banner564

“Sporun birleştiriciliği”

ABD tarafından desteklenen Peace Players kampının kapıları iki toplumdan gazetecilere açıldı

“Sporun birleştiriciliği”
banner598

Abdullah ZAİFOĞLU

ABD Elçiliği tarafından organize edilen Kıbrıslı Türk ve Rum sporcuların katıldığı Paece Players Basketbol Kampının Güney Kıbrıs’taki ayağı gerçekleştirildi.
Güney Kıbrıs’ta Limasol bölgesinde bulunan Agros’ta dün gerçekleşen kampta Türk ve Rum sporcular bir araya geldi.
İki toplumun yakınlaşması için gerçekleştirilen kampta eşleştirme programları, basketbol turnuvaları, liderlik geliştirme ve yaz kampları yapıldı. Organizasyona 70 dolayında sporcu katıldı. AGROS köyünde devam eden Peace Players-Cyprus basketbol etkinliğini ABD Büyükelçisi Kathyrn Dohorty de izleyerek onlarla birlikte basketbol oynadı. 
Peace Players Cyprus Yönetim Kurulu Başkanı Jacovas Christofides de etkinliğe katılıp aktif rol alanlar arasındaydı. 14 ile 16 yaş arası Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk erkek ve kızların yanında bu etkinliğe 5 ülkeden daha sporcular katıldı. Birlikte oynayıp eğlenerek, birbirleriyle iletişime geçmeleri, yönündeki fiziki engelleri ve nesiller boyu devam etmekte. Güvensizliğin üstesinden gelebilmeleri için basketbol sporunu kullanan yerel olarak idare edilen ve bağımsız olarak tescil edilmiş olan bir yardım kuruluşu olan Peace Players-Cyprus, adada yıl boyunca devam eden iki toplumlu tek spor kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.
Yıllardır ayrı olan toplumlarda durmadan inşa edilmekte olan önyargıların, ortadan kalkmasına yardımcı olmakta ve gerçek dostlukların kurulması için gerekli olan uzun süreli güvenin oluşmasını teşvik ediyor. 
 Özellikle basketbol turnuvalarını düzenleyen PeacePlayers-Cyprus hem Kuzey hem de Güney Kıbrıs’ta yılda iki defa olmak üzere ada çapından takımlarla farklı, yapıcı ve eğlenceli bir ortamda etkileşimde bulunmalarına olanak sağlayan büyük turnuvalar düzenlemektedir.
 Bu yıl düzenlenen etkinliğe geçmiş yıllara oranca daha çok sporcu katıldı. Kuzey ve Güney Kıbrıs sporcuları dışında Güney Afrika, Norveç, K.İrlanda, İsrail ve Filistin’den de sporcular bu etkinliğe katıldılar.
 KKTC’den de 21 basketbolcu ile birlikte Bahar Mevlut, Şevki Pırlanta ve Haşmet Merter de antrenör olarak görev aldılar. Sporculardan 6 tanesi bu etkinlik içerisinde liderlik eğitimini de alıyorlar. Ayni şekilde Güney Kıbrıs’tan katılan sporculara arasından 6 tanesi de liderlik eğitimini alıyorlar. 
 Aşamalı olarak gerçekleştirilen etkinlik 4 aşamalı olarak devam edecek. Birinci aşama Kıbrıs’ta ikincisi İsrail’de, üçüncüsü Norveç’te ve dördüncüsü de G.Afrika’da gerçekleşecek.
KKTC’den giden ekibin antrenörlerinden Şevki Pırlanta verdiği demeçte, böyle etkinlikte görev almasının kendisi için büyük bir gurur olduğunu, spor yapmanın yanında sosyal yaşam biçiminin de kazandırıldığını, farklı dil, din ve ırk gözetmeksizin insanlarla tanışıp kültür alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

Peace Players Cyprus Yönetim Kurulu Başkanı Jacovas Christofides:
Amacımız birlik ve beraberliği sağlamak 
Christofides konuşmasında “Basketbolun sporcuların birbirleri hakkında daha iyi bilgiler sahibi olmalarını, birbirlerini daha iyi tanımaları açısından büyük bir şans olduğu söylemeliyim. Burada daha büyük yaştaki sporculara liderlik eğitimi de veriyoruz, bunu yaparken de birbirlerini anlamak, takım ruhunu oluşturma gibi görevleri de yapmaktayız.. 
 Son 8 yıla kadar bu etkinlik sadece Kuzey ve Güney Kıbrıs sporcuları arasında yapılıyordu. Artık daha çok ülkenin katılımı ile bu etkinlikler yapılıyor. En büyük gelişimlerden biri de ayırımcılığın olduğu ülkelerle barışın sağlanması istenen ülkelerden gelen sporcuların kaynaşmaları ve birbirlerini daha iyi tanımaları açısından en önemli unsurun da spor olduğu unutulmamalı. Amacımız birlik ve beraberliği sağlamaktır. Bunun için bu etkinlikleri yapıyoruz.” 

ABD Büyükelçisi Kathyrn Dohorty: Umarım 30-40 yıl sonra yine birlikte spor yaparlar
 ABD Büyükelçisi Kathyrn Dohorty basına verdiği demeçte kendisinin de eski bir sporcu olduğunu ve birleştiriciliğinden bahsetti. İnşallah 30-40 yıl sonra bu gençlerin yine bir araya 
gelip spor yaparlar. Kalıcı dostlukların kurulması için bu gibi etkinlikler her zaman yapılmalıdır. 
Etkinlik boyunca KKTC’den giden spor yazarları ile yakından ilgilenen ABD Elçiliğinde görevli Consular Clerk Mine Altay’da etkinlik boyunca kafile ile birlikte oldu. 

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2016, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474