banner564

11 polis tutuklandı

22 Temmuz ‘Paralel yapı’ operesyonuyla ilgili karar açıklandı

11 polis tutuklandı
banner598
    İstanbul’da sürdürülen “Paralel Yapı” operasyonuyla ilgili karar dün sabah saatlerinde açıklandı. Karara göre, “Devletin gizli bilgi ve belgelerini paylaşmak” suçundan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Koçak, Ali Fuat Altıntaş, Abdulkadir Ağır,  Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammed Kaya, Mehmet Örs’ün tutuklandı.
   Öte yandan, İstanbul’da yaklaşık 86 saat devam eden sorgunun sonunda, Ceza hakimi ile bazı avukatlar arasında tartışma yaşandı. İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimi İslam Çiçek, 29 Temmuz itibariyle 49 şüpheliden 32’sinin savunmasının alındığını belirterek sorgunun kilitlendiğini, dosya üzerinden karar vereceğini açıkladı. 
    Önceki gün saat 04.00 sıralarında verilen aranın ardından dün 09.30 başlamasına karar verilen mahkeme sorgusu, bazı avukatların  adliyeye gelmemesi, adliyede hazır bulunan avukatların da sorguya sırası ile devam edilmesini talep etmesi üzerine geç başladı. Ayrı ayrı hâkim karşısına çıkan 3 polis, emniyet ve savcılık ifadelerinin okunmasını talep etti. Hâkim Çiçek, polislerin bu talebini kabul etmedi.

Avukatlar salonu terk etti

   Bunun yasaya aykırı olduğunu savunan avukatlar, konuyu tutanağa geçirerek duruşma salonundan çıktı. Avukatların salonu terk etmesi nedeniyle nöbetçi hâkimlikteki sorgu yine yarım kaldı. Hâkim Çiçek kararında, “Gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri sürekli talepler olduğu, bu taleplerin reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmektedir” dedi. 
    Hâkim Çiçek, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın saat 21.00’de tüm şüpheli ve avukatların yüzlerine adliyenin en geniş duruşma solununda verilmesine hükmederek duruşma solununu boşalttı. 

Karar gece yarısı çıktı
    Şüpheli polislerin avukatları ile basın mensupları  dün saat 20.00 sıralarında kararın açıklanacağı duruşma salonunun bulunduğu koridorda beklemeye başladı. Bir süre sonra sivil bir emniyet mensubu koridora gelerek başsavcılığın talimatı olduğunu belirterek basın mensuplarının duruşma salonunun bulunduğu koridoru boşaltmasını istedi. Saat 21.00’de karar çıkmadı. Adliye bahçesinde ailelerin bekleyişi sürdü. Gece yarısı ise şüphelilerin avukatları, duruşma salonuna alınmaya başlandı.

38 polis serbest bırakıldı
    Kararını açıklayan mahkeme, “Devletin gizli bilgi ve belgelerini paylaşmak” suçundan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Koçak, Ali Fuat Altıntaş, Abdulkadir Ağır,  Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammed Kaya, Mehmet Örs’ün tutuklanmasına karar verdi. İfadesi alınamayan şüpheli 17 polisin de aralarında bulunduğu 38 kişi ise serbest bırakıldı. Bu kişilerden 8’i için yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2014, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474