düzenlenen bu etkinlikte Türkiye Galatasaray Basketbol takımından Şebnem Kimyacıoğlu, NBA New Orland Caz takımı eski oyuncularından Aron Cames koç olarak görev aldılar. Ayrıca Türk ve Rum tarafından da olmak üzere hocalar görev aldılar. Bu etkinlikler İrlanda, G.Afrika, Cezayir ve Kıbrıs olmak üzere 4 bölgede düzenleniyor. 
Proje Koordinatörü Süreyya Değer’de etkinliklerin sponsorların katkıları ile daha da iyi yapıldığını, 3 sponsorun desteğiyle bu yılki etkinlik yapıldığını dile getirdi. Sponsorların katkıları olmazsa zorluklar yaşanmakta. Her yıl ABD’den 2 yıllığına gönüllüler gelip katkı koyuyorlar. Ekim ayında yine 2 yeni takımla etkinlikler yapılacak. Etkinliğin en büyük hedeflerini de “farklı kültür ve ırkları kaynaştırmak” olarak belirledi.


Liderlik kampları: 
Liderlik kampları her yıl 1 kez güneyde 1 kez de kuzeyde yapılıyor. Belirlenen 4 bölgede 15 ülkeden gelenlerle kamplar yapılıyor. Kamplarda her şey adil ve eşit olarak yapılırken basketbolun evrensel bir spor olduğu, ayrı bir dili olmadığı ve barışta en büyük araç olarak kabul edildiği dile getirildi. Bu programlara 260 sporcu dahil edilmekte. 

Şebnem Kimyacıoğlu: 
Kampta hoca olarak görev yapan Galatasaray Basketbol takımının etkili oyuncusu Şebnem Kimyacıoğlu da böyle etkinliklerin her zaman faydalı olduğunu, devamının gelmesini dile getirdi. Ayrıca arkadaşlıkların, dostlukların ve özellikle de adadaki barışın sağlanması için çok faydalı ve yararlı olduğunu söyledi. Bu yıl Türkiye Birinci Basketbol Ligi’nde mücadele edecek Yakın Doğu Üniversitesi için de inşallah maçlarını kendi sahalarında oynarlar dileğinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2015, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474