banner564

‘Konuşmam’

Anastasiadis, ‘Kıbrıs Cumhuyriyeti’nin’ egemenlik haklarını hiçbir zaman müzakere etmediğini ve etmeyeceğini söyledi

‘Konuşmam’
banner598
 Rum toplumu lideri Nikos Anastasiades, Kıbrıs Cumhuriyeti`nin egemenlik haklarını hiçbir zaman müzakere etmediğini ve bundan sonra da etmeyeceğini söyledi.
   KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, önceki gün gerçekleşen müzakere sonrasındaki açıklamalarını ikinci kez yalanlayan Anastasiadis, Kıbrıs`ın münhasır ekonomik bölgesinde gelecek aylarda yapılacak sondajların, devletin egemenlik hakkı olduğunu iddia ederek, bunun müzakere konusu olmadığını belirtti. Anastasiadis “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının müzakere masasına getirilmesi kabul edebilecek bir konu değildir”dedi.
   Akıncı’nın belirttiği gibi Temmuz`da bir çözüm olabilir mi sorusuna Anastasiadis; hiçbir neden yokken iki ayın kaybedildiği, çeşitli konularda herkesin hassas olduğu yanıtını verdi. Anastasiadis  “Ancak eğer acilen bir çözüm istiyoruz dersek hiç sebep olmadan müzakereleri durdurmayı da istememeliyiz” diyerek Akncı’ya sitem etti.

Tehditle birleşme olmaz
  Paskalya yortusu vesilesiyle, Delikipo`da bulunan Milli Muhafız Ordusuna ait “General Stilianou Kalburci” karargahını ziyaret eden Anastasiades, “vatanımız, ne tehditlerle, ne de şantajla birleşebilir. Gerek ara bulucuların, gerekse Kıbrıs Türk toplumunu temsil eden herkesin, bizim, her vatandaşın kaygılarını saydığımızı bilmelerini ve onların da aynı şeyi yapmalarını umuyoruz” dedi.
   Anastasiadis şöyle dedi:
   “Federasyona ve siyasi eşitliğe saygı, iki toplumdan birisinin, vatandaşların tümünün şansını ve geleceğini belirleme üstünlüğüne sahip olacağı anlamına gelmez. Ne de, Türkiye`nin, Kıbrıs Cumhuriyetinden, vatandaşları için dört temel özgürleri talep edebileceği anlamına gelir.
   Bir Avrupa ülkesinin, üçüncü bir ülkenin korunması veya garantisi altında bulunması, ya da, üçüncü ülkelerden olası bir tehdit bahanesiyle, bu ülkenin topraklarında asker veya işgal askerlerinin bir bölümünü koruması kabul edilemez.
   Tüm komşularımızla ilişkilerimiz mükemmeldir ve bir düşman olduğunu görmüyoruz. Tam tersine, dostlarımız olduğuna tanık oluyoruz. Dolaysıyla, Kıbrıs Cumhuriyeti, işgal askerilerinin daimi tehditi dışında, dışarıdan tehditler önünde bulunmuyor.”

Askerlere konuştu
   Paskalya kutlamaları nedeniyle Rum Ulusal Muhafız Ordusunun “Stelios Mavromati” karargahını da ziyaret eden Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, müzakerelerde, ilk ve başlıca önceliğin, temsil ettiği Kıbrıs Rum toplumu ve bu toplumun varlığını tehdit eden değil, beklentilerini ve geleceğini garanti altına alan bir çözüm bulunması olduğunu söyledi.
   Anastasiadis şöyle devam etti:
   “Bu dönemde, ülkemizin işgal askerinden kurtulması, yeniden birleşmesi ve bu ülkenin vatandaşlarını oluşturan herkesin, beklentilerini ve geleceğini garanti altına alma hedefiyle bir diyalog gerçekleştiriyoruz.
   Tüm vatandaşların, kaygılarına yanıt verecek bir çözüm bulunmasının yanı sıra, ilk ve temel önceliğimiz, müzakerelerde temsil ettiğim Kıbrıs Rum toplumunu koruyan bir çözüm bulunmasıdır. Bu toplumun varlığını tehlikeye sokacak bir çözüm değil, beklentilerini ve geleceğini güvence altına alacak bir çözüm bulunmasını hedefliyoruz.Biz, Kıbrıs Türk toplumuna saygı gösteriyoruz, ama aynı zamanda, onların da bizim kaygı ve endişelerimize saygı göstermelerini istiyoruz.”
   Anastasiadis, erler ve subaylara hitaben “mükemmel eğitimleri, görevleri için hazır olmaları ve komandoların cesaretinden dolayı gurur duyuyorum. Böyle günlerde, müzakerelerde bana güç verenleri, gerçek caydırıcı gücü ve koşulları yaratanları, yakından görme fırsatına sahip olduğumda, 43 yıldır yarısı işgal altında bulunan ülkemiz için, daha iyi koşullarda müzakere edebilirim”dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2017, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474