banner564

Türkiye bayram etti

IŞİD’in elinde 101 günden beri rehin tutulan Musul Başkonsolosluğu’nun 46 personeli ve aileleri özel bir operasyon sonucunda kurtarıldı

Türkiye bayram etti
banner598
Terör örgütü  IŞİD’in  elinde 101 günden beri tutuklu bulunan Musul Başkonsolosluğu’nun 46 personeli ve aileleri özel bir operasyon sonucunda  kurtarıldı. Kurban Bayramı’ndan önce kurtarılan rehinelerin yakınları çifte bayram sevinci yaşadı. Musul'da rehin alınanları kurtarma operasyonunun, MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca tamamen "yerli bir operasyon" olarak yürütüldüğü belirtildi. Rehineler, ilk günden itibaren 101 gün boyunca Musul'da 8 ayrı adreste tutuldu, hareketlilik insansız hava araçları ve diğer unsurlarla sürekli takip edildi. Musul'da rehin alınanlar için herhangi bir fidye ödenmedi, bırakılmaları karşılığında herhangi bir şart kabul edilmedi. 

Telabyat üzerinden Türkiye'ye geldiler 
Operasyon kapsamında, bugüne kadar 5-6 kez rehineler kurtarılma aşamasına gelindi ancak bu girişimler bölgedeki savaş ortamı nedeniyle sonuca ulaşmadı, operasyon düne kaldı. IŞİD ile PYD arasındaki savaş nedeniyle son operasyonda da biraz geçikme yaşandı. Rehineler, Kürt bölgesinden değil, İŞID kontrolündeki Telebyat üzerinden Türkiye'ye getirildi.

“Vatanıma dönme sevincini yaşıyorum”
Musul'da rehin alınan  Türk vatandaşları, özel uçak "TUR" ile Ankara'ya gelirken, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ecrin Ela Ercan isimli bebeğin babası Emin Ercan, alıkonuldukları süre zarfında, küçük Ela'nın annesinin çabalarıyla hayata tutunduğunu söyledi. Türkiye'de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Ercan, "Eşimle beraber vatanıma dönme sevincini yaşamak, oradaki sıkıntıların hepsini unutturdu.  Bizi nakil ettiler, Türkiye tarafına geçişimizi, hatırlamıyorum. Diğer hepsini unuttum" şeklinde konuştu.

"Orada esirlik hayatı vardı"
Musul Konsolosluğunda emniyet görevlisi olarak görev yapan Alparslan Yel de vatana döndükleri için çok mutlu olduklarını belirterek, "Devletimizden AIlah razı olsun. Sevinçliyiz. İnşallah devletimizin başına bir daha böyle bir şey gelmez. Bizim başımıza geldi ama inşallah bir daha gelmesin" ifadesini kullandı.Esir hayatı yaşadıklarını dile getiren Yel, "Müslüman olduğumuz için biraz iyi davrandılar. Yine de o kadar rahat değildik. Orada bir savaş vardı" dedi.  

“Devletimize güvendik”
Alptekin Esirgün de alıkonuldukları günlerde yaşadıkları sıkıntılara karşı sabrettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Orada metanetle durmamız gerektiğini biliyorduk. Bunu arkadaşlara da telkin etmeye çalıştık. Çünkü aramızda siviller de vardı. Gerekli uyarıları yaparak, dik durarak, inancımızla dik durarak devletimize güvendik ve sonunda güvendiğimizin semeresini aldık. Devlet bizi bu kendi uçağıyla beraber dönüyoruz Ankara'ya. Çok gururluyuz." 

Davutoğlu, Azerbaycan ziyaretini yarıda kesti
Bu arada,  Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul büyükelçiliğinde rehin tutılan görevlilerin serbest bırakılmalarının ardından  Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki programını yarıda keserek Şanlıurfa'ya geldi. Rehinelerle birlikte Ankara'ya gelen Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'nda uçaktan MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile birlikte indi. 

“Yakılarının sevinci görülmeye değerdi”
Serbest kalan Türkler uçağın kapısında göründüğünde ise yakınları sevinç çığlıkları içerisinde sevdiklerine koştu.  Esenboğa Havalimanı'nda Başbakanlık otobüsünün üzerine kurulan kürsüden gazetecilere açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, "Değerli vatandaşlarımız hepinizi saygıyla, muhabbetle, şükür ile selamlıyorum. Allah'a hamd olsun. Hepinizi şükür ile selamlıyorum. Bugün bir bayram günüdür. Sadece Musul'dan gelen ve onların aileleri için değil, Hakkari'den Edirne'ye, Artvin'den Muğla'ya bugün bütün bir milletimiz için bayram günüdür. Üç ayı aşkın bir zamandır, gece ve gündüz onları hayal ettik. Rüyalarımıza girdiler. Gözümüzün önünden hiç gitmediler, hep onlarla düşündük, onlarla uyuduk, onlarla kalktık. Çocuklarımızı okşadığımızda, Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte onları düşündük. Torunlarımızı okşadığımızı buradaki Deniz'i, Ela'yı düşündük. Hep bir aile ile tek yürek ile dualar ettik. Şimdi bayram zamanı, şimdi şükür zamanı. Ben her şeyden önce Sayın Başkonsolosumuza ve bütün ekibine teşekkür ediyorum. Öztürk kardeşim ve bütün ekibi vakur ve metin bir şekilde beklediler, baş eğmediler, dimdik durdular. Neyi temsil ettiklerinin bilinciyle hep devletlerine ve her an arkalarında olan milletlerine inandılar. Bugün aramızdalar, bugün o onurlu, o sabırla bekleyişin hasretle buluşmayla noktalandığı gün. Hepsine teşekkür ediyorum, hepsini bağrıma basıyorum, alınlarından öpüyorum, kucaklıyorum" şeklinde konuştu.

"Gece gündüz yüreğimiz ağladı"
Provokasyon yapanlara seslenen Davutoğlu, "Muhalefet yapmak adına, bu kardeşlerimizin canlarını tehlikeye atmak pahasına bizleri bazı açıklamalar yapmaya zorlayanları biliyorum. Onlara sesleniyorum. Gelin bari bugün bu sevinci paylaşın. Artık spekülasyonları bırakın. Bir kere de bu millet ne hissediyorsa onu hissedin. Bu milletle sevinin, bu milletle üzülün, bu milletle ağlayın. Onlara bu çağrıyı yapıyoruz. Çünkü biz 3 ayı aşkın sürede yaklaşık 100 gün, gece gündüz yüreğimiz ağladı. Bir an bile gözlerimizin önünden bu kardeşlerimizin görüntüleri gitmedi" ifadelerini kullandı.

Erdoğan kabul edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD tarafından Irak'ın Musul kentinde rehin alınmalarının ardından Türkiye'ye getirilen konsolosluk personeli ile bugün görüşecek. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, konsolosluk personelini, bugün 11.30'da Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.





Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2014, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474