banner564

Erdoğan ile Obama, 1 buçuk saat baş başa görüştü

Erdoğan ile Obama, NATO zirvesi kapsamında bulundukları Galler’de, 1 büçük saat baş başa görüştü

Erdoğan ile Obama, 1 buçuk saat baş başa görüştü
banner598
Galler'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Erdoğan, ikili görüşmelerini kapsamında ABD Başkanı Obama ile de bir araya geldi. Basına kapalı görüşme 1,5 saat sürdü. Erdoğan-Obama görüşmesi, Erdoğan'ın, zirve kapsamında gerçekleştirdiği en uzun görüşme oldu.
Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığına atanması beklenen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın eşlik ederken, ABD Başkanı Obama'nın yanında Dışişleri Bakanı John Kerry hazır bulundu.  

Obama: Rusya’ya mali yaptırımları artıracağız
Toplantı sonrası ilk açıklama ABD Başkanı Obama'dan geldi. Obama şunları ifade etti:
"Rusya'ya sert bir mesaj göndermek istiyoruz. Rusya'ya mali yaptırımları artıracağız. Bugün bir ateşkes ilan edildi Ukrayna'da. Başarı içi ateşkesin işlediğini görmemiz lazım. Ukrayna'nın egemenliğini ihlal etmeyi bırakmalı Rusya. Ateşkes açısından umutluyuz. Fakat biraz şüpheci yaklaşıyoruz. Aslında ateşkesin sebebi Rusya'ya geçmişte uyguladığımız yaptırımlar. Bu yaptırımlar Rusya'ya sarsmıştı. Galler'de birçok gelişme kaydettik. Bu gelişme NATO ülkeleri için toplu savunmaya ne gerekiyorsa yapılmalı."


Merkel ile de görüştü
Öte yendan, Galler'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanErdoğan,  Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ı kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

 “Kararlı adımlar atmalıyız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nde liderlere hitaben yaptığı konuşmada ise, "Suriye ve Irak'ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül bir yaklaşımla kararlı adımlar atılması gerektiğini" vurguladı. Erdoğan, Afganistan konusunun görüşüldüğü, müttefik ve ortak ülke devlet ve hükümet başkanlarınının katılımıyla yapılan toplantıda, kritik ve hassas bir süreçten geçen Afganistan'a önümüzdeki dönemde de Türkiye olarak destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Afganistan'daki cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin en kısa sürede sonuçlandırılmasını beklediklerini de belirten Erdoğan, "ISAF harekatı sona erdikten sonra da kardeş Afgan halkını kendi kaderine terk etmeyeceklerini,onları yalnız bırakmayacaklarını" dile getirdi.

“Öncü rol üstleneceğiz”
Erdoğan, ISAF'ın Afganistan'daki görevini tamamlamasının ardından, 2015'te başlatılması planlanan "Kararlı Destek Misyonu"nda da Türkiye'nin öncü bir rol üstleneceğine işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2014, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473