banner564

Taksim’de dehşet

İstanbul’un göbeğinde gerçekleşen terör saldırısında; kendini patlatan canlı bomba ile birlikte üçü İsrail biri İranlı 5 kişi öldü, 39 kişi de yaralandı

Taksim’de dehşet
banner598
Türkiye, Ankara’daki bombalı saldırının şokunu atlatmadan dün sabah 10.58’de İstanbul’un kalbi konumunda bulunan Taksim İstiklal Caddesi’ndeki Beyoğlu Kaymakamlığı önünde meydana gelen patlama ile sarsıldı. Patlamada canlı bomba ile birlikte 5 kişi hayatını kaybetti, 12'si yabancı uyruklu 39 kişi yaralandı. Hayatını kaybeden 5 kişiden 3'ü nün İsrail birinin de İranlı olduğu belirlendi.
İstanbul Taksim’i kana bulayan canlı bombanın IŞİD militanı olduğu yönündeki şüphe ağırlık kazandı. Canlı bomba olduğu ileri sürülen Savaş Y.'nin Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'nde yaşayan babasından kan örnekleri alınıp, DNA eşleştirmesi yapılmak üzere İstanbul'a gönderildiği bildirildi. Savaş Y.’nin daha önce HDP binalarına saldırı düzenlediği belirtildi…

12’si yabancı 39 yaralı
İstanbul  İstiklal Caddesi’nde dün sabah 10.58’de şiddetli bir patlama meydana geldi. Taksim İstiklal Caddesi'ndeki Beyoğlu Kaymakamlığı önünde meydana gelen patlamada canlı bomba ile birlikte 5 kişi hayatını kaybetti  12'si yabancı uyruklu 39 kişi yaralandı.
İstanbul Valisi Vasip Şahin, patlamadan bir süre sonra yaptığı açıklamada kaymakamlık önünde canlı bomba saldırısı meydana geldiğini belirterek, olayda canlı bombayla birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu  olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. 

Sağlık bakanı bilgi verdi
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise İstiklal Caddesi'ndeki patlama sonrası yaptığı açıklamada yaralı ve ölü sayısı hakkında bilgi verdi. Mehmet Müezzinoğlu 7'si ağır 39 kişinin yaralandığını, yaralılardan 12'sinin yabancı olduğunu açıkladı. Bakan Müezzinoğlu 4 ağır yaralının ameliyata alındığını, ölenlerden 4'ü olay yerinde, İsrail vatandaşı olan bir kadın ise hastanede hayatını kaybettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bilgi aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan telefonla bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, dünkü patlama sonrasında Kısıklı'daki ikametgâhında bulunduğu sırada, konuyla ilgili olarak Davutoğlu ve Ala'yla birer telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın patlamaya ilişkin ayrıntılar ve gelişmeler konusunda İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'dan da telefon aracılığıyla bilgi aldı.
 

Ölenlerin isimleri açıklandı
İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba saldırısında hayatını kaybeden 5 kişiden 3'ü nün İsrail 1'i nin de İranlı olduğu belirlendi. Ölenlerin isimleri, ülkeleri ve yaşları şöyle: Simha Siman Demri (60) Yonathan Suher (40), Avraham Godman (70) (İsrail), Ali Reza Razmhah (31) (İran)


Canlı bomba kimliği kesinleşmedi
İstanbul'da dün İstiklal Caddesi'ndeki intihar saldırısını gerçekleştiren teröristin 33 yaşındaki Savaş Y. olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, Adana'da oturan babasından DNA eşleştirmesi için kan örnekleri alındı. Savaş Y.'nin Adana ve Mersin'deki HDP binalarına 18 Mayıs 2015'de bombalı saldırıları gerçekleştirmekten arandığı belirtildi.

Diyarbakır'dan Adana'ya göç eden bir ailenin oğlu olan merkez Yüreğir İlçesi doğumlu olan Savaş Y.'nın adı HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz, ESP eski İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş ile partili İbrahim Yakup'un yaralandığı HDP saldırısında gündeme gelmişti. Hem Mersin, hem de Adana'daki HDP'ye bombayı bırakan kişi olduğu üzerinde durulan Savaş Y.'nin olayın ardından Suriye'ye geçtiği iddia edilmiş.
HDP yetkilileri yaptıkları açıklamalarda Savaş Y.'nin, İŞİD ile bağlantılı olduğunu söylemişlerdi. 

DNA eşleşmesi 
Taksim İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceği üzerinde durulan 'canlı bomba' olduğu ileri sürülen Savaş Y.'nın Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'nde yaşayan babasından kan örnekleri alınıp, DNA eşleştirmesi yapılmak üzere İstanbul'a gönderildiği bildirildi. 
Savaş Y.'nın Adana'da sadece babasının olduğu, diğer kardeşlerinin ise Suriye'de yaşadığı da ileri sürüldü. Adı açıklanmayan babasından alınan örneklerin karşılaştırılması sonucu İstanbul'daki 'canlı bomba' eylemini yapan kişinin Savaş Y. olup olmadığı da kesinleştirilecek.

Asıl hedef başka mıydı?
İstiklal Caddesi Balo Sokak'ta meydana gelen canlı bomba saldırısında biri canlı bomba 5 kişinin öldüğü, 46 kişinin yaralandığı bildiriliyor. Teröristin asıl hedefine gitmeye çalışırken patladığı iddiası var. Bir diğer iddia ise teröristin turistlerin yanından geçerken bombayı harekete geçirdiği yönünde. Reuters'ın üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde ise teröristin daha kalabalık bir yerde bombayı patlatmayı planladığı, yolda korkudan erken patlattığı öne sürülüyor.

İkinci bir canlı bomba ismi araştırılıyor…
İntihar saldırısını gerçekleştiren teröristin 33 yaşındaki Savaş Y. olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, Adana'da oturan babasından DNA eşleştirmesi için kan örnekleri alındı. Savaş Y.'nin Adana ve Mersin'deki HDP binalarına 18 Mayıs 2015'de bombalı saldırıları gerçekleştirmekten arandığı belirtildi. Emniyet yetkilileri gece saatlerinde ise 2. bir ihtimal daha belirledi. Canlı bombanın IŞİD'e katılan Mehmet Ö. olabileceğini düşünen polis, Gaziantep'de oturan babasından eşleştirme için kan örnekleri aldı.

Davutoğlu: Soruşturma çok yönlü olarak sürüyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstiklal Caddesi'nde yaşanan saldırıyla ilgili bir mesaj yayınladı. Başbakan Davutoğlu, "Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak büyük bir dikkatle sürdürülüyor. Olayın en kısa zaman içinde aydınlatılacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ülke olarak bu zor zamanları birbirimize kenetlenerek, birlik olarak aşacağız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2016, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473