banner564

Tanıtım yapılmalı

İtalyan Gianni Jandolo ve ailesi, yılda iki kez Kıbrıs’a geliyor ve 11 yıldan beri Merit Crystal Cove Otel’de tatil yapıyor

Tanıtım yapılmalı
banner598
Ufuk ÇAĞA
   İtalyan asıllı işadamı Gianni Jandolo ve ailesi, 1978 yılından  beri tatillerini Kuzey Kıbrıs’ta geçiriyor. İlk yıllarda Mare Monte otelinde konaklayan aile, son 11 yıldan bu yana Alsancak’ta merit Crystal Cove Otel’de konaklıyor.
   Janddolo ailesi, yılda iki kez ziyaret ettikleri Kuzey Kıbrıs’ı ‘ikinci vatan’ olarak görüyor ve çok seviyor.
   Otelin hizmetlerinden, personelin gülzeryüzlü davranışlarından ve yönetiminden son derece memnun olduklarını söyleyen Gianni Jandolo, Kuzey Kıbrıs’ın dış dünyada yeterince tanıtılmamasından yakındı. Ayrıca gittikçe bozulan çevreye dikkat edilşmesini öneren Jandolo “bizim geçmişte İtalya’da yaptığımız hataları sizler de yapmayın” dedi.

Burada huzur buluyoruz

    Diyalog’a konuşan Gianni Jandolo çok uzun yıllardır geldiği ülkemizi çok sevdiğini ve burada huzur bulduğunu belirterek şöyle dedi:
    “Buraya ilk olarak 1978 yılında bir grupla birlikte geldim. Türkiye’de iken bir tur operatörü bana iş yapmam için Kıbrıs’ın Türk tarafını önermişti. Ben buraya gelerek ülkeyi gezdim ve iş yapmak için değil de tatil yapmak için ideal bir yer olduğuna karar verdim. Ardından da yılda birkaç kez bu ülkeye gelmeye başladık. İlk yıllarda hep Mare Monte otelde konakladık, o zamanlar Milano ve Roma’dan birçok arkadaşımızı da buraya tatile gelmeleri için ikna ettik. Halen daha tanıdığım herkese bu ülkenin güzelliklerinden bahsedip, tatil yapmalarını öneriyorum. Bu ülkenin her yerini gezdik, burada birçok yerliyle görüşüp konuştum, burada birçok arkadaşımız var ve burayı çok seviyoruz. 
   Dediğim gibi ilk olarak Mare Monte’ye gelmeye başladık ve son 11 yıldan beri de Merit Crystal Cove Otel’de kalmaya başladık. Burası çok güzel ve huzurlu bir yer, tam bizim ailece aradığımız ideal bir tatil yeri.”

Cat Stevens’le dost olduk 

   Ünlü müzisyen ve söz yazarı Cat Stevens ile Kıbrıs’ta tanıştıklarını ve mutlu olduklarını anlatan İtalyan aile, bu konuda şunları söyledi:
   “Bu ülkede birçok ilginç anımız da var, bunlardan bir tanesi de Cat Stevens (Yusuf İslam) ile yaşandı. Cat Stevens bu ülkeye geldiği zaman Merit Crystal Cove otelde kaldı ve burada tanıştık. Bir gün BRT Cat Stevens’le bir röportaj ayarladı ve sorulacak olan soruları da önceden gönderdi. Ancak Cat Stevens son anda bu röportaj için uygun olmadığını belirterek bunu yapamayacağını söyledi. Ardından da ben bu söyleşiyi yapamıyorum ama otelde İtalyan birisi var onunla yapabilirsin diye haber gönderdi. BRT de Cat Stevens ile yapacağı söyleşiyi benimle yaptı. Ardından Cat Steven’s ile İngiltere’ye giderek orada da görüştük.”

Rotary Kulüpleri kullanılabilir
   Kuzey Kıbrıs’ın tanıtım açısından yetersiz kaldığına dikkat çeken Gianni Jandolo, bu konuda şu önerilerde bulundu:
   “Burası çok güzel bir ülke, otelleri kaliteli ve verilen hizmetler de yeterli, ama bana göre turizmden almanız gerekenleri alamıyorsunuz. Çünkü ülkenin gereği kadar tanıtılmadığı düşüncesindeyim. Halbuki burası bir ada ve bu adanın önceliği turizm olması gerekir. Eğer turizmi iyi yaparsanız bu ülke de ekonomik yönden istediği seviyeye gelir. Malesef şu anda Avrupa’da sadece Güney Kıbrıs biliniyor, ama onlar bunun için çok çalışıyorlar. 
   KKTC’de ise uzun yıllardan beridir burada olduğum için biliyorum sadece mazaret üretiliyor. Kendinizi anlatıp tanıtabilmek için yollar var. Mesela Rotary kulüpleri üzerinden bu çalışmaları yapabilirler. Çünkü Rotary kulüpleri uluslararası alanda tanınıyor. Bu kulüpleri bir kanal olarak kullanabilirsiniz. 
   Rotary kulüpleri ayrıca her iki tarafın yakınlaşmasına ve birbirini tanımasına katkı da sağlayabilir. Politikacılar şu anda çok konuşup az iş yapıyorlar. Ben eminim şu anda her iki tarafta da yaşayan insanlara savaş mı yoksa barış mı istersiniz diye sorarsanız hepsi barış der. İşte buradan yola çıkarak her iki taraftaki insanların daha fazla diyaloğa girmesi sağlanabilir.”

Çok hata yapıyorsunuz

   Çevre konusunda çok büyük hataların yapıldığını vurgulayan Jandolo, bu konudaki düşüncelerini şöyle aktardı:
   “Tıpkı İtalya’da yaşanan hatalar burada da yapılıyor, ülkenin en güzel yerlerine birçok bina yapıldı. Bu ülkenin geleceği için hiç de iyi birşey değil. Aynı hatayı biz de yaptık ve şimdi de acısını çekiyoruz. Yine biz Beşparmak dağlarında yaşanan yangın zamanında da buradaydık, o yangından bu güne yeşil alanlarla ilgili pek fazla yol alınmadı. O dönem Rotary kulübü olarak biz de ağaç dikmek istedik, bize Güney Kıbrıs’tan çok baskı yapıldı ama biz yine de kulüp olarak St. Hilarion bölgesine ağaç diktik. Sonra her taraf çok kirlendi bunun önüne geçmeniz lazım, çünkü daha önce de söylediğim gibi burası bir ada ülkesi ve geleceği turizmde, işte bunun için bir an önce önlemlerinizi almanız gerekir.”

Kötüleyenler var

   “Buraya turist gelmesi sadece tur operatörlerine bırakılmış durumda, tur operatörleri sadece para kazanacağı operasyonu yapar ve yeteri kadar da ülkeyi tanıtamaz. Bugün birçok ülke bu işi kendisine PR yapacak kişilerle bu işleri yürütüyor. Güney Kıbrıs’ın da İtalya’da birçok adamı var ve bunlar sürekli ikili ilişkilerle burayı tanıtıyor ve Kuzey Kıbrıs’ı da kötülüyor. Bu sebeple burası da mali durumu elverdiğince burasının da yabancı ülkelerde bu tarz çalışmaları yapması lazım. 
   Eğer PR çalışmaları yapılırsa insanlara burası hem daha detaylı hem de daha doğru bir şekilde anlatılır. Böyle olunca da buraya gelen kaliteli turist sayısı artar. Herşeye rağmen burası bizim ikinci evimiz ve biz burayı çok seviyoruz. En büyük dileğimiz de burasının daha da gelişmesi ve insanlarının daha mutlu olmasıdır.”

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2014, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474