banner564

Ombudsman gerekli

Erdoğan, Suriye konusunda Beşşar Esed rejimine destek veren İran ve Rusya'yı eleştirdi

Ombudsman gerekli
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konusunda Beşşar Esed rejimine destek veren İran ve Rusya'yı eleştirdi. Erdoğan, "Bakın hala bazı ülkeler Suriye’ye uçaklar gönderiyor. Yardımlar devam ediyor. Ama Tayyip Erdoğan bunu dillendirdiği zaman bu defa Türkiye’nin büyükelçiliğini çağırmak suretiyle 'Niçin söylendi?' deniyor. Bunu sizin yetkilileriniz söylüyor, ben söylemiyorum. Yetkilileriniz diyor ki ‘Biz Esed’in arkasındayız’ ve uçaklar, silahlar gönderiliyor. Parasal destekler veriliyor. Bunların hepsi bizim tespitimizdir. Açıkça kendileri de bunları zaten ifade ediyor. Hatta hatta uluslararası toplantılarda da bunu ifade ediyor. Aslında buna da bir ombudsmanlık gerekiyor. Ama nasıl olacak bu iş, sıkıntı burada?" dedi. Erdoğan, sözlerinin devamında ise "2 milyon mülteci Rusya'ya ya da İran'a gitmiyor." ifadesini kullandı. 
Erdoğan, Ankara’da düzenlenen 3. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, hem Surliyeli mülteciler sorununa hem de İsrail’in Mescid-i Aksa’daki saldırılarına da değindi.

"İsrail’in saldırısı kabul edilebilir bir şey değil"
Erdoğan, Kudüs’te yaşananlara ilişkin, “İşte şu anda Kudüs’te Mescid-i Aksa’da yapılanları görüyorsunuz. Burada maalesef İsrail’in askerleri, polisi, üç dinin, üç semavi dinin, Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Museviliğin kutsal kabul ettiği Mescid-i Aksa’daki uygulaması asla kabul edilebilir bir şey değildir. Kapıları kırmak suretiyle, içeride mukaddes kitabımızı yerlere atmak, onları yakmak suretiyle, bütün camları kırmak suretiyle bu yaptıkları kabul edilebilir bir şey değildir.” dedi.

İran ve Rusya’ya eleştiri
Erdoğan, Suriye’ye destek veren İran ve Rusya gibi ülkeleri de şöyle eleştirdi: “Akdeniz’de, Ege’de çaresizliğin zorlamasıyla yapılan yolculuklarda hayatını kaybeden çocukların, kadınların, erkeklerin cesetlerinin kıyılara vurmasını seyretmeye daha fazla devam edemeyiz. Suriye’deki sorunun rejim sorunu, rejimin halkına zulmü sorunu olduğu açıkça ortadayken meseleye hala uluslararası güç dengeleri ve siyasi hesaplar zaviyesinden bakmak vicdanları kurutur. Bakın hala bazı ülkeler Suriye’ye uçaklar gönderiyor. Yardımlar devam ediyor. Ama Tayyip Erdoğan bunu dillendirdiği zaman bu defa Türkiye’nin büyükelçiliğini çağırmak suretiyle 'Niçin söylendi?' deniyor. Bunu sizin yetkilileriniz söylüyor, ben söylemiyorum. Yetkilileriniz diyor ki ‘Biz Esed’in arkasındayız’ ve uçaklar, silahlar gönderiliyor. Parasal destekler veriliyor. Bunların hepsi bizim tespitimizdir. Açıkça kendileri de bunları zaten ifade ediyor. Hatta hatta uluslararası toplantılarda da bunu ifade ediyor. Aslında buna da bir ombudsmanlık gerekiyor. Ama nasıl olacak bu iş, sıkıntı burada? Türkiye’nin Suriye ile ilgili söylediği her şey en başından beri doğru çıkmasına rağmen, çözüme yönelik ciddi adımlar hala atılamadı. Buradaki iki milyon insan İran’a gitmiyor, 2 milyon insan Rusya’ya gitmiyor. 2 milyon insan benim ülkeme geliyor. Ve bunun bedelini biz ödüyoruz. Şu ana kadar 6,5 milyar dolar biz burada bu çalışmalar için destek verdik. Biz insani desteği verirken, birileri de oraya uçaklar, silahlar gönderiyor. Bu şekilde Suriye, Irak buradaki bu karışıklıkların yüz binlerce insanın ölümünün seyrini yapıyorlar. İnsani olan bu mu? Peki buna karşı bir ses var mı? Maalesef.”

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2015, 09:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473