banner564

Yeni İpek Yolu

Erdoğan, Çin'de düzenlenen Uluslararası İşbirliği İçin Yol ve Kuşak Forumu'nun bir model olarak başarılı olacağını belirtti

Yeni İpek Yolu
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'de düzenlenen Uluslararası İşbirliği İçin Yol ve Kuşak Forumu'nun açılışında konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği bir model olarak başarılı olacağını düşünüyorum. Türkiye olarak bunun için her türü desteği vermeye hazırız" dedi.
Erdoğan, Pekin Olimpiyat Merkezindeki Çin Ulusal Kongre Merkezi'nde düzenlenen, "Kuşak ve Yol Forumu"nun açılış törenindeki konuşmasına, "Yeni İpek Yolu' olarak da adlandırılan bu girişimi Asya'yı, Avrupa'yı, Afrika'yı ve hatta Güney Amerika'yı birbirine bağlama hedefiyle geleceğe damga vuracağına inanıyorum." diyerek başladı.

"Ortak mekanizmalarının hayata geçirilmesidir"
Aynı şekilde turizm, bilim, teknoloji ve medya alanlarında kapsamlı kültürel işbirliğine gidilmesinin, öğrenci ve personel değişiminin yaygınlaştırılmasının hedefe ulaşılmasına hizmet edeceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi yaklaşık 40 milyon kilometre karelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. İkili, çok taraflı ve bölgesel işbirliklerinden istifade edecek bu girişimin, kazan-kazan anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor.
Asya ve Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan Türkiye'nin, özel coğrafi konumuyla İpek Yolu coğrafyasının önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:
"Çin'in, İpek Yolu ekonomik koridoru girişimi, ülkemizin Avrupa'nın Anadolu üzerinden Orta Asya’ya ve oradan da Çin’e bağlanmasını hedefleyen Orta Koridor Projesiyle bütünleşiyor. Bilindiği gibi Orta Koridor, Türkiye’den Gürcistan ve Azerbaycan’a yönelen oradan Hazar denizini aşarak, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan’ı geçen, Afganistan ve Pakistanı da kapsayacak şekilde Çin'de nihayet bulan bir ticaret yolu projesidir. Biz bu çerçevede Çin'le ve diğer güzergah ülkeleriyle birlikte hareket etmek istiyoruz." Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:
Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği modelinin başarılı olacağını düşünüyorum. Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği bir model olarak başarılı olacağını düşünüyorum. Türkiye olarak bunun için her türü desteği vermeye hazırız."

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2017, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473