banner564

Türkleri tecritten kurtarın

Danimarkalı parlamenterleri kabul eden Çiçek, AB’nin Annan Planı döneminde verdiği Kuzey Kıbrıs’a verilen sözleri hatırlattı

Türkleri tecritten kurtarın
banner598
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te Danimarka Parlamentosu Başkanı Mogens Lykketof ve ve beraberindeki heyet ile görüştü.
Çiçek, Kıbrıs sorunun, BM'nin önündeki en uzun, çözülememiş ihtilaflardan biri olduğunu söyledi. Halk oyuna sunulan Annan Planı'nını Türk tarafının kabul ettiğini ancak Rum tarafının kabul etmediğini anımsatan Çiçek, 2004 yılındaki bu fırsatın böylece kaçtığını ifade etti. 
Bu olumsuz tablo karşısında KKTC'de yaşayan insanların tecritten kurtarılması konusunda AB'nin verdiği sözlerin olduğunu hatırlatan Çiçek, bu sözlerin halen yerine getirilmediğini kaydetti.
 Cemil Çiçek, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AB üyelik sürecinde, "kapıların oldukça sıkı kapanmasına" rağmen, ilişkileri sürdürmeye devam edeceğini söyledi. Çiçek, Türkiye'nin AB üyesi olmasının, her iki tarafa da sayısız fayda sağlayacağını vurguladı.
Türkiye'nin ve Danimarka'nın NATO'un iki önemli üyesi olduğunu belirten Çiçek, "İçinden geçtiğimiz sürece baktığımızda, bölgenin sorunları, NATO'nun karar vermesi gereken bir çok sorunları hesaba kattığımızda, Türkiye-Danimarka ilişkileri daha önemli hale geliyor" ifadesini kullandı. 
 
"Ya tam üye oluruz ya da hiç olmayız"
Danimarka'dan bazı konularda destek beklediklerini vurgulayan Çiçek, bunlardan birinin, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği olduğunu ifade etti.
Bazı AB üyesi ülkelerinin, Türkiye'ye tam üyelik dışında başka tekliflerde bulunduklarını anlatan Çiçek, şunları söyledi:
"Bunları çok da doğru bulmuyoruz. Ya tam üye oluruz ya da hiç olmayız. Dostlarımızdan beklentimiz özel bir destek vermeleri değil, bize karşı objektif olmalarıdır. Bir kısım iç siyaset mülahazaları ile müzakere sürecinde Türkiye'nin önüne engel çıkarmamalarıdır. 
Şu an Türkiye'nin müzakere edeceği başlık kalmadı. Bir kısmına Güney Rum kesimi, bir kısmına Fransa engel oluyor. Bir kısım müzakeresi yapılacak başlıklarla ilgili kriterler bize bildirilmedi. Fasıllar açıldı, kapanış kriterleri bildirilmedi. Ama dış görüntüden bakıldığında, Türkiye müzakere eden bir ülke... Ortada trajikomik bir durum var. Türkiye bunu hak etmiyor.
Türkiye'de AB Bakanlığı var. Ne yapacak bu Bakanlık? Kapılar kapalı. Kalın duvarlarla örülmüş. Ama bir Bakanlık var. Ne iş yapacak bu Bakanlık?"
Vize konusuna da değinen Çiçek, Gümrük Birliği'ne üye olmayan bazı ülkelere sağlanan vize kolaylığının, Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye'ye sağlanmadığını ifade etti. Çiçek, bunun ciddi bir ayrımcılık olduğuna dikkati çekti. 
Danimarka'nın insan hakları konusundaki hassasiyetini takdir ettiklerini belirten Çiçek, "Türk toplumumun, sünnet meselesi gibi konularda bir kısım beklentisi var. Bunlar inançla ilgili hususlardır. İnanç özgürlüğünün ritüelleridir bunlar. Bu konuda vatandaşlarınızın önemli bir kısmının kolaylaştırıcı yaklaşımının gerçekleşmesini ümit ediyoruz" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473