banner564

İslam ülkeleri destek vermeli

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Sırf heyecanla suçlamak yetmiyor. İsrail'i suçlayacağız. 'Katil, cani, zalim, gaddar' diyeceğiz. Fakat bunu demekle problemi çözmüyoruz” dedi ve yol gösterdi:

İslam ülkeleri destek vermeli
banner598
Seçim çalışmaları kapsamında Konya'ya gelen Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin  İhsanoğlu, Mevlana Müzesi ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada, bir televizyon kanalında canlı yayındayken, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıyı öğrendiğini, bununla ilgili neler yapılabileceğinin kendisine sorulduğunu söyledi. Bu konuda gidilecek iki yolun bulunduğunu ifade eden İhsanoğlu, bunlardan birinin; Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi olduğunu, ancak vetolardan dolayı İslam dünyasının buradan karar çıkartamadığını dile getirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği sırasında başka bir yol bulduğunu anlatan İhsanoğlu, şöyle konuştu: "Yine BM'ye bağlı Cenevre'de bulunan İnsan Hakları Komisyonu var. Bizim devletlerimiz, yani İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye olan devletlerin orada önemli sayıda sandalyesi var. Bunun yanında Çin, Rusya, birçok Afrika ve bazı Latin Amerika ülkeleri bizim pozisyonumuzu orada destekliyorlar. 2009 senesinde benzer harekat olmuştu. Yine havadan bombardıman, yine yer harekatı. Yine savaşlarda yasaklanmış silahların kullanımı. Bunlar yapıldığı zaman ben başka bir yol denemiştim. Cenevre'ye gidip, İnsan Hakları Komisyonu'ndan karar çıkarttım. Çok ünlü Güney Afrikalı bir hakimin, musevi asıllı bir hakimin başkanlığında heyet kurduk. Bir rapor hazırlanmış. Bu raporda İsrail ilk defa tarihinde suçlanıyor. Raporu BM'ye götürdük, kabul ettirdik. Şimdi yapılacak şey bunun tekrar edilmesidir. İsrail'in bir daha suçüstü yakalandığını tespit etmek."

Tecrübeler yeniden denenebilir
İhsanoğlu, 2009 yılında yaşanan bu tecrübenin yeniden denenebileceğine işaret ederek, şöyle devam etti: "İslam ülkeleri Filistin devletinin bu uluslararası ceza mahkemesine gitmesine destek vermelidir.  Orada İsrail ilk defa ceza mahkemesinin hakimlerinin önüne getirilmelidir. Sırf heyecanla suçlamak yetmiyor. İsrail'i suçlayacağız. 'Katil, cani, zalim, gaddar' diyeceğiz. Fakat bunu demekle problemi çözmüyoruz. Problemi çözmek için uluslararası gücü kullanacağız. Bu güç bizde var. Yeter ki, rasyonel, akılcı şekilde Filistinli kardeşlerimize destek verelim.

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2014, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474