banner564

Yeni dönem hayırlı olsun

Seçimi ilk turda kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye yüzde 90’lara yaklaşan seçimlere katılma oranıyla tüm dünyaya demokrasi dersi verdi” dedi

Yeni dönem hayırlı olsun
banner598

 Türkiye’de 56 milyonu aşkın insan dün tarihi seçimini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimde oyların yüzde 52'sini alarak yeni hükümet sisteminin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan ilk turda kazandı. Erdoğan oyların yüzde 52.55'ini alarak yeni hükümet sisteminin ilk Cumhurbaşkanı oldu. 

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce yüzde 30.77, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8.18, İYİ Parti'nin adayı Meral Akşener yüzde 7,40'ta kaldı. 
Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasıyla Türkiye, 1923'ten beri uygulanan parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne sistemine resmen geçmiş oldu. 

Yeni sistemde devlet yapısı nasıl olacak?
Yeni sistemle birlikte yürütmenin başı artık Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği Bakanlar Kurulu vasıtasıyla ülke yönetimi sağlanacak. 600 milletvekiliyle temsil edilen Meclis yasama görevine devam edecek.
Yeni modele göre, bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek.
Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilecek. "Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı" adıyla hizmet verecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ise "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" adı altında toplanacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da "Ticaret Bakanlığı" adı altında birleştirilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise "Tarım ve Orman Bakanlığı" çatısı altında bir araya getirilecek. 
Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı da birleştirilerek, "Dışişleri Bakanlığı" çatısı altında toplanacak.

Yeni sistemde 9 kurul oluşturulacak
Yeni sistemde; Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu adlarıyla 9 kurul oluşturulacak.
Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışacak 4 ofis kurulacak.
Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanılmasında, dijital dönüşümle toplum hayatının kolaylaştırılması ve hizmet kalitesinin artırılmasında, Türkiye'nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol oynayacak.

Kim, ne kadar oy aldı?

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 52.53
Muharrem İnce: Yüzde 30,76
Selahattin Demirtaş: Yüzde 8,23
Meral Akşener: Yüzde 7,39
Temel Karamollaoğlu: Yüzde 0,89
Doğu Perinçek: Yüzde 0,20

Erdoğan 63 ilde birinci çıktı
Recep Tayyip Erdoğan 63, Muharrem İnce 8, Demirtaş 10 ilde en çok oy alan isim oldu. 
Erdoğan'ın en çok oy aldığı il yüzde 82,08 ile Bayburt oldu. Muharrem İnce'nin en çok oy aldığı ile yüzde 58.38 Kırklareli olurken, Demirtaş da Şırnak'ta yüzde 71,91 oy oranına ulaştı.

Milletvekillerinin partilere göre dağılımı...
Cumhur İttifakı oyların yüzde 53.58'ini aldı ve AK Parti yüzde 42.42 oyla 293 milletvekili çıkarıyor. İttifakın diğer partisi MHP ise yüzde 11,18 oyla 49 milletvekili çıkarıyor.
Açılan sandıklara göre Millet İttifakı oyların yüzde 34.20'sini aldı ve CHP yüzde 22.75 ile 146 milletvekili, İYİ Parti yüzde 10.08 oy oranıyla 45 milletvekili çıkarıyor. İttifakın diğer partisi Saadet Partisi yüzde 1.36 oy aldı.

HDP ile İYİ parti barajı aştı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile İYİ Parti milletvekili seçimlerinde %10 barajını aştı. HDP %10 ile 67, İYİ Parti ise 45 milletvekili çıkartabiliyor.

Milletvekili dağılımı 

Cumhur ittifakı: 342
Ak Parti: 293
MHP: 49

Millet ittifakı: 191
CHP: 146
İYİ: 45
SP: 0
HDP: 67 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473